Cukr

Cukr https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304710/bmid_cukr-1mV-304710.jpg 5 1 1

Klára se raduje z nového bytu a možnosti, keré jí snad nabídne. Jednoho rána se však probudí s krvácením do oční sítnice. Kolotoč zdravotních potíží, hledání odborných lékařů, vyšetření a pobytů v nemocnici se postupně roztáčí do nepředstavitelných rozměrů. Obstojí Klára v boji s nemocí a lidskou hloupostí a lhostejností? Autorčin nový román je opět vhledem do současného stavu české společnosti. Ukazuje každodenní život vážně nemocného člověka, kerý je často vystaven libovůli jak lidí, tak nemilosrdného systému.... celý text

Přidat komentář

Aneleh
09.08.2016 5 z 5

Cukr je první knížka, v které jsem se setkala s pravdivým líčením situace v dnešním zdravotnictví, která pravda není pro obyčejné lidi příznivá. Bez příkras a popravdě je zdokumentován stav dnešní společnosti, na který krutě doplácí hlavní hrdinka Klára. V některých situacích poznává nemocný sám sebe a svoje peripetie, kterými musí projít, trpí-li chronickou a vážnou nemocí. Ničeho se nedopustil a přesto je trestán. Jak společnost zachází a chová se k takto postiženému člověku? A jak se k němu chovají i někteří jednotlivci? Krutá realita necitlivého světa vůči nemocnému je popsána bez příkras. Boj o holý život, společenské uplatnění, existenční starosti, sousedská šikana. Kde je lidská důstojnost, když se vám zhroutí svět po stanovení diagnózy? K čemu všemu je člověk donucen, aby nejen fyzicky přežil? Vylíčeny jsou drsné problémy, o kterých se nemluví, ale které řada nemocných dnes zažívá a které jejich nemoc velmi zhoršují.
Některé pasáže se sice často opakují a text trochu kazí dost překlepů i pravopisných chyb, ale pohled do života naší současnosti i nedávné minulosti je vskutku pravdivý a syrově upřímný. Je poznat, že autorka si zažila své, mnohé prvky jsou autobiografické a bohužel všechny zde popisované události se opravdu staly.
Toto je vlastně již třetí díl, který volně navazuje na první dva s názvem Strach (Propast) a Strach (Msta), které jsem si hned v knihovně zapůjčila, abych se vrátila k tomu, jak se vlastně Klářina situace vyvíjela od počátku.

Autorovy další knížky

Hana Pekárková
česká, 1967
2013  43%Strach
2012  60%Ostrov
2015  100%Cukr
2014  90%Strach: Msta
2014  80%Všechny holky ve třídě

Kniha Cukr je v

Přečtených1x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x