Člověk v soukolí dějin: Století městské části Praha 5 v lidských osudech

Člověk v soukolí dějin: Století městské části Praha 5 v lidských osudech https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496276/bmid_clovek-v-soukoli-dejin-stoleti-mest-0ke-496276.jpg 4 8 4

Historici Lukáš Cvrček a Pavel Fabini představují ve své publikaci významné dějinné události a procesy dvacátého století na osudech konkrétních lidí spjatých s dnešní městskou částí Praha 5, a to jak předních osobností politického nebo podnikatelského světa, které dějiny spoluvytvářely, tak obyčejných lidí, jejichž životy byly převratnými momenty ovlivněny. Jednotící kulisou příběhů je prostor obcí a měst tvořících současnou Prahu 5, na kterém existovaly silně industrializované oblasti, ale i místa zcela venkovského rázu. Publikace ukazuje pestrou paletu vzájemného působení mezi jedinci a společností v kontextu takových situací, jakými byly první světová válka, vznik Československa, světová hospodářská krize, okupace Velkoněmeckou říší, Květnové povstání, nástup komunistického režimu, vpád vojsk pěti států Varšavské smlouvy nebo sametová revoluce roku 1989. Významné události jsou v knize představeny na konkrétních místech a lokalitách městské části, které čtenáři znají ze svého každodenního života. A na osudech lidí, kteří bydleli v jejich okolí. Dějiny se tak pro čtenáře stávají blízkými, hmatatelnými. A díky propojení událostí a životních osudů i představitelnými a pochopitelnými. Vyprávění autorů doplňuje bohatá obrazová příloha a odkazy na audiovizuální záznamy rozhovorů s pamětníky.... celý text

Přidat komentář

babijezinka
11.03.2024 5 z 5

Zajímavá kniha,určitě stojí za přečtení, člověk se dozví věci, které ho ve škole zrovna moc neučili. Opět dobrá práce autorů Czech Archives, kapitoly o Janu Pauly, o Vlasovcích a i jiné byly pro mne neznámé a zajímavé. Je dobře, že se takové informace dostávají mezi lidi, autorům za to patří velký dík a uznání.

GabrielaS464
13.12.2022 5 z 5

Jsem něco za půlkou a zatím paráda. Na knížku o historii neobvykle čtivé. Procítěné. Několikrát slzy na krajíčku. Nadchlo mě, jak lehce autoři přibližují komplikované fenomény dějin. Zrod komunistky a Provaz pro dámu jsem si musela přečíst dvakrát. Škoda že knížka začíná až první světovou válkou : ( .


Pavlaj
11.11.2022 5 z 5

Pro lidi spjaté s Prahou 5 povinnost.
První tři čtvrtiny napínavé jak detektivka, nic jsem nestíhala, jak jsem se od knížky nemohla odtrhnout. Ani jsem nevěděla, jak moc stál Smíchov u začátku procesu vyhlášení republiky, počátků komunistického hnutí nebo vypuknutí pražského povstání.
Jen ta poslední část víc popisuje život za socialismu obecně a míň se věnuje přímo pětce. Přitom tu bydlel Miroslav Ondříček, Jaroslav Dietl, Zdeněk Jirotka nebo pronásledovaný Václav Malý, který měl před domem nezbytnou maringotku s fízlama a odposlechem. Škoda, že se doba socialismu neilustrovala třeba přes tyto osobnosti Prahy 5. Ale i přes ty drobnosti je to vynikající kniha - 90%.

Denny456
17.10.2022 4 z 5

Pěkné. Kniha provádí čtenáře zásadními historickými událostmi, které se přizpůsobují místním událostem a hrdinům z Prahy 5. Je to čtivé. Není to vědecké, spíše takové písmacké, ale dobře se o čte.