Deníky 1945-1948

Deníky 1945-1948 https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510772/bmid_deniky-1945-1948-oYK-510772.png 5 4 2

V roce 2012 byly v Norsku na půdě jednoho domu nalezeny dosud neznámé a nepublikované deníky Václava Polívky, později Vidara Jensena, které si psal v Československu od ledna 1945 do března 1948. Mladík pocházel ze vzdělané rodiny a spolu se svými rodiči žil v domě na Pražském hradě, miloval klasickou hudbu a sám hrál na klavír a violoncello. Zapisovat si začal jako sedmnáctiletý gymnazista a po válce pokračoval už jako student medicíny. Jeho deníky jsou cenné zejména tím, že poskytují bezprostřední a autentické svědectví o důležitých historických událostech a vůbec o společensko-politickém dění dané doby – od posledního roku okupace včetně Pražského povstání přes poválečné období, kdy společnost ještě žila v euforii z osvobození a neviděla blížící se nebezpečí, až ke komunistickému převratu v únoru 1948. Tehdy dvacetiletý Václav Polívka jasně viděl, co se ve státě děje a že vývoj směřuje ke komunistické diktatuře. Na jaře 1948 se mu podařilo uprchnout z Československa a usadit se v Norsku, kde se také oženil se svou láskou, kterou potkal během studentských cest do Dánska v letech 1946 a 1947. Knižní výbor z rozsáhlých a pečlivých deníkových záznamů mapuje jak bohatý kulturní a osobní život mladého studenta, tak i celospolečenské nálady, politické dění a přelomové okamžiky našich dějin ve druhé polovině čtyřicátých let 20. století.... celý text

Přidat komentář

los
12.12.2023 4 z 5

denní zápisky mladého, hudebně nadaného a lékařsky vzdělaného muže z přelomových let 1945-1948, z osobního (profesního, studentského i intimního) života a reflexe z výletů a cest do zahraničí (Dánsko), představují unikátní dobové svědectví se spoustou zajímavostí a jedinečných postřehů, které se navíc skvěle čte

Václav Polívka byl synem filoložky a překladatelky Marie Jensen-Rádlové a vnukem známého matematika Františka Rádla, bydlel v Praze na Hradě ve Zlaté uličce, takže vlastně v centru dění, ať už se jedná o postavení společenské (rodina měla podporu nejvyšších kruhů, snad i díky tomu se Polívkovi podařilo emigrovat), nebo místní (např. očité svědectví květnového povstání, bombardování a osvobozování Prahy, přítomnost cizích vojsk, poválečný stav v hospodářství, školství...)

oceňuju, že vydavatelé deníků nepodlehli bulvárním a komerčním tlakům a vypustili pasáže "důvěrného" charakteru, myslím, že do nich nikomu nic není (a snad každý si dokáže domyslet, o čem sní a co občas tajně provádí každý dospívající)

Mojepočteníčko
16.02.2023

• Musím se přiznat, že čtení deníků je pro mě vždycky vcelku citlivou záležitostí. Pokaždé mám pocit, že se někomu vkrádám do soukromí a strkám nos, kam nemám. Na druhou stranu jsem zvědavá až hrůza. Představuju si, co autor při psaní asi prožíval a jak přemýšlel nad obsahem, který svému deníku svěřoval.

• Jméno Václav Polívka mi ještě donedávna nic neříkalo. Na úvod vám tedy prozradím, že se narodil roku 1927, jeho maminka byla překladatelkou a žil v domě na Pražském hradě. Miloval klasickou hudbu a sám dokázal hrát na dva hudební nástroje. V lednu roku 1945 si začal psát deník a vedl ho až do března roku 1948. Když viděl, co se ve státě začíná dít, uprchl z Československa napřed do Dánska a později se usadil v Norsku. A právě tam byly jeho deníky v roce 2012 nalezeny.
• Jednotlivé zápisky reflektují politické i společenské dění, jak doma, tak ve světě, kulturu i osobní život – studium, cestování, přátelské vazby i vztahy.

• A můj osobní dojem? Václav Polívka byl inteligentní kluk, měl smysl pro humor, vážil si dobrého přátelství, rád cestoval, sportoval a aktivně se účastnil kulturního života v Praze. Nechal mě nahlédnout do svého života, obohatil mě o nové informace a přirostl mi k srdci stejně jako románový hrdina.

• Knížku vám rozhodně můžu doporučit. Konec konců – takový deník je víc než přijatelnou variantou exkurze do naší historie. No ne?