Devatero hádek

Devatero hádek https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523903/bmid_devatero-hadek-652132be75954.jpg 3 6 2

„A žili spolu šťastně až do smrti.“ Tam, kde pohádky obvykle končí, tyto příběhy teprve začínají. Soubor povídek o hádkách v manželství a rodině. Vzali se, žili spolu a měli 50% šanci, že se rozvedou. Devatero mladých královen prožívá svou „pohádku“ prvních let manželství. Proč spolu Sněhurka s mužem nemluví? Co odpoví děd Vševěd paní Plaváčkové na otázku, zda je její manžel ten pravý? Kolik trpělivosti má královna Maruška se svými dětmi? Odvážné výpravy za obludnostmi hádek otevírají oči novým perspektivám, ale také otevírají nezhojené rány hněvu a bezmoci. Kdo se nedá, najde v knize dobré konce a mimořádně hravé a vtipné počtení.... celý text

Přidat komentář

Angoulême
09.10.2023 5 z 5

Geniální nápad a geniální zpracování. Pozor, nejedná se o humorné pohádky, ale o drsnou realitu naservírovanou s humorem a s postavami, jejichž zivot před svatbou známe z pohádek.
Knížka není mainstreamové čtení. Velmi hrubé "obludnosti hádek", specifický humor a ještě specifičtější styl psaní neosloví každého.
Mě osobně vše výše zmíněné oslovuje velmi. Nelíbí se mi, že jsme vychovávaní v tom, že nalezení partnera je šťastný konec. Jsem ráda za každé dílo, které mi potvrdí, že nalezení partnera je začátek nové životní etapy, ve které bude stejně štěstí i neštěstí jako v předchozích etapách. A že tato etapa netrvá nutně až do smrti. (spoiler : minimálně jedna mladá královna se svým mladým králem nezůstane, ač si ho nepřestane vážit).
Hledání štěstí v sobě je nelehké a život ve dvou a péče o děti nám toto hledání můžou ještě stížit a zaslepit nás představou, že za naše štěstí jsou zodpovědní naši partneři či jiní rodinní příslušníci. V Devateru hádek se dočteme, že právě toto se stalo Sněhurce, Popelce a dalším. Spoiler : Dočteme se také, jak se s tím popraly, případně, pokud nezemřely, jak se s tím perou dodnes.

Domieeele
07.10.2023 2 z 5

Většině povídkám jsem vůbec nerozuměla. Tady to poetické čtení mezi řádky není pro mě.
Hvězdičku dávám za ilustrace a nápad. Druhou za Popelku.
,,Ti dva si vjeli do vlasů ještě nespočetněkrát, jindy si zas vyjeli spolu k rybníku, ale psát, že spolu žili šťastně až do smrti? Jsou tu momenty... Život jednoho přejde dřív a ten druhý se nevyhnutelně cítí opuštěný. Třeba. Život je neustálá změna, každému chvilku trvá se v něm najít."