Děti diktátorů

Děti diktátorů https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272488/bmid_deti-diktatoru-HUw-272488.jpg 4 16 6

Jmenují se Světlana, Edda, Carmen, Kim nebo Bašar: synové a dcery Stalina, Mussoliniho, Franca, Kim-Ir-sena nebo Háfize Assada... Tito lidé byli vystaveni do popředí za účelem dogmatické propagandy nebo naopak skrýváni před veřejností, vyobcováni, zapíráni, aby nezastínili otce. Někteří z těchto potomků převzali nebo si nárokovali otcovské dědictví, pro jiné bylo přílišnou zátěží a neustále se skrývali nebo se všemožně distancovali od člověka, jemuž vděčili za život. Lze v diktátorech, kteří tragicky poznamenali dějiny, spatřovat otce? Kráčely jejich děti v dospělosti ve stopách svých otců, nebo se od nich naopak odvrátily? Jak naložily se svým neobvyklým dědictvím a jaký byl jejich osud?... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Brána
Originální název:

Enfants de dictateurs , 2014


více info...

Přidat komentář

maja8148
26.07.2023 3 z 5

Nejsem člověk, který bezpodmínečně potřebuje letopočty, ani v odborné literatuře. Ovšem, když se o někom v té knize píše, tak by bylo dobré alespoň tam uvést datum narození (ne opravdu v nějakých případech to tam nebylo) a pak pokud jsou tam zmíněny důležité milníky, tak by to taky bylo dobré. Nebo tam alespoň napsat kolik té osobě bylo místo "vdala se, krátce na to se rozvedla a opět se vdala" (dobře úplně takto doslova to tam nebylo, ale v podstatě v tomto stylu).

A další co mi vadilo, tak byli zjevné nepřesnosti. Sice nejsem historik, ale myslím si, že pokud někoho uvězní v listopadu 1946, tak jej nemůžou z vězení pustit v červnu 1946 (poté co udržuje dlouhodobý románek, který ale tají).

Nejvtipnější je, že zhruba v půlce knihy tyto nepřesnosti přestanou bavit i překladatele a začne je v poznámkách do závorek opravovat a uvádět na pravou míru.

KaLiBi
24.07.2023 3 z 5

Některé příběhy byly silné, dobře shrnuté a přehledné, v jiných jsem se lehce ztrácela. Někdy šlo o velkou smršť jmen a míst, v nichž člověk neznalý, hodně plave. Ale je to bezesporu zajímavé dílo, které mě obohatilo!


TinaBookBlog
20.12.2021 4 z 5

Objeveno v knihovně a podle názvu jsem si řekla, že to bude něco jiného, než co jsem doposud četla. Také že ano. Kniha pojednává o x diktátorských dětech a jejich životech.
Není to dech beroucí čtení, ale dozvíte se zajímavá fakta. O známých i méně známých diktátorech a jejich dětech. Záporné hodnotím některé překlepy v překladu, které vás nutí se vrátit o větu zpět.

kopeceli
29.06.2021 4 z 5

Čtivé, ale neradostné osudy. Kniha je trochu povrchní, nejedná se o žádný průlom do psychologie potomků. Kdo se o téma zajímá, četl lepší. Kdo takovou knihu čte poprvé, bude bezesporu spokojen.

Katka2382
06.06.2020 5 z 5

Moc pěkná a bezesporu zajímavá knížka.Doporučuji k přečtení.

maryzka
18.01.2016 5 z 5

Kniha se mi líbí, zaslouží si plný počet hvězdiček i když fotografii je tam velmi málo. Ukazuje osudy potomků jak v Evropské části, tak dokonce v Africe apod.,kde moc situaci bohužel neznám. Pouze se mi sporadicky doneslo v některých časopisech z 80. let, takže nemohu moc posoudit jaká tam byla situace. Ale je vidět, že se tam vmíchala americká služba s bývalými kolonisty. Opravdu kniha stojí za čtení.

Autorovy další knížky

2019  93%Hitlerova smrt - Z odtajněných archívů KGB
2015  80%Děti diktátorů