Člověk-Nikdo

Člověk-Nikdo https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239101/bmid_clovek-nikdo-VvZ-239101.jpg 5 7 3

Vydání několika posledních děl jednoho z nejvlivnějších a nejuhrančivějších polských spisovatelů 20. století obsahuje poprvé v úplnosti do češtiny přeložené texty: Přistupuji k Tobě, Se, Missa pagna, Hle a Fabula rasa. Rozpětí podob Edwarda Stachury sahá od tuláka, který s batohem putoval Polskem (a později i dalšími zeměmi: Sýrií, Mexikem, USA, jihoamerickými státy), noci trávil na nádražích, v non-stop barech, v krajině, někdy v bytech přátel, a živil se tím, co se naskytlo – po literáta a překladatele z několika světových jazyků ověnčeného mnoha domácími i mezinárodními cenami; od úspěšného karetního hráče, pro kterého v ekonomicky nejkritičtějších obdobích života, než se stal „kultovním spisovatelem“, byly zisky z hazardních her ve studentských klubech jediným zdrojem financí – po „gurua“ hlásajícího, ale především vlastním životem naplňujícího úplné odosobnění, odpoutání od majetku a vztahů, a totální bytí v souladu s přirozeným řádem světa; od pijáka, který alkoholem rozhání pocity zmaru z nemožnosti dosáhnout ideálů, kterých se nemůže vzdát – po do sebe zahleděného egocentrika, který je přesvědčen, že na jeho bedrech spočívá úkol najít lék na problémy světa; a řada dalších, neméně kontroverzních, neméně zdánlivě neslučitelných. Kniha je opatřena úvodem překladatele Davida Zelinky.... celý text

Přidat komentář

netopýr088
31.12.2022 5 z 5

čítať Stachuru sa musí po malých dávkach, lieky sa predsa neužívajú tak, že zhltnete celú krabičku naraz! Báseň Přistupuji k tobě som musel prepísať do editora, vytlačiť, pošiť japonskou knižnou väzbou, aby som mal darčeky pre kamarátov, ktorí básne veľmi nečítajú...taká je to krása!

Eva2424
15.02.2020 5 z 5

Pan Stachura musel být výjimečně citlivý a inteligentní člověk. První část sestávající z úvah a drobných příběhů z cest se čte lehce, druhá část Fabula rasa už je hutná, často obtížně pochopitelná. Jako celek je celé dílo nesmírně působivé. Po dlouhé době kniha, v níž text vycházel z autorova nitra, na nic si nehrál a na nikoho nechtěl udělat dojem. Občas byly věty zbytečně rozvláčné, to ale nic neubírá na síle prožitku z ní. Už dlouho jsem nečetla nic tak opravdového a krásného.


Sparkling
21.01.2017 5 z 5

Vůbec nechápu, že autor není v České republice známější. Náhodou jsem si na nějakém literárním webu přečetla úryvek z této knihy, který mě zaujal, koupila ji, přečetla... A teď mám pocit, že to je jedna z těch knih, které nějakým způsobem změnily mé nahlížení na svět, společnost, umění i sebe sama. A jsem za to vděčná, Tohle je přesně ta kniha, na kterou narazíte málokdy, ale pak si ji okamžitě zamilujete. Kniha, která vrací víru v existenci opravdové Literatury s velkým L. A takových knih jsem za svůj dosavadní život moc neobjevila.

Autorovy další knížky

Edward Stachura
polská, 1937 - 1979
1980  80%Sekerezáda aneb Zima lesních lidí
1996  100%Smířit se se světem
2014  94%Člověk-Nikdo
1996  90%Cestou na Yucatán