Čtvrtá politická teorie

Čtvrtá politická teorie https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448201/bmid_ctvrta-politicka-teorie-sFv-448201.png 3 4 4

Každý politický systém moderní éry se odvozoval od některé ze tří velkých ideologií. První a nejstarší z těchto ideologií je liberalismus, druhou je komunismus, třetí je fašismus. Druhá a třetí ideologie se diskreditovaly a časem opustily jeviště dějin západního světa. Liberalismus s námi zůstal dodnes, nikoli však jako ideologie, nýbrž jako cosi daného. Vědomě si jej nevybíráme: tiše se předpokládá, že s ním souhlasíme. Svět kolem nás proto stojí na prahu postpolitické reality, kde jsou hodnoty liberalismu natolik zažité, že jejich ideologický rozměr si už nikdo ani neuvědomuje. Aby se předešlo monopolizaci politického diskurzu, aby nedošlo k merkantilizaci všech hodnot a zabránilo se utopení rozmanitých kultur a národů v globální homogenitě trhu, autor této knihy přichází s návrhem na vypracování čtvrté politické teorie. Ta bude čelit liberalismu z nových pozic, odlišných od komunismu i fašismu a překračujících dělení na pravici a levici. Ve svém díle hledá cesty, jimiž se myšlení v rámci tohoto nového paradigmatu může ubírat a nebojí se při tom sáhnout po těch zdánlivě nejsubverzivnějších plodech postmoderního myšlení.... celý text

Přidat komentář

LordByron
04.02.2024

Významné a v mnohom trefné aj ked nie až tak originálne dielo. Nemyslím, že ho Putin čítal, ale predsa jeho režim vystihuje. Je v ňom veľa pravdy, veľa oprávnenej kritiky západných neokonov rovnako ako liberalov, antikomunistov rovnako ako samozvanych antifasistov.. Dugin hovorí otvorenejšie aj umiernenejšie než niektorí iní. Hovorí Zapadu niektoré nepríjemné pravdy ktoré si Západ nechce uznať ako že v Rusku si v skutočnosti liberalizmus skoro nikto neprial (a že väčšina liberálov Putina pokojne akceptovala).
Ale jeho recept je nejasný a od fašizmu sa líši iba v máločom. Pred pár rokmi by som s ním takmer vo všetkom súhlasil. Dnes nie. Odporúčam to ale tým kto chcú pochopiť spôsob myslenia Rusov a aj ich politiku.
Po celý čas Dugin vychádza z premisy, že je treba bojovať proti Západu. Nijako ale zvlášť nezdôvodní prečo keďže ultrapravičiari aj ultraľavičiari, moslimovia a mnohí ďalší majú na to každý úplne odlišné dôvody. Má, ale pravdu, že kto chce súčasný systém zničiť musí bojovať nie proti komunizmu či fašizmu (oboje sú chiméry z minulosti) ale proti liberalizmu.

Thanateros
23.12.2022

Knihu vzhledem k napěté situaci a Duginovým postojům nelze hodnotit body - bodové hodnocení by bylo, alespoň u většiny lidí, jen deklarací vlastních sympatií v rusko-ukrajinské válce. Lze však říct, že Dugin je spíše kompilátorem cizích idejí než svébytným myslitelem. Jestliže se nám na Duginově konzervativním / antimoderním / antiprogresivním narativu něco líbí, obvykle jde o prvek zcela oddělitelný od zbytku jeho díla. Zdá se, že cílem je přijít s velice vágní a co nejširší kritikou Západu a liberální demokracie, v níž si každý najde "to své", a pak předestřít multipolarismus či konkrétně posílení vlivu Ruska jako řešení. Nepracuje právě takto ruská propaganda?

Každopádně si myslím, že Dugina by si měl přečíst každý, koho zajímá kritika Západu ze strany Ruska. Nesetkáváme se zde totiž jen s hájením ruských politických zájmů - je zde pokus o jakousi ucelenou filosofii či ideologii ("čtvrtou politickou teorii"), byť vágní. Je možné, že s touto "ideologií" se v budoucnosti budeme setkávat ještě často.


sika444
11.03.2022 odpad!

Ideologie, která nejspíš stojí za současnými kroky ruské vlády. Jasné, otevřené, vše řečeno naplno. Jen jedna perlička: Jak měla podle Dugina vypadat válka v Jižní Osetii? "Po první porážce gruzínských vojsk jsme měli pokračovat ve válečném tažení, okupovat celou Gruzii a dosadit k moci prozatímní proruskou vládu. Po jisté době bychom naše vojska stáhli, avšak paralelně jsme mohli vytvořit silnou autonomní vládu v Samergelu, Adžárii a arménské oblasti Džavachetie, tj. v Gruzii mohl být ustanoven takový politický model, aby se v nadcházejících letech nemohla stát základnou globální americké říše a hatit budování naší vlastní říše." (A. Dugin, Čtvrtá politická teorie, strana 335). Mein Kampf prezidenta Putina.

RichardMekka
27.03.2021

"Konzervativec chrání a hájí nikoli to, co je minulé, nýbrž to, co je konstantní, co je trvalé, co je věčné, co esenciálně zůstává identické se sebou samým. Alain de Benoist při své definici konzervativismu velice správně řekl, že "jeho kořenem není to, co kdysi bylo, nýbrž to, co neustále roste" - cosi živoucího" [...] "Stejně jako přítomnost a budoucnost, tak ani minulost není hodnotná sama osobě, nýbrž pouze skrze to, že je v ní něco konstantního" [...]

"Avšak nejdůležitější idea konzervativismu je, že nemyslí na minulost [to, co minulo], nýbrž na to co bylo; nemyslí na přítomnost [to, co probíhá], nýbrž na to, co je; nemyslí na budoucnost [to, co přijde], nýbrž na to, co se uskuteční, co bude.

Zde je správné apelovat na Heideggerův filosofický model, soustředící se na otázku bytí. Je-li bytí pro pokrokáře a přívržence filosofie dějin pouhou funkcí vznikání (dějin, času), tak pro konzervativce je čas pouhou funkcí bytí. Bytí je prvotní, čas druhotný.

Tato skutečnost o mnohém vypovídá. Tajemství konzervativismu leží zde. To, co náleží bytí, přesahuje čas a není to na čase závislé."

"Čtvrtá politická teorie" Alexandr Dugin (2020, Sol Noctis)

Štítky knihy

liberalismus

Autorovy další knížky

Alexandr Dugin
ruská, 1962
2020  50%Čtvrtá politická teorie
2016  80%Velká válka kontinentů

Kniha Čtvrtá politická teorie je v

Právě čtených1x
Přečtených5x
Knihotéce8x
Chystám se číst14x
Chci si koupit9x