Den, kdy měl zemřít Klaus

Den, kdy měl zemřít Klaus https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136549/den-kdy-mel-zemrit-klaus-136549.jpg 4 11 11

ŠOKUJÍCÍ THRILLER rozkrývá pozadí a okolnosti nejtajnější operace českých bezpečnostních složek nejen v historii českého, ale i československého státu. V roce 2003 plánovala organizovaná skupina vlivných specialistů bývalé sovětské KGB souběžný útok na pražské metro v prostoru Nuselského mostu a vraždu prezidenta Klause krátce po jeho inauguraci. To vše s cílem vyvolat paniku a destabilizovat situaci u nás a posléze i v dalších postsovětských zemích. Oběma událostem se podařilo speciálnímu týmu, který funguje mimo oficiální složky a je podřízen přímo prezidentovi a premiérovi a o jehož existenci veřejnost ze zásadních důvodů nesmí vědět, v posledních chvílích zabránit. Nemenším úspěchem, jako bylo odhalení této operace, bylo i její utajení před veřejností. Daní za to, a o tom se čtenářská veřejnost dozví poprvé, je bohužel postupná likvidace lidí, kteří se zasloužili o úspěch operace, včetně většiny členů protiteroristického týmu. Zájmem těchto složek i vedení státu totiž bylo, aby se nic z těchto událostí nikdy a za žádných okolností nedostalo na veřejnost. Že se tomu tak stalo, je shoda náhod. Šéf českého speciálního týmu krátce před svou smrtí poskytl informace jednomu novináři a ten přes veškeré výstrahy tehdejší událost rekonstruoval ve svém thrilleru. Příběh se odehrává na mnoha místech Česka, ale i v dalekém Kazachstánu, Paříži a dalších evropských městech, kde měli své spolupracovníky jak teroristé, tak i členové našeho speciálního týmu. Vystupují v něm i velmi známé osobnosti z prostředí prezidentské kanceláře, české žurnalistiky apod. Kniha vyjde ve 2. pol. letošního roku. Konkrétnější datum z pochopitelných důvodů nelze zveřejnit už s ohledem na bezpečnost autora a reálné obavy, že se vydání knihy pokusí některé složky zabránit za každou cenu. Jméno autora je logicky pseudonymem.... celý text

Přidat komentář

Swissman
25.12.2022 4 z 5

Dalo by se to porovnávat s knihou Bisoni od Sytovského. A pan Sytovský by si zde mohl vzít příklad jak se to má dělat. Mnohem čtivější, napínavější a i když je to taky tak trošku pohádka, vtáhlo to do děje a hltal jsem stránku za stránkou.

anonymní.Ilja
28.12.2021 4 z 5

První a dost možná i jediná kniha tohoto druhu, kterou jsem kdy četl. Svět podivných lidí z podsvětí, plánování teroristického útoku a policejní práce. Thriller, který jsem četl ještě v době, kdy byl Klaus prezident, a užil jsem si ho. Asi nejsem cílovka, ale dočetl jsem na dva nádechy.


Crozz
20.09.2019 5 z 5

Pěknej českej thriller.

Temný snílek
29.08.2015 4 z 5

Netradiční akční thriller s politickým pozadím plný promyšleného teroristického plánování, honiček, přestřelek, vražd a zahlazování stop. Samotný atentát a odpálení mostu je vcelku propracovaný, kniha tak nenudí a rozhodně stojí za přečtení.

kilometr
15.06.2014 5 z 5

Velmi čtivá kniha.Moc se mi líbila a budu se těšit na další knihy tohoto autora.95%.

Jarda Kotr
27.10.2012 5 z 5

Den, kdy měl zemřít Klaus se mi líbil z následujících důvodů:
- pro mě jako čtenáře to byl neobvyklý žánr, thrillery nečtu, nejbližší věc, kterou jsem četl a byla podobna "thrilleru", byly detektivky od McBaina, přesto si mě Den, kdy měl zemřít Klaus získal, neboť pracuje s reálnými osobami a mně přišlo zajímavé sledovat osud prezidenta, na kterého je páchán atentát, tentokrát na stránkách knihy
- realistické zpracování útoku na Nuselský most, včetně realistického překazení takového útoku, ne vždy musí končit příběh výbuchem nebo dramatickou honičkou, někdy jsou teroristé zadrženi takovým legračně civilním způsobem jako například obyčejní kapsáři
- "filmová forma" plynutí příběhu, čímž mám na mysli způsob, jakým je kniha psána, který se dá snadno využít jako základ pro filmový scénář, líčení událostí je stručné, ale přesto není odbyté a díky tomu se kniha dobře čte, navíc to odpovídá i tempu příběhu
- krize v táboře plánovačů útoku, kdy je ukázáno, že každý hraje sám za sebe, v rámci toho mě ovšem ale mrzí, že k něčemu podobnému nedošlo i u protiteroristického týmu, aby byl příbě vyvážen, i když tam je situace o něco složitější hlavně v úplném závěru knihy
Celkově hodnotím Den, kdy měl zemřít Klaus velmi kladně, protože způsob, jakým je kniha napsána, si čtenáře podmaní. Je to řemeslně dobře napsané dílo, které pracuje s exotickou látkou žánru akčních thrillerů, na kterou vyšívá vzory blízké českému čtenáři.

Vitasek
25.10.2012 5 z 5

Já osobně jsem se u toho velice bavil, je pravda, že díky tomu, že člověk zná osoby a místa z knihy podobného žánru, přiroste mu to subjektivně k srdci. To nic ale nemění na tom, že se mi Den, kdy měl zemřít Klaus líbil.

Tolman
22.10.2012 5 z 5

(může obsahovat spoilery)
Příběh plný intrik, nástrah a politiky, ve kterém proti sobě stojí dvě znepřátelené skupiny: teroristická skupina složená převážně z bývalých členů KGB a jejich kontaktů a vyšetřovatelský tým agentů tuzemské BIS a západních zahraničních agentů. Obě dvě skupiny jsou připraveny dosáhnout svého cíle za každou cenu. Teroristé chystají největší a nejděsivější útok v evropské historii a vyšetřovatelé se snaží jejich plán odhalit a překazit dříve, než k němu dojde. Kniha nás nechává sledovat události z obou stran barikády, což jí ovšem neubírá na napínavosti. Zajímavý je i její samotný závěr, kdy se dozvídáme, že útok byl sice překazen a hrdinové směli oslavit své vítězství, neúprosnost osudu je ale i přesto odsoudila k zániku.

Atmosféru knihy dokreslují i krátké novinové zprávy z let 2001 - 2003, doby nepříliš vzdálené, přesto už zpola zapomenuté, stejně tak i geopolitický rozbor situace ve střední Evropě a celkové provázanosti celého politického domina. Dramatické zakončení na Pražském hradě nás pro změnu donutí k cynickému úsměvu při vzpomínce na nedávné fiasko prezidentovy ochranky.

Celkově je kniha nadprůměrná, dobře a rychle se čte a kromě děsivých fantazií vyvolává i otázky o bezpečnosti, stejně tak o spolehlivosti a důvěryhodnosti tajných služeb. Český čtenář možná ocení i příležitostí si přečíst akční thriller, v němž se objevují osoby, které zná nejen z politiky.

Autorovy knížky

2012  89%Den, kdy měl zemřít Klaus