Démon teorie

Démon teorie https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32845/bmid_demon-teorie-DkP-32845.jpg 4 12 2

Kniha renomovaného francouzského literárního kritika, která vyšla v Paříži roku 1998, se zabývá konfliktem teorie a zdravého rozumu. Vychází z analýzy sedmi základních pojmů (literatura, autor, styl, svět, čtenář, historie, hodnota), které zkoumá jak z hlediska jejich praktického pojetí mezi laiky, běžnými čtenáři, tak z hlediska vědeckých přístupů. Literární teorii autor pojímá nikoli jako „transcendentní" vědu, ale jako svého druhu fikci. Kniha bilanční a také polemická. Ve Francii i jinde vyvolala velký ohlas. Současně však kniha, která teorii neneguje, pouze pro ni hledá vhodný status a uplatnění.... celý text

Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Host
Originální název:

Le Démon de la théorie , 1998


více info...

Přidat komentář

sto7ra
10.12.2013 2 z 5

po pár stránkách, když pochopíte, jak autor píše a přistoupíte na jeho způsob "vyprávění", tak si uvědomíte, že všechno vlastně znáte a víte a dokážete logicky vyvodit. takže jde víceméně o komplikovanější formu toho, co byste dokázali říct sami, ale mnohem kratším způsobem a asi i méně vytříbeným.

Janek
21.07.2013 4 z 5

Vystudovala jsem bohemistiku a mám ráda provokatéry - tuhle knihu jsem si opravdu vychutnala. Ale zdá se mi, že i když Compagnon píše o "běžném myšlení" a o pojmech, které užívají prakticky všichni, kniha nemíří ke čtenářům, kteří se literaturou a literární teorií nikdy blíže nezabývali. Škoda.


Autorovy knížky

Antoine Compagnon
francouzská, 1950
2009  80%Démon teorie

Kniha Démon teorie je v

Právě čtených1x
Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst12x