Deep Purple – Smoke on the Water

Deep Purple – Smoke on the Water https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23622/bmid_deep-purple-smoke-on-the-water-hJt-23622.png 5 7 4

Deep Purple patří k nejpopulárnějším rockovým skupinám všech dob a zároveň k hrstce těch, které na hudební scéně působí již přes čtyři desetiletí. Letos uplyne úctyhodných 41 let od okamžiku, kdy ji v anglickém Hertfordshire založila pětice hudebníků v čele s Jonem Lordem, Ritchiem Blackmorem a Ianem Paicem. V Deep Purple se dodnes vystřídalo 14 hudebníků, kteří natočili 18 řadových i bezpočet koncertních alb a prodali miliony nosičů. Skupina zůstává stálicí první třídy. Smoke on the Water je první knihou, která vypráví úplný příběh této pozoruhodné skupiny – od jejího velkolepého nástupu až po současnost. Střípky z otevřených rozhovorů se členy skupiny (včetně Rogera Glovera, Iana Gillana, Jona Lorda a Iana Paice), jejími přáteli a příznivci, se tu skládají do pestré mozaiky, která vzrušujícím způsobem vypráví o často dramatickém vývoji skupiny, počínaje bouřlivými odchody legendárních členů Iana Gillana a Ritchieho Blackmoora až po tragickou smrt kytaristy Tommyho Bolina. Příběh často opouští rámec existence samotných Deep Purple, aby barvitě dokreslil obraz hudební scény, která tehdy skupinu obklopovala a ovlivňovala, a vložil tak jejich hudbu do srozumitelného kontextu. Kniha barvitě a dopodrobna vypráví o všemožných dobrodružstvích, vrcholné slávě i nesnázích, se kterými se tento kvintet během své předlouhé existence potýkal. Navíc obsahuje doslov překladatele pojednávající o všem, co se kolem Deep Purple a jejich nejvýznamnějších členů dělo po roce 2005, ve kterém kniha poprvé vyšla v anglickém jazyce. Součástí této kapitoly jsou autentické rozhovory se členy Deep Purple, rozbory nových alb, reportáže z letošních koncertů Deep Purple v Liberci a v Praze, Jona Lorda v Bratislavě a Glenna Hughese s Monkey Business v Plzni, při kterém vznikl exkluzivní rozhovor pro nakladatelství BB Art. Text je doplněn řadou hodnotných černobílých fotografií. Závěr knihy tvoří podrobná aktualizovaná diskografie Deep Purple i sólových projektů jejích stávajících i někdejších členů, která se jistě stane neocenitelnou pomůckou každého Purplofila.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Deep Purple Story: Smoke on the Water , 2004


více info...

Přidat komentář

Langy123
03.10.2020 4 z 5

Dobrá knížka, celkem podrobně rozepsané i období, kdy Deep Purple neexistovali. I když někdy mi přijde, že pan Thompson si trochu vymýšlí a přibarvuje - a překladatel, byť odvedl dobrou práci, trošku nemístně exhibuje.

vencamf
30.10.2019 5 z 5

Skvělá biografie jedné z nejlepších kapel rockové historie... Čte se pěkně a nic mi v ní nechybělo. Snad jen kritika na diovské desky Black Sabbath je dost subjektivní :-)


endyamon
09.06.2016 5 z 5

Omnoho podrobnejšia kniha nez http://www.databazeknih.cz/knihy/deep-purple-pribeh-hardrockove-legendy-91433, chýba mi však detailnejšie info k samotným skladbám. Z čisto historického prehľadu o Purple však vynikajúca záležitosť.
Škoda, že kniha nevyšla až po Now What?!, chýba tak časové obdobie od Rapture of the Deep (vrátane) až do súčasnosti.

Lokixx
30.05.2013 5 z 5

Zajímavé a poučné "počteníčko" pro všechny, kdo se zajímají nejen o Deep Purple, ale i o historii hard rocku všeobecně. Kniha nám nabízí ohlédnutí za historií vzniku této legendy. Dozvíme se, kterakto kouzelník s bílým Stratocasterem ke svým kumpánům přišel. Zjistíme, kdo všechno vlastně tvořil mašinu DP, samozřejmě nesmějí chybět památné roztržky mezi dvěma kouhouty. Načichneme do skladatelské kuchyňky pánů muzikantů a možná se i dozvíme, jak vlastně vznikl Smokeon the Water:-)
Autor naštěstí nezůstává pouze u DP, ale věnuje se i sólovým projektům a následným kapelám, jimž nechali DP vzniknout, takže dostáváme komplexní pohled na tehdejší rockovou scénu.
Kniha má spád, dramatické chvilky i osudové chvilky (smrt T. Bolina:() a samozřejmě i vtipné chvilky doplněné rozhovory s členy kapely. Každý, kdo se zajímá o hard rockovou scénu by měl toto dílko přečíst.

Autorovy další knížky

Dave Thompson
britská, 1960
2009  97%Deep Purple – Smoke on the Water
1993  73%The Cure - Obrazový dokument
2012  93%Block Buster! – Pravdivý příběh The Sweet
2012  93%Děti revoluce. Historie glam rocku 1970–75