Columbine: Nejznámější školní masakr

Dave Cullen

„Tragédie se stále opakují. Zatímco se vzpamatováváme z poslední hrůzy...“ Tak začíná epilog knihy, která ukazuje, jak se masakr na Columbine High School stal vzorem pro téměř dvě desetiletí školních vražd. Je to falešný scénář, kterého se chopila generace nových vrahů. Po událostech v Auroře a na školách Sandy Hook a Virginia Tech je nutnost pochopit zločin, který tuto pohromu vyvolal, rok od roku naléhavější. Co se skutečně stalo 20. dubna 1999? Tato hrůza zanechala nesmazatelnou stopu v americké psychice, ale většina toho, co „víme“, je mylná. Nešlo o sportovce, gotiky ani mafii v trenčkotech. Dave Cullen byl jedním z prvních reportérů na místě a deset let pracoval na této knize, která je všeobecně uznávána jako definitivní popis tehdejších událostí. S nadhledem vyšetřovatele a psychologickou bystrostí se opírá o hory důkazů, poznatky předních světových forenzních psychologů a zápisky a kresby samotných pachatelů. Deset let připravovaná kniha, mistrovské reportážní dílo žánru true crime, je definitivním popisem masakru na Columbine, jeho následků a významu od uznávaného novináře, který sledoval příběh od samého počátku.... celý text

Literatura světová Sociologie, společnost
Vydáno: 2023 , Jota
Originální název: Columbine, 2009

Komentáře knihy Columbine: Nejznámější školní masakr

Klaton
30.11.2025

Překvapilo mě, že popis udalosti byl na par strankach a pak uz bylo vse o motivech a povaze střelců, o prezivsich i o mrtvých, o tom jak velky rozsah tato udalost měla na spoustu lidi... čtení to bylo těžké, ale stojinza přečtení

callahanh
15.11.2025

Celá oranžová série od Joty je výborná a ani Columbine není výjimkou. Když tedy Dave Cullen hned na začátku popíše masakr, který zabere všeho všudy asi padesát stránek, říká si čtenář, co vlastně bude dál a že už není co vyprávět. Opak je ale pravdou, protože autor se podrobně zabývá motivací obou střelců, společenskou situací a proniká hlouběji a hlouběji do jejich mysli, přičemž je naprosto děsivé, že jeden z nich volal o pomoc tím, že neustále "zlobil", byl nahlašován, ale policie až trestuhodně nereagovala. Při čtení chvílemi až mrazí z toho, jak detailně měli oba vše promyšlené a kdyby jejich ego bylo jen o něco menší, opravdu mohlo být obětí mnohonásobně víc, "naštěstí" si nedokázali podrobně zjistit něco o výrobě výbušnin, protože pokud by jim plány vyšly, bylo by to děsivé. Autor neopomíjí ani následky celé události, kdy to nejvíc odnesli rodiče obou pachatelů a je opravdu nepředstavitelné, jak se ti musí cítit, když zdánlivě při výchově nedělají nic zásadně špatně a přesto se jejich synové stanou sprostými vrahy. Je znát, že Cullen strávil nad knihou snad deset let života, protože se snaží upozornit na každý aspekt, nahlédnout pod pokličku policejní práce, života na střední škole v Columbine a mysli obou pachatelů, přičemž je jasné, že jeden z nich byl regulérní psychopat, který by podobnou událost stejně udělal a druhý se bohužel shodou nešťastných okolností a zkušeností k němu přidal, aniž by asi plně domyslel výsledek. Zároveň je až děsivé, jak strašně jednoduché je v USA získat zbraň a alarmující, i když z hlediska tamní zbrojní tradice pochopitelné, že s tím nikdo nic dodnes prakticky neudělal. Ona komplexnost knihy je i její největší "problém", protože postav je tu skutečně někdy až moc a orientace v nich není úplně jednoduchá, s čímž pak souvisí i to, že celá kniha mohla být o něco kratší. To ale nic nemění na tom, že Columbine je vynikající true crime, který je děsivý stejně jako alarmující a jen dokazuje, že vrah se opravdu může ukrývat v komkoli z nás, stačí jen řetězec několika událostí, které tyto "schopnosti" otevřou a už není cesty zpět. 90 %

