Columbine - Nejznámější školní masakr

Columbine - Nejznámější školní masakr https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513850/bmid_columbine-nejznamejsi-skolni-masakr-6422c4982d974.jpg 5 39 8

„Tragédie se stále opakují. Zatímco se vzpamatováváme z poslední hrůzy...“ Tak začíná epilog knihy, která ukazuje, jak se masakr na Columbine High School stal vzorem pro téměř dvě desetiletí školních vražd. Je to falešný scénář, kterého se chopila generace nových vrahů. Po událostech v Auroře a na školách Sandy Hook a Virginia Tech je nutnost pochopit zločin, který tuto pohromu vyvolal, rok od roku naléhavější. Co se skutečně stalo 20. dubna 1999? Tato hrůza zanechala nesmazatelnou stopu v americké psychice, ale většina toho, co „víme“, je mylná. Nešlo o sportovce, gotiky ani mafii v trenčkotech. Dave Cullen byl jedním z prvních reportérů na místě a deset let pracoval na této knize, která je všeobecně uznávána jako definitivní popis tehdejších událostí. S nadhledem vyšetřovatele a psychologickou bystrostí se opírá o hory důkazů, poznatky předních světových forenzních psychologů a zápisky a kresby samotných pachatelů. Deset let připravovaná kniha, mistrovské reportážní dílo žánru true crime, je definitivním popisem masakru na Columbine, jeho následků a významu od uznávaného novináře, který sledoval příběh od samého počátku.... celý text

Literatura světová Sociologie, společnost
Vydáno: , Jota
Originální název:

Columbine , 2009


více info...

Přidat komentář

dufkys
03.04.2024 4 z 5

Nevím, co dodat. Detailní popisy nejen samotné tragédie, ale hlavně doby před a po ní. Čtení zejména některých pasáží mne fyzicky bolelo.

Naty21
19.02.2024 4 z 5

Další díl z edice True crime. Tahle edice se prostě povedla, jsem zvědavá, co bude dál. Za knihu děkuji @nakladatelstvijota #spoluprace

Stejně jako u předchozích knih z této edice, tu opět máme velice podrobný popis, tentokrát jednoho z nejhoršího školních masakrů. Na konci knihy máme skutečně souhrn hodinu po hodině, od přípravy až po samotnou tragédii.

Hlavními postavami, jestli se to tak dá říct, jsou střelci Eric a Dylan. Autor podává podrobný popis jejich života, od příchodu na Columbine, přes seznámení se, po plánovaní až po osudný den. Na konci knihy jsou také zápisky z deníků střelců. Tragédie je podána i z pohledu rodičů vrahů, zasahující policistů, psychologů, učitelů, přeživších a dalších.

Kniha je rozdělena do několika částí. Oproti předchozím zde nenajdeme část s fotkami na konci knihy, ale je zde například mapa areálu, příčka pro učitele, časová osa útoku, otázky k diskuzi a další.

Kniha se četla dobře, jestli se to vůbec dá říct, aspoň na začátku knihy. Ten konec byl za mě až moc utahaný a dost se tam přeskakovalo, řešily se soudní spory, do toho život přeživších a co k tomu všemu vlastně Erica a Dylana vedlo. Co se autorovi musí nechat, tak si o tématu zjistil opravdu hodně, ale tak to je zatím u každé knihy z této edice. Hned ze začátku jsem byla šokovaná, protože jsem vůbec netušila, jak to vlastně původně měli vrazi celé naplánované. Každopádně tahle edice se prostě podvedla, pro milovníky True crime ideální.


Grohlinka
11.02.2024 4 z 5

Co na to říct, nevím, jak knihu hodnotit a zda vůbec.

Kniha je obsáhlá, dobře ozdrojovaná, autor bere ohledy na pozůstalé a co se mi líbilo, nebojí se kritizovat média a církev. Našla jsem pár chyb, pravopisných i faktických, ale vzhledem k tomu, jak dlouho autor tragédií žil, přisuzuji to spíše špatnému překladu.

Jsem zvědavá, jestli skutečně budou zveřejněny výpovědi rodičů vrahů, ráda bych si je přečetla.

