Dar strachu

Dar strachu https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252818/mid_dar-strachu-QfG-252818.jpg 5 22 3

„Kniha Gavina de Beckera Dar strachuje mistrovské dílo: je poutavá, je instruktivní, rozebírá fenomén násilí, odhaluje jeho tajemství a ukazuje, jak obstát.“ - Erika Holzerová, právnická a autorka knihy Oko za oko Cizí muž na opuštěném parkovišti nabízí ženě, že jí pomůže odnést nákup. Je to milosrdný samaritán, anebo je za tím něco jiného? Propouštěný zaměstnanec prohlásí: „Toho budete litovat.“ Vrátí se s pistolí? Po první schůzce řekne muž ženě, že je jejich „osudem“ se vzít. Co udělá, když ona se s ním už nebude chtít setkat? Matka má nepříjemný dojem z půvabné dívky, kterou si právě najala na hlídání dětí. Měla by zůstat doma a nejít do práce? Dnes není v Americe vůči násilí imunní nikdo. Nyní však je tu tato výjimečná, průlomová kniha, v níž přední americký odborník na předvídání násilného chování odhaluje tajemství lidského násilí a dokazuje, že podobně jako všechna ostatní stvoření na Zemi i my v sobě neseme schopnost předvídat zlo, které nám druzí mohou způsobit, a uniknout mu. I když oblíbený mýtus tvrdí opak, lidské násilí má téměř vždy zřejmý a rozeznatelný motiv a předcházejí mu jasné varovné signály. Na mnoha příkladech ze své vlastní životní dráhy nám Gavin de Becker ukazuje, jak tyto signály číst, vezmeme-li si na pomoc naši nejzákladnější, byť často nejpřehlíženější dovednost,která nám umožňuje přežít — intuici. Dar strachu je pozoruhodná, jedinečná kombinace praktického návodu na bezpečnější život a hlubokého vhledu do lidského chování.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Alpress
Originální název:

The Gift of Fear: , 1997


více info...

Přidat komentář

Martin_Eli
23.06.2022 4 z 5

Vynikající kniha o lidském strachu a zejména o posedlostech, které některé lidi provázejí. Některé pasáže slabší, některé vynikající.

"Přeji pěkný den" řekla vrátná masovému vrahovi, který šel právě vystřílet svoji práci a on jí odpověděl: "Velmi děkuji, ano, máte pravdu, myslím, že dnes budu mít dobrý den."
O třicet minut později zazněla z budovy střelba...

vemrazik
30.01.2021 5 z 5

SKVĚLÁ KNÍŽKA. Některé kapitoly byly méně záživné, ale dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací. Z některých příkladných historek mi až nebylo dobře.


Fiza
22.07.2016 4 z 5

Jedna z mála knih, kterou jsem přečetl v originále a chtělo to poměrně hodně nahlédnutí do slovníku (díky Google Instant Translator), nicméně to stálo za to.

Kromě asi dvou částí, které se mírně nezajímavému tématu věnovaly déle než bych si přál, to bylo celou dobu dechberoucí čtení, které sice nemělo napětí Nesbova Sněhuláka, za to ale mělo kvalitní zápletku, která byla (bohužel) vždy označena nálepkou "Podle skutečné události". Respektive "Popisovaná událost se skutečně stala".

Kniha napoví mnohé o lidském chování, obzvláště o tom nebezpečném, a možná některým pomůže začít hledat důvod, proč se o něco stále strachují.

Autorovy knížky

Gavin De Becker
americká, 1954
1998  95%Dar strachu

Kniha Dar strachu je v

Právě čtených1x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce7x
Chystám se číst32x
Chci si koupit12x