Abikk
10.11.2025

Moje první kniha z této série. Je to náročné a dlouhé čtení. Nechápu jak se může zrodit v hlavě mladých lidí takovýto masakr ... vlastně ani jakýkoliv jiný komukoliv ...

monikasbookclub
18.10.2025

Jsem milovnice žánru true crime. Více tedy ve formě podcastů než knih, ale těmto oranžovým vydáním od @nakladatelstvijota neodolám.
Columbine jsem si prvotně chtěla přečíst před koncem roku 2023. Bohužel se i u nás stalo něco tak ohavného a neodpustitelného, že jsem se ke knize dostala až letos. A možná je dobře, že jsem tak udělala. Jak už na začátku zmiňuji, žánr True Crime patří mezi mé oblíbené a řekla bych, že většina věcí se mě proto už tolik nedotkne. Neberu si je tak k srdci a prostě to beru jako fakta a události. U Columbine to však udělat nešlo. Bylo to vůbec poprvé co jsem u nějaké takové knížky/příběhu brečela a bohužel ne jenom jednou. Hodně mě kniha zasáhla. Cítila jsem beznaděj rodin a jejich ztrátu, jako nikdy dříve. Od první stránky to pro mě bylo neskutečně obtížné čtení. Nicméně jejího přečtení nelituji.
Při čtení vám do mysli pořád skáče myšlenka PROČ, co vede mladé lidi k něčemu tak strašnému? Po dočtení si upřímně myslím, že pro Erika to bylo něco, co chtěl vždycky a možnost ho zastavit by nebyla. Naopak Dylan se domnívám by sám nic takového neudělal. Nicméně na konci byli oba pachatelé a my můžeme být jenom rádi, že jim nevyšel celý jejich plán.
Nejvíce mě ale děsí, kolik lidí v těchto dvou hledají své vzory, nebo dokonce nějaké pomyslné milníky, které se sami snaží překonat. Vždycky jsem si myslela, že střelby na školách jsou jenom americká záležitost, že se to nikdy nedostane k nám. Jak nám rok 2023 ukázal, není tomu tak. Je to otřesný "trend" posledních let a případů stále přibývá.

Emma27
16.08.2025

Strašně těžké čtení.

Karcoolka2210
10.07.2025

V čase, keď sa odohral Columbine som mala 16 rokov, nepamätám si, či som to v tom čase vôbec zaregistrovala. Zrejme to bol až film Bowling for Columbine, ktorý ma vtiahol to tejto temnej stránky USA- streľby na školách a masových strelieb všeobecne. S nepochopením som na to pozerala vtedy a s nepochopením to sledujem stále, ako po toľkých rokoch a toľkých útokoch a obetiach, s tým doteraz nič neurobili. No ale to je na dlhú debatu.
Dave Cullen ponúka ucelený pohľad nie len na tragédiu, ale čo k nej viedlo, či sa tomu dalo predísť a aj pohľad do vnútra obetí, preživších aj vrahov. Náročné čítanie, ale mnohé odhaľuje a ponúka aj mnoho dôvodov na diskusiu, ktorá je v tomto smere tak potrebná v USA. Určite odporúčam.

liskapolarni
17.04.2025

Zajímavě podaná bichle dvou vrahů, z nichž jeden byl pravděpodobně antisociální (snad až psychopatická) osobnost a na toho druhého mohla čekat snad jiná budoucnost, kdyby v jeho životě nedošlo k určitým zklamáním...

zsykorova
07.04.2025

Masakr na Columbine mě vždycky velmi zajímal a tak jsem si tuhle bichli nemohla nechat ujít. Čtení bylo mnohdy velmi náročné, často jsem u toho brečela a dojímala se, hlavně u příběhů přeživších. Hodně jsem se toho dozvěděla, i když jsem se občas ztrácela v té záplavě jmen.

