Dědictví

Dědictví
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113265/dedictvi-113265.jpg 4 2 2

Román z prostředí středostavovského Říma sedmdesátých let 19. století představuje pochmurnou ságu zbohatlé pekařské rodiny, jejího vzestupu a pádu. Kniha vyznívá jako nemilosrdná kritika měšťácké společnosti.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

L’Eredità Ferramonti , 1884


více info...

Přidat komentář

milan.valden
23.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Loni jsem si po letech připomněl film italského režiséra Maura Bologniniho Dědictví Ferramontiů (L'eredità Ferramonti; 1976) s hudbou Ennia Morriconeho a s Anthonym Quinnem a Dominique Sandovou v hlavních rolích a zapátral jsem po autorovi románové předlohy; když jsem zjistil, že román z roku 1884 vyšel pod názvem Dědictví i v češtině, sehnal jsem si ho v antikvariátu a teď ho s chutí přečetl, protože podobné náměty mám rád. Autorem díla je Gaetano Carlo Chelli (1847-1904), úředník a později redaktor jednoho římského časopisu; většina jeho především povídkového díla ovlivněného poetikou naturalismu a verismu je dnes zapomenuta, ale jeho jediné dva romány z roku 1884 (tím druhým je méně zdařilá Blančina vina) si zaslouží pozornost jako příspěvek k římskému verismu - odehrávají se totiž v prostředí středostavovského Říma po sjednocení Itálie, města zbaveného iluzí, ideálů a skrupulí. Zájem o Dědictví vyvolalo až nové vydání z roku 1972 a právě Bologniniho zdařilá filmová verze (Sandová za svou roli získala cenu na festivalu v Cannes).

(POZOR, SPOILERY) Román líčí morální a fyzický rozklad jedné římské rodiny způsobený intrikami "femme fatale", jež touží po bohatství a společenské prestiži. Bohatý ovdovělý majitel pekařství Gregorio Ferramonti nemá dobré vztahy se svými dvěma syny a dcerou. Prodá živnost, dětem dá menší částky a už je nechce vidět s tím, že je později vydědí. Syn Pippo se ožení s Irenou, od jejíchž rodičů koupil obchod s železářským zbožím. Syn Mario si vydělává finančními machinacemi a dcera Teta se provdala za úředníka. Irena skrývá pod krásnou nevinnou tváří intrikánku toužící po penězích a celou rodinu si postupně omotá kolem prstu. Pippa podvádí s Mariem a později se vloudí i do přízně jejich otce, který je mladou ženou okouzlen. Zdá se, že Ireně spadne do klína všechno jeho bohatství... Vskutku působivý nedlouhý román o rozkladu jedné rodiny zaslepené chamtivostí a honbou za penězi.

Štítky knihy

italská literatura

Autorovy knížky

Gaetano Carlo Chelli
italská, 1847 - 1904
1977  70%Dědictví