Člověk jménem Napoleon

Člověk jménem Napoleon https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63241/clovek-jmenem-napoleon-63241.jpg 4 11 5

Napoleona Bonaparte známe především jako francouzského císaře a velkého vojevůdce, jehož Evropa buďto bezmezně obdivovala, nebo nenáviděla. Francouzský historik a žurnalista Louis Chardigny však zvolil nový úhel pohledu a představuje nám Napoleona v docela jiném světle než ostatní životopisci. Nezatěžuje čtenáře podrobným popisem vítězných i prohraných tažení, nelíčí císaře jako legendární bytost, nýbrž jako obyčejného smrtelníka, byť ve významném postavení. Napoleon je v jeho podání nejen vynikajícím stratégem, tvůrcem evropské politiky, zbožštěným císařem a proklínaným ďáblem, ale taktéž člověkem, jenž před světem tají nesmělost i drzost, snílkem, zoufalcem i hrubiánem, mužem trpícím různými neduhy. Je také milencem, přestože k ženám chová rozporuplný a přes všechna zdání rozpačitý vztah. Hlavním mottem knihy Louise Chardignyho, která je ve Francii pokládána za jeden z nejzdařilejších Napoleonových životopisů, se tak stává věta, již Napoleon vyřkl na Svaté Heleně: „Jsem koneckonců jenom člověk.“... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Domino
Originální název:

L´homme Napoléon , 1987


více info...

Přidat komentář

Emik87
19.02.2024 4 z 5

Rozsáhlé dílo o císaři, kde najdete jak notoricky známé informace, tak i věci, které by vás ani nenapadlo zkoumat. Řekla bych, že je dílo o hodně čtivější, než některé jiné životopisy.

IvaniceTamta
24.01.2023 5 z 5

Tahle pěkně tučná kniha obsahuje vše. Při pohledu na knihu jsem očekávala čtenářský oříšek v podobě náročného obsahu, ale opak je pravdou. Kniha je velmi čtivá a koho zajímá život Napoleona, na téhle knížce si smlsne.


Petas17
30.12.2015 5 z 5

Kniha, nabízející ze všech dnešních i předchozích Napoleonových životopisů snad nejvíce faktů o jeho životě. Nenajdete zde data všech významných bitev či důležitých událostí, ale vyhledáte tady jeho vztahy se všemi klíčovými postavami jeho života. Doporučil bych, ale lidem, kteří mají alespoň základní znalosti o tomto pozoruhodném muži.

Adelajda_4
24.11.2013 5 z 5

Výborné dílo. Žánr životopisů nemám nijak extra ráda, ale tento životopis je psán velice čtivě, takže jsem se ani nenadála a knihu jsem měla přečtenou. Rozhodně můžu doporučit všem, kteří se zajímají o napoleonské války, ale i těm, kterým uchvátila postava tohoto více než zajímavého člověka.

Cyanine
19.09.2013 4 z 5

Zdařilý životopis, psán stylem kapitola - téma. Na jednotlivé téma (např. Napoleon a Rodina) autor vypráví v co nejobjektivnější formě. Není to klasický chronologický životopis. Na začátku jsem se mezi jménami ztrácel - je dobré trochu o něm vědět (rodina, nejvýznamnější ministři) než se pustíte do četby.
Opravdu zajímavé (až na některé kapitoly ke konci), například se dozvíte:
Co Napoleon dělal s "hloupými romány", které četl na cestách, Proč za větu "Nemám rád citrónovou kůru" budete odsouzeni, Co ministři dělali, když na poradách usínal nebo jaký byl jeho názor na ženy.

Štítky knihy

Napoleon Bonaparte, císař, 1769–1821 Evropa 18.-19. století

Autorovy knížky

2011  87%Člověk jménem Napoleon