Člověk a pravidla

Člověk a pravidla https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66111/clovek-a-pravidla-66111.jpg 4 8 2

Jakou roli hrají v lidském životě pravidla? Člověk by řekl, že nevelkou a spíše otravnou: pravidla pravopisu, pravidla slušného chování či daňové zákony se nás zdají spíše obtěžovat než cokoli jiného. Proto možná leckoho překvapí, že filosof Immanuel Kant viděl výlučnost lidského druhu právě v tom, že jsme schopni sami sobě stanovovat pravidla a zákony. Někteří filosofové se i dnes v tomto ke Kantově myšlence hlásí a vidí člověka především jako normativní, to jest pravidly se řídící bytost. Mnozí z nich se dokonce domnívají, že určitý druh pravidel stojí i v základě našeho jazyka i našeho lidského způsobu myšlení. ... celý text

Přidat komentář

pavel9410
02.04.2021 4 z 5

Pomerne utla knizka, ale docela hutna. Nemuzu rict, ze bych chapal vsechno, o cem se v knizce pise, ale zamysleni se nad tim, jak je vlastne mozne, ze vznikl jazyk, bylo dost zajimave.

alef
03.02.2016 5 z 5

„Přestaneš-li rozpoznávat pravidla, budeš chodit po čtyřech." Wilfrid Sellars

Za klíčové mezníky na cestě od nemyslících organismů k společenské lidské bytosti považuje prof. Peregrin vznik zárodků myšlení, vznik jazyka a vznik pravidel lidské společnosti. V téhle útlé knížce, ale i v mnoha jeho dalších článcích, se zabývá teoriemi vzniku zárodků lidské mysli. Při rozvoji lidského myšlení a utváření lidské společnosti, hraje jazyk konstitutivní roli a je něčím, co pak reguluje lidskou společnost, resp. její způsoby chování. Pravidla jsou pak tím, co nás přinutí „udělat něco, co bychom jinak neudělali“.