Coco Chanel

Coco Chanel https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129417/coco-chanel-129417.jpg 5 12 4

Coco Chanel, královna pařížské módy, jejíž jméno nese známý módní závod i značka neméně proslulých parfémů, patří k nejznámějším ženám dvacátého století. Životopisný román spisovatelky Charles-Roux líčí fascinující pestré osudy Chanel od skromných počátků chudého děvčete z horské vesničky v jižní Francii, dcery potulného trhovce, až po vybudování legendárního módního salónu, jehož význam po první světové válce daleko přesáhl dámské módy. Autorka detailně sleduje životní dráhu Chanel, naplněnou obdivuhodným pracovním úsilím a novátorstvím; její osobní citový život, poznamenaný především čtyřmi velkými milostnými romány - s anglickým miliardářem, který jí pomohl vybudovat módní závod, s členem carské rodiny Romanovců, s anglickým vévodou a chudým francouzským básníkem - až po nesympatickou aféru s německým důstojníkem za druhé světové války. K známým a přátelům Chanel patřili tehdejší významní umělci jako Cocteau, Reverdy, Picasso, Stravinskij, Ďagilev, Max Jacob, Misia Sert; v knize je bohatě zachycena celá kulturní a společenská, zčásti i politická historie doby mezi světovými válkami. Edmonde Charles-Roux, význačné francouzské spisovatelce vyznamenané Goncourtovou cenou, se podařilo v tomto díle harmonicky propojit přitažlivý román s fundovanou historickou prací založenou na důkladném studiu pramenů i znalosti míst, kde Chanel pracovala, jak ostatně výstižně napovídá již podtitul Průvodce životem Chanelové.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

L´Irrégulière , 1974


více info...

Přidat komentář

maryzka
18.12.2023 3 z 5

Dost rozevláčná biografie o životě Chanel, která vstoupila do odvětví mody a její parfém je dodnes znám jako velmi kvalitní . Shrnula bych tuto knihu takto: těžké dětství, kdy není vzdělání prioritou, poté se dostane do kláštera, kde získá vzdělání, pozorování života, bystrost i přirozená inteligence to vše je zúročeno v počátkách vzniku jejího oděvního závodu byť i s pomocí několika ochránců(mecenáši).Později ve 30.letech snaha přežít okupaci a poválečné čistky, návrat na výsluní.

certik003
24.10.2020

Už ani nevím, co přesně na životě Coco mě tak zaujalo, že jsem si chtěla přečíst její životopis, přestože mě móda nezajímá. Knížku jsem si vybrala, protože měla vysoké hodnocení. Pro mě je ale, bohužel, nestravitelná a dokázala jsem přečíst jenom 250 stran než jsem to definitivně vzdala. Knížka je psaná velmi květnatým jazykem, autorka neustále odbíhá a popisuje osoby a jejich vztahy takovým způsobem, že mi v nich dělá jenom zmatek a chvílemi si nejsem jistá, o kom vlastně píše. Navíc mi dost vadilo, že v knize je napsáno, že sama Coco o svém ranném životě vůbec nemluvila, a pokud, že lhala. Ale autorka dost často popisovala, jak se Coco v dané situaci cítila, což mi přišlo prostě divné. Knížku jsem nedočetla a vím, že se o dočtení už nikdy snažit nebudu.


radka2752
08.08.2017 3 z 5

Kniha se mi líbí, Coco je v mnoha ohledech inspirující.
Kniha ale příliš zabíhá do detailů ostatních lidí, kteří sice s Coco přišli do styku, ale autorka tím jaksi pořád odbíhá od hlavní postavy. Kdyby se tolik nerozepisovala o cizích lidech, knížka by byla poloviční a poutavější. Proto dávám jen 3 hvězdičky.

LadyCotton
21.12.2014 5 z 5

Knihu bych označila za pravdivý životopis známé módní návrhářky. Dozvíte se v něm pravdu (i tu "nepříjemnou") -nic přikrášleného, tak jak jsme zvyklý z módních časopisů...
Coco Chanel byla nepochybně paní návrhářka, která toho spousty dokázala, o tom není žádných pochyb. Byla to ovšem také (dnes by se dala označit jako) zlatokopka a během války také kolaborantka, která se prakticky zachránila tím, že (mohla) odejít do "exilu"