Deník norimberského kata

Deník norimberského kata https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506445/mid_denik-norimberskeho-kata-mTW-506445.jpg 5 21 4

Překlad staroněmeckého originálu deníku skutečného kata, který vykonával své řemeslo v Norimberku a okolí. Nejedná se o fikci nebo román (vizte ukázky prosím). Kniha je fascinující osobní výpovědí norimberského kata Frantze Schmidta (1555 až 1634), který si během čtyřiceti let výkonu svého povolání vedl podrobný deník o všech provedených exekucích. Každý zápis, každá poznámka v jeho knize v sobě skrývá minipříběh, jakýsi otisk životního osudu konkrétního člověka. Díky deníku máme možnost nahlédnout do každodenní reality tehdejší lidské mysli, do světa mužů a žen, kteří se dopouštěli vážných i méně závažných zločinů, a stejně tak i do života jejich obětí. Kniha nám pomůže lépe pochopit tehdejší morálku i vnímání zločinu a trestu v tomto období. Sám Frantz Schmidt byl bezpochyby zajímavou osobností. Díky zápisům v jeho deníku můžeme sledovat jeho osobnostní vývoj od pouhého katovského tovaryše, který řemeslo zdědil po svém otci, přes mladého začínajícího kata, až po zkušeného letitého profesionála, který zatoužil zvrátit kola osudu a rozehrál mnohem větší společenskou hru, než většina jeho současníků. A byl v ní natolik úspěšný, že se mu postupně podařilo získat nejenom měšťanství, ale i občanskou čest a především řádný a slušný život pro sebe i celou svou rodinu. Jeho osud i životní zápas nám dává možnost pochopit, jakým životem žil kat uprostřed Evropy na přelomu šestnáctého a sedmnáctého století, co obnášel výkon jeho povolání a jakým výzvám musel čelit.... celý text

Přidat komentář

Dobraadresa
18.06.2023 4 z 5

Skvělý vhled do života města na prahu novověku. Je neuvěřitelné, že městečko o velikosti dnešního Mostu zažívalo každý měsíc popravu nebo jinou drastickou exekuci, často několika lidí. Schmidt byl kronikář vlastní práce a měl smysl pro bizarnosti a chytlavé detaily, takže jeho zápisy nenudí, i když jde rok za rokem v základu pořád o to samé. Drobné výtky mám k překladu a některým editorským zmatenostem, proto jen 4 hvězdy. Jinak super.

8130
25.04.2023 5 z 5

Výborná předmluva a strohý děj o katovské práci a ve zkratce popsané soudy a skutky.Až z toho mrazí..nepohrdám jím jako osoboou sníženou, ale má můj respekt, co vydržel a jak svou práci prováděl...uměl psát a číst, což na tu dobu bylo skvělé a zdokonaloval se i v dalších činnostech, měl svou vizi a svým pohledem přiblížil část historie a lidských osudů nám, žijícím na přelomu 20. a 21.století. Obraz o odplatě si každý udělá sám..stačí pochopit, že tresty nebyly mírné a v každém městě radní vynášeli rozsudky dle svého svědomí (někdy uplatitelného)..


tonysojka
18.01.2023 5 z 5

Kniha má skvělou předmluvu,u samotných deníkových záznamů jsem postrádal autorovy osobní názory, postřehy, takhle mi to připadalo neosobní.
O době spíše vypovídají samotné zločiny pachatelů, zajímavé jsou rozdílné tresty u žen, které zabíjely své děti,u bohatých se mi zdály mírnější.

shaolin1866
25.12.2022 5 z 5

Super kniha. Jak jinak získat náhled do života a mysli člověka v době vrcholného středověku, než čtením a studiem knihy, kterou napsal někdo, kdo v té době žil? Rozhodně doporučuji.

Štítky knihy

16.-17. století popravy popravčí, kati Norimberk

Autorovy knížky

Frantz Schmidt
německá, 1555 - 1634
2022  98%Deník norimberského kata

Kniha Deník norimberského kata je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst12x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x