Dějiny Waffen-SS 1925-1945

Dějiny Waffen-SS 1925-1945 https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82829/bmid_dejiny-waffen-ss-1925-1945-5QQ-82829.png 5 6 4

V posledním roce 2.sv.války Hitler z malé skupinky hospodských rváčů vybudoval svou osobní stráž o síle několika set mužů. Co to bylo za muže, kteří přísahali věrnost Hitlerovi a všemu, za čím stál? Jaká byla výzbroj a bojová taktika pancéřových sborů, pěších a motorizovaných divizí Waffen-SS v Polsku, Sovětském svazu, ve Francii a na Balkáně?... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

The Waffen-SS at War: Hitler's Praetorians 1925-1945 , 2004


více info...

Přidat komentář

PavelT
17.08.2019 4 z 5

Jak je zde už psáno, kniha obsahuje dost drobných tiskových chyb a překlepů. Od nakladatelství Naše vojsko bych čekal vyšší úroveň. Jinak však knihu doporučuji.

MilanVichta
05.04.2019

Navázal bych v seznamu "drobných chybek" upozorněním na jednu dost zásadní.
Už sám název knihy ji schraňuje ve svém názvu.
Dějiny Waffen SS se rozhodně nezačaly psát v roce 1925, ale až ve druhé polovině
třicátých let. Věřím, že se autor dopustil tohoto omylu pouhým nedopatřením.


UncleJoe
07.05.2017 3 z 5

Zajímavá kniha o elitních jednotkách Třetí říše, takzvaných Waffen-SS nebo Zbraně SS. Informace v ní jsou poměrně detailní a zajímavé. Nicméně v knize se čas od času objevuje nějaká ta faktická chybka. Například obrázek německých vojáků v Berlíně v obrněném transportéru a v popisu je napsáno, že se jedná o vojáky Rudé armády. Ovšem jsou zde i jiné chyby, které byly způsobeny nejspíše českým překladem, jako například mapa leningradské oblasti s popiskem „jižně od Stalingradu“ nebo poměrně vtipně přejmenovaná strana belgických Rexistů na Sexisty (a nejedná se o překlep, je to zde dokonce dvakrát.)
Mapky jsou detailní a objevují se i stručné popisy některých německých strojů a mužů Waffen-SS. Kniha je určitě kvalitní, ale ztrácí body právě těmi chybičkami. (Na můj vkus jsou tam až příliš často.)

Inozuka
16.04.2016 5 z 5

Velice objektivně napsaná kniha o jednotkách Zbraní SS. Jak píše autor v závěru knihy, Waffen SS byli na konci 2. světové války bezkonkurenčně nejlepšími obrněnými silami všech válčících mocností a jejich taktika se promítla do postupů moderních západních armád. Svým vojenským umem a nasazením dokázali i v beznadějných situacích vyjít z jednotlivých bitev vítězně a jejich operace prodloužily válku o několik měsíců. Co jim zlomilo vaz, byla materiální převaha protivníků a zmatečné, diletantské velení Hitlera a jeho patolízalů. To ale nemění nic na tom, že tyto jednotky složily jednomu z nejbrutálnějších režimů všech dob, byly organizovány na podporu zrůdné ideologie, jíž bezmezně věřily a v rámci ní se dopouštěly mnoha válečných zločinů. Své úkoly z Hitlerových úst vykonávaly s fanatickým přesvědčením a jak naznačuje autor, lze očekávat od lidí, pro které neměl vlastní život valné ceny, že budou mít slitování s jinými? Jediné, co bych vytknul, jsou černobílé bokorysy techniky Waffen SS - když už jsou v knize barevné mapky, nedalo by zas až tolik práce vytisknout zde zobrazenou techniku v nějakém hezkém markingu.

Štítky knihy

Waffen-SS

Autorovy další knížky

Tim Ripley
britská
2003  82%SS Ocelová bouře
2011  90%Dějiny Waffen-SS 1925-1945
2012  80%Muž proti muži - Boj zblízka
2005  85%Letecká válka v Iráku