Dějepis národa českého

Dějepis národa českého https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348682/bmid_dejepis-naroda-ceskeho-ZH0-348682.jpg 3 3 2

Obecné dějiny národa českého včetně "báječných dob", jak byly podávány dětem na počátku 20. století, ještě za doby rakousko-uherské.

Přidat komentář

Hobo
19.03.2020 3 z 5

Včetně obvyklých mýtů a pročeských zpestření. Ale čte se to dobře. Na tak útlý svazek poměrně dost zobrazení a vlastenecky zaměřených obrazů, nejvíc pravděpodobně od M. Alše. Maně jsem při četbě přemýšlel, nakolik jsou ony předkládané mýty horší než ty podávané v současnosti - často až protičeské. Jak tato úvaha asi dopadla z hlediska výchovy k češství a vlastenectví?

Boby17
01.10.2017 3 z 5

Knížka vydaná v roce 1911 je z dnešního pohledu chvílemi úsměvná, důsledně protiněmecká a národovecká ve stylu Aloise Jiráska (viz např. kapitola "Zavlečení němectví do Čech"). Zároveň je však důkazem, že "zpuchřelé" Rakousko-Uhersko bylo demokratický právní stát, který dovolil vydávat takové knihy, určené primárně české mládeži - tedy s velkým přesahem do budoucnosti. Za tendenční výklad historie dávám tři hvězdy, jinak za ten důkaz demokracie R-U by hvězd patřilo pět.
V knize také najdete tvrzení, která jsou dnes již historickou vědou překonána (jen konstatuji, nevyčítám), např. údajná zrada Miloty z Dědic při bitvě na Moravském poli roku 1278.


Kniha Dějepis národa českého je v

Přečtených3x
Knihotéce1x