HockeyGirl
09.11.2024

Tlustá knížka, která mi dala docela na čtení zabrat. Nakonec jsem se jí ale prokousala, což jsem i ráda. O masakru na Columbine jsem už něco málo četla na internetu, ale podrobnější čtení o tom, co bylo předtím a potom, jsem našla až v této knize. Bylo zajímavé vědět jak se vrazi/sebevrazi chovali, jací byli a co udělali. Škoda, že v knize nebyl seznam obětí, ale to se dá dneska dohledat. Otázka "Proč to udělali" bude snad nezodpovězená napořád. Čtení bylo zajímavé, nenudila jsem se a dost jsem se dozvěděla.

Vendulik
22.10.2024

Kdyby se jejich plány naplnili, tak těch objetí by bylo o hodně víc ale i těch 13 je hodně.
Nejde mi ale na rozum, Eric byl několikrát nahlášen na policii a nikdo jej nekontroloval? A ještě se to snažili po masakru zamést pod stůl.
Kdyby již tehdy zakročili, tak se žádný maraskr dít nemusel a nebyli by pro některé lidi za hrdiny ale kdyby nevešel masakr, tak Eric měl ještě jinou představu které se chtěl věnovat a ubližovat mladým dívkám.

Kniha je velice kvalitně zpracovaná a měla by být součástí jako čtení pro učitele.

dencazrnu
08.09.2024

Wow, tak tohle bylo pro mě opravdu velmi silné čtení, které jsem si musela opravdu hodně dávkovat. Knihu jsem četla díky tomu velmi dlouho, ale rozhodně toho nelituji. Musím se přiznat, že jsem o tomto školním masakru věděla jen velmi okrajově, proto mě hodně informací opravdu zaujalo, a i jsem si následně další věci o masakru vyhledala.

Kniha je perfektně zpracovaná a díky kapitolám a jejich členění se to čte opravdu rychle. Ale psychická náročnost pro mě tentokrát byla velká a u knihy jsem se několikrát rozplakala. Úplně se mi dělá zle z představy, kdyby pachatelům všechny jejich představy vyšly, protože bychom se tady rozhodně nebavili pouze o 13 obětech tohoto masakru.

Kniha byla obohacena i o zápisky a náčrtky obou pachatelů a následná časová osa a shrnutí celého případu. V samotném závěru už mi maličko přišlo zdlouhavé, jak se autor vrací k různým pojmům z jednotlivých kapitol, ale čtenář se mohl dozvědět ještě o kousek více informací. Celkově byla kniha velmi obsáhlá a je vidět, že autor na ní opravdu pracoval několik let a vymazlil jí do posledního slůvka.

Z oranžové edice se pro mě tato kniha zatím řadí do popředí a myslím si, že už jí těžko něco trumfne. Knihu mohu doporučit všem milovníkům tohoto žánru, ale narovinu říkám, že to nebude lehké čtení.

haniny.knihy
01.08.2024

A máme tu další knihu z edice true crime od Joty. Mám tyhle knihy ráda, pokud to tak mohu říct, jak Ted Bundy, Gary Ridgeway, ale také Nightstalker, jsou do detailu propracované a tady to nebylo jinak. Autor to vzal hodně ze široka, začínáme událostmi před samotným útokem a co k němu vedlo, pak podrobný popis samotné události a následné roky po ní. Cením, že je brán velký ohled na pozůstalé, u knih této tematiky by to měl být standard, ale bohužel to tak není.
Columbine mě z této edice zasáhl asi nejvíc, je mi líto těch kteří přišli o život i těch kteří si tím museli projít, nicméně ,,akce" měla mít daleko širší rozsah, což se díkybohu nepovedlo.
Rozhodně doporučuji všem zločinožroutům, všem, které zajímají skutečné zločiny.

Mišelínek
22.07.2024

Velmi dobře zpracované. Těšila jsem se, až si knihu přečtu, i když jsem to celkem dlouho odkládala.
Koho tohle téma zajímá, určitě nesáhne vedle.

dufkys
03.04.2024

Nevím, co dodat. Detailní popisy nejen samotné tragédie, ale hlavně doby před a po ní. Čtení zejména některých pasáží mne fyzicky bolelo.

