Dějiny myšlenky

Dějiny myšlenky https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162320/dejiny-myslenky-162320.jpg 5 8 2

Přehledná encyklopedie dějin myšlenky, filozofie a náboženství od pravěku k postmodernismu. Kniha podává přehled dějin lidského myšlení, které souviselo s rozvojem filosofie a náboženství. Lidé se odnepaměti snažili zodpovědět otázky související se stvořením světa, smyslem života, jak by měli žít. S rozvojem civilizací si je začali formulovat a vytvářet svůj pohled na svět, filozofii, náboženství, etiku a duchovní směry. Kniha představuje stručné zachycení tohoto fascinujícího vývoje lidského ducha. Je doplněna barevnými fotografiemi, krátkými biografiemi a citáty. Připojen stručný glosář, který vysvětluje některé pojmy osažené v textu. ... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Euromedia , Knižní klub
Originální název:

History of ideas , 2003


více info...

Přidat komentář

Kozel
07.04.2019 4 z 5

Vynikající "encyklopedie do kapsy". Takové shrnutí a zároveň úvod do dějin ne samotné myšlenky, ale spíš filozofie, vývoje vědy a hlavně náboženství a víry obecně. Spousta věcí může být pro čtenáře už známá, ale i tak se jedná o výborně složený timeline, který se čte plynule a spolu s tím vzniká řetězec myšlenek ve čtenářově mysli.

Aspoň u mě to tak bylo, takže nejen, že mám odkaz na spoustu další literatury, ale i mnoho nezodpovězených otázek. Bylo zajímavé sledovat, jak se víra stala popudem k vědě, následně šly ruku v ruce, načež "učedník přerostl svého mistra", abychom skončili v současné krizi, kdy zbyla jenom věda bez víry. Zda přechodné nebo trvalé se my nedozvíme. Ještě musím podotknout, že v okamžiku, kdy jsem se dostal v dějinách myšlenky k modernismu, přestal jsem chápat a rozumět psanému. Což mě vede k domněnce, že ta má mysl je skutečně poněkud hnutá vůči současnému světu=o)

RH faktor
29.03.2016 5 z 5

Vynikající knížka. Stručně a jasně napsáno. Doporučuji na seznámení a podnícení zájmu o filozofii, doporučuji i těm zběhlejším - opakování matka moudrosti a tato kniha je opravdu pěkně napsaná a mnohé se člověk dozví.


Autorovy knížky

Kevin O’Donnell
britská, 1953
2004  90%Dějiny myšlenky

Kniha Dějiny myšlenky je v

Přečtených10x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x