ZuzanaZ83
23.01.2024 4 z 5

Silná a detailní kniha o šíleném útoku na střední školu. Kniha vlastně jen dokazuje, že tyhle akce a vrahy nelze pochopit, a že ve středu zájmu nemají být oni, ale oběti a přeživší.

V českém překladu se objevilo pár hrubek, v celkovém rozsahu lze přivřít oko. Ale také bohužel udělali z jedné oběti dívku, byť šlo o chlapce.

iv.ča
01.01.2024 5 z 5

Kniha je velmi dobře a kvalitně napsaná. Je souhrnem všeho co se stalo před masakrem, během masakru a roky po masakru. S pohledu pachatelů, rodin obětí, rodin pachatelů, učitelů, policistů, novinářů, přeživších a spousty dalších. Jen si přeji, aby se takovéto hrůzy přestali dít.

zelda7
08.12.2023 5 z 5

Překvapilo mne, o jak silný příběh se jedná... O události jsem si nic nezjišťovala a moc nevěděla co se přesně stalo, na knihu jsem byla ale moc zvědavá. První čtvrtina knihy je asi nejsilnější, poprvé jsem si musela knihu z edice true crime trochu dávkovat. Rozhodně doporučuji k přečtení už kvůli opět velmi podrobnému popisu události i toho co se dělo poté.

verculka
05.12.2023 4 z 5

Pamatuji si to jako dnes, když jsem koukala s rodiči na večerní zprávy a hlasatel mluvil o Columbine a zrazu střih a záběr jak zakrvácená osoba přepadává přes okno. Nevěděla jsem, zda se jedná o oběť, střelce, pohlaví a ani nic o jeho osudu. V této knize jsem dostala odpověď na všechno.
Kniha to není jen o těch dvou ,,,, ale i o obětech, rodinách.
Autor si dal sakra práci vše to zdokumentovat a sepsat. Hlavně objektivně a do detailů.
Byla to náročná kniha a teď musím sáhnout na nějakou "lehčí" knihu ať vidím svět opět přes růžové brýle.

milanříský
01.11.2023 5 z 5

Nejdřív měla přijít mohutná exploze v jídelně, kde by se v první vlně nacházelo víc než šest set studentů z nichž většina měla být dvě minuty po zvonění po smrti. Výbuch měl zároveň zapálit školu a Eric s Dylanem měli následně čekat se zbraněmi v rukou na vybíhající přeživší a v křížové palbě jich co nejvíc pozabíjet. Plán, který jen shodou náhod nevyšel, stál v roce 1999 v Columbine High School život třináct lidí. Novinář Dave Cullen v knize brilantně rozplétá pozadí celé tragédie, včetně její rekonstrukce takřka minutu po minutě. V true crime edici Joty se jednoznačně jedná o nejsilnější příběh, z něhož neuvěřitelně mrazí.

Cullen nevynáší povrchní soudy, tepe do médií, šířících tehdy mraky dezinformací, s osobnostmi obou vrahů pracuje opatrně - čerpá z jejich zápisků a ze vzpomínek spolužáků a nejbližšího okolí. Právě díky obrovskému množství přímých svědků se mu daří nejen celý den, ale dobu před útokem i po něm popsat neuvěřitelně živě. Bravurně vykresluje také rozdílnost obou vrahů - psychopata Erica a v depresích se potácejícího Dylana.

Nedivím se, že tahle kniha sebrala autorovi devět let života, jedná se o opravdu komplexní pohled na nejznámější masovou střelbu v amerických školách, kterou kromě neuvěřitelné detailnosti táhne Cullenův fantastický reportážní styl. Z celé „oranžové“ edice jednoznačně nejlepší kniha.

Štítky knihy

masové vraždy skutečné kriminální případy psychopedie podle skutečných událostí střelba psychopati

Autorovy knížky

Dave Cullen
americká
2023  90%Columbine - Nejznámější školní masakr

Kniha Columbine - Nejznámější školní masakr je v

Právě čtených5x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě14x
Knihotéce66x
Chystám se číst72x
Chci si koupit45x
dalších seznamech2x