Naty21
19.02.2024

Další díl z edice True crime. Tahle edice se prostě povedla, jsem zvědavá, co bude dál. Za knihu děkuji @nakladatelstvijota #spoluprace

Stejně jako u předchozích knih z této edice, tu opět máme velice podrobný popis, tentokrát jednoho z nejhoršího školních masakrů. Na konci knihy máme skutečně souhrn hodinu po hodině, od přípravy až po samotnou tragédii.

Hlavními postavami, jestli se to tak dá říct, jsou střelci Eric a Dylan. Autor podává podrobný popis jejich života, od příchodu na Columbine, přes seznámení se, po plánovaní až po osudný den. Na konci knihy jsou také zápisky z deníků střelců. Tragédie je podána i z pohledu rodičů vrahů, zasahující policistů, psychologů, učitelů, přeživších a dalších.

Kniha je rozdělena do několika částí. Oproti předchozím zde nenajdeme část s fotkami na konci knihy, ale je zde například mapa areálu, příčka pro učitele, časová osa útoku, otázky k diskuzi a další.

Kniha se četla dobře, jestli se to vůbec dá říct, aspoň na začátku knihy. Ten konec byl za mě až moc utahaný a dost se tam přeskakovalo, řešily se soudní spory, do toho život přeživších a co k tomu všemu vlastně Erica a Dylana vedlo. Co se autorovi musí nechat, tak si o tématu zjistil opravdu hodně, ale tak to je zatím u každé knihy z této edice. Hned ze začátku jsem byla šokovaná, protože jsem vůbec netušila, jak to vlastně původně měli vrazi celé naplánované. Každopádně tahle edice se prostě podvedla, pro milovníky True crime ideální.

Grohlinka
11.02.2024

Co na to říct, nevím, jak knihu hodnotit a zda vůbec.

Kniha je obsáhlá, dobře ozdrojovaná, autor bere ohledy na pozůstalé a co se mi líbilo, nebojí se kritizovat média a církev. Našla jsem pár chyb, pravopisných i faktických, ale vzhledem k tomu, jak dlouho autor tragédií žil, přisuzuji to spíše špatnému překladu.

Jsem zvědavá, jestli skutečně budou zveřejněny výpovědi rodičů vrahů, ráda bych si je přečetla.

ZuzanaZ83
23.01.2024

Silná a detailní kniha o šíleném útoku na střední školu. Kniha vlastně jen dokazuje, že tyhle akce a vrahy nelze pochopit, a že ve středu zájmu nemají být oni, ale oběti a přeživší.

V českém překladu se objevilo pár hrubek, v celkovém rozsahu lze přivřít oko. Ale také bohužel udělali z jedné oběti dívku, byť šlo o chlapce.

iv.ča
01.01.2024

Kniha je velmi dobře a kvalitně napsaná. Je souhrnem všeho co se stalo před masakrem, během masakru a roky po masakru. S pohledu pachatelů, rodin obětí, rodin pachatelů, učitelů, policistů, novinářů, přeživších a spousty dalších. Jen si přeji, aby se takovéto hrůzy přestali dít.

zelda7
08.12.2023

Překvapilo mne, o jak silný příběh se jedná... O události jsem si nic nezjišťovala a moc nevěděla co se přesně stalo, na knihu jsem byla ale moc zvědavá. První čtvrtina knihy je asi nejsilnější, poprvé jsem si musela knihu z edice true crime trochu dávkovat. Rozhodně doporučuji k přečtení už kvůli opět velmi podrobnému popisu události i toho co se dělo poté.

verculka
05.12.2023

Pamatuji si to jako dnes, když jsem koukala s rodiči na večerní zprávy a hlasatel mluvil o Columbine a zrazu střih a záběr jak zakrvácená osoba přepadává přes okno. Nevěděla jsem, zda se jedná o oběť, střelce, pohlaví a ani nic o jeho osudu. V této knize jsem dostala odpověď na všechno.
Kniha to není jen o těch dvou ,,,, ale i o obětech, rodinách.
Autor si dal sakra práci vše to zdokumentovat a sepsat. Hlavně objektivně a do detailů.
Byla to náročná kniha a teď musím sáhnout na nějakou "lehčí" knihu ať vidím svět opět přes růžové brýle.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi