Co se ti stalo? Rozhovory o traumatu, psychické odolnosti a uzdravení

Co se ti stalo? Rozhovory o traumatu, psychické odolnosti a uzdravení https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515727/bmid_co-se-ti-stalo-rozhovory-o-traumatu-AyE-515727.png 4 26 7

Řekli jste si někdy: „Co jsem to udělal?“ nebo „Proč jsem své chování neudržela na uzdě?“ Ostatní mohli nad vaším chováním uvažovat a říkat si, co je asi tak na vás špatného. Když přemýšlíme o svých pocitech, nemáme daleko k sebeobviňování nebo z toho, co děláme, udělat jakýsi podivný standard. Během hluboce osobních rozhovorů Oprah Winfrey s odborníkem na lidský mozek a trauma Brucem Perrym se otázka: „Co je na tobě špatného?“ proměnila v: „Co se ti stalo?“. Oprah Winfrey otevírá příběhy ze své minulosti, traumatické zkušenosti a nepřízeň osudu, a Bruce Perry nabízí poznatky o traumatu, psychické odolnosti a uzdravení z odborného pohledu. Kniha je plná příběhů, spojují se v ní prožitky známé americké moderátorky s tím, co zažily děti, s nimiž pracoval doktor Perry. Knihu ocení zájemci o téma traumatu, resilience a uzdravení, psychologové.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Zdraví
Vydáno: , Portál
Originální název:

What Happend to You? , 2021


více info...

Přidat komentář

klara1550
08.11.2023 5 z 5

Super nakladatelský počin, za knihu jsem ráda. Je to skvělý vstup do tématu traumatu, když člověk nechce číst náročné odborné věci.

Skvěle a srozumitelně vysvětleno fungování mozku a stresové odpovědi (ne, že by ty první kapitoly byly lehké čtení). Musím říct, že Bruce Perry si mě získal. Naopak Oprah mi chvílemi přišla, že se snaží vnutit do rozhovoru nějaký svůj názor nebo interpretaci, ač tomu nerozumí. Chvílemi jako by ani neposlouchala, co BP říká.

Jediné, co mi chybělo, bylo podrobnější rozpracovaní tématu profesionální léčby, ale to je prostě důsledek žánru populárně naučné literatury.

GYROTOURBILLON
08.09.2023 5 z 5

Pro mě velmi přínosná publikace. Srozumitelně popsané , k zamyšlení , jak na tom vlastně jsem. Co se ti stalo ? Ano, je třeba o tom mluvit a přemýšlet. Kniha vám dá nadhled jak na to.


vladku
26.08.2023 5 z 5

Trochu nezvyklá forma, rozhovory, takže struktura víceméně jen jednoúrovňová, díky ale za ni. V knize jsem se dozvěděl plno informací, polopatisticky vysvětlené. Nejen že potvrzuje mýtus, že děti v nízkém věku nic necítí, nevnímají, dokonce ho převracejí naruby. V krátkém období po porodu je vývoj mozku tak kritický, že 2 měsíce traumat po porodu následovaných 12 let normálu mají horší vliv než 2 měsíce normálu následovaných 12 let traumat. Kniha velmi komplexně popisuje vliv traumat, mimo jiné definuje, co je a co není traumatem, popisuje, jak traumata v dětském věku jsou zákeřná, protože jsou na nevědomé úrovni. Popisuje vliv nevhodného školního prostředí i nápravného prostředí. Jak se traumata "dědí" mimoděk. Jak důležité je pro lidi společenství právě pro zmírnění problémů moderní společnosti, jako jsou migrény, vzteky. Autoři velmi jasně dávají do souvislosti rasismus, traumata, přitahování známého. Autoři píšou, že tahle kniha by měla být povinnou četbou policistů, učitelů, vychovatelů, za mě přidám i bachaře. Kniha byla pro mě střípek, který propojil a potvrdil pracně získané tušení, znalosti.
Knihu jsem začal číst kvůli okolí, ale po přečtení zjišťuji, že není jen pro lidi s traumatem, je pro každého, protože každý má pravděpodobně nějaká větší či menší traumata a tato kniha spolu s velkým úsilím má potenciál začít tím, že ta traumata v sobě když ne odhalíte, tak budete mít důvodné podezření. Čtěte pozorně. Pro mě kniha pomohla uvědomit si situaci cikánů/Romů v Československu, jak zásadně stát zpřetrhal sociální vazby přemisťováním a trháním rodin, braním dětí na převýchovu do děcáku a umisťováním cikánů v praktických školách. Něco, co s vhodným úsilím bude trvat generace napravit a zatím úsilí téměř žádné.

M-arta
07.08.2023 5 z 5

Příjemné překvapení.
Nejen v souvislosti s osobní odolností či moudrostí, ale i jako podnět k zamyšlení nad vším, co v současné společnosti a běhu světa pokládáme za běžné.
Od amerických autorů jsem moc neočekávala, ale knížka je skutečně překvapivě inspirativní - zajímavé a přitom civilně a citlivě pojaté čtivo o nejkomplikovanějších tematech lidské duše.
Pokud už jste ji měli vyhlídnutou, směle do ní!

DreamerX9
11.05.2023 4 z 5

Tato kniha mě velmi mile překvapila. Není až tak odborně napsaná jako spíš prakticky. Vysvětluje na případech možný vývoj traumatu a celkově vysvětluje tento těžko specifikovatelný pojem. Rozhovor je dobře vedený a krásně navazuje plus Oprah přidává i několik mouder a doktor Perry zas své zkušenosti s příjemným humanistickým nadhledem.

hu_87
10.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Mimořádně poučná knížka mající převážně formu rozhovoru mezi Oprah a Dr. Perrym.

Klíčovým tématem je zde trauma: jak vzniká, proč vzniká, jaký má vliv na mozek a nervový systém a to, jak se lidé (včetně dětí) s traumatem vyrovnávají.

Je to takové čtivější shrnutí Tělo sčítá rány a něco navíc k tomu. Velmi doporučuji.

*Jediné negativum, které mám co na knížce vytknout, je její přebal. Jestli se vám potí ruce, tak si radši pro knížku pořiďte obal nebo přebal odložte jinam...*

Radka_p
16.09.2022 4 z 5

Téma komplexnej vývinovej traumy spracovaná skvelo, cez kazuistiky ale aj vedecké poznatky. Mne až tak nesedelo spopularizovanie témy cez rozhovor s Oprah Winfrey, spôsob otázka - odpoveď ma skôr rušila, lepšie by sa mi čítal ucelený text. Grafická stránka knihy je tiež celkom príjemná.

Autoři knihy

Bruce D. Perry
americká, 1955
Oprah Winfrey
americká, 1954

Kniha Co se ti stalo? Rozhovory o traumatu, psychické odolnosti a uzdravení je v

Právě čtených9x
Přečtených37x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst34x
Chci si koupit14x