Cizinec přichází

Cizinec přichází https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30824/bmid_cizinec-prichazi-Inn-30824.jpg 4 29 5

Cizinec přichází není klasická mayovka, nýbrž typická detektivka se všemi prvky nebezpečí a záhad. Karel May nešetří fantazií ani dějovými zápletkami a čtenáře udržuje od samého začátku v napětí. V příběhu se zprvu objevují dvě mrtvoly a požár zámku Helfenstein. Obviněný Gerhard Burg při převozu do vězení prchá a pátrání po něm je bezvýsledné. Po mnoha letech se na scéně objevuje cizinec z Indie — kníže van Zoom, aby očistil pověst svého kamaráda Burga, a získává jako spojenkyni krásnou Ulriku. Stane se úhlavním nepřítelem a stálou hrozbou pro tajemného hejtmana, který je postrachem kraje a jehož odhalení je klíčem k celému příběhu...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Olympia
Originální název:

Der Fremde aus Indien , 1884


více info...

Přidat komentář

MaxíkD.
03.07.2023

Jedná se o druhý díl ze série Ztracený syn - v tomto nakladatelství bohužel necelé. Toto vydání je inspirováno německým pětidílným vydání z nakladatelství Karl-May-Verlag. V Olympii vyšly pouze první dva díly, tj: 1- Přízrak, 2 - Cizinec přichází. Pravdou také je, že ve vydání kompletní série Ztracený syn z nakladatelství Návrat se tyto dva příběhy vyskytovaly až později...

Kakho-Oto
07.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Z kolportážních cyklů Karla Maye mám nejraději cyklus Ztracený syn aneb kníže bídy. Právě z tohoto cyklu je "vyexcerpován a vyroben" román Cizinec z Indie/Cizinec přichází, stejně tak román Přízrak. Raději mám původní cyklus Maye než tyto do jisté míry umělé výtahy, které vznikly v nakladatelství Karl May Bamberg po Mayově smrti. Navzdory tomu dávám románu Cizinec z Indie/Cizinec přichází slabší čtyři hvězdičky. Po celkem nudné třetině začíná příběh odsýpat a čtenář se nenudí – dokonce ani já, jenž jsem četl celý cyklus dvakrát a tento samostatný román rovněž podruhé. Ano, May nepsal jen o Orientu, severní a jižní Americe, ale také řadu příběhů z Evropy, zejména z Německa. Tato část jeho díla však nepatří k těm nejpovedenějším a nejznámějším. Osobně však řadím Ztraceného syna i jeho vyexcerpované verze k lepší polovině Mayova díla. Je evidentní, že se v případě cyklu Ztracený syn inspiroval Dumasovým Hrabětem Monte Cristem a také dílem Tajnosti pařížské od autora E. Sue. Tajné převleky, dávné vraždy hozené na nevinnou osobu, požár zámku, filantrop hájící chudé lidi, městská zločinecká organizace, únosy osob aj. – o tom prostě román Cizinec z Indie/Cizinec přichází je.


Pert
29.01.2022 5 z 5

Moc pěkné. Je zvláštní, že je to detektivka, May píše spíše příběhy z Divokého západu a Orientu.

matejko
12.12.2020 5 z 5

Já to vidím jinak: Je to typ detektivky Edgara Wallace - tajemství, převleky - jen je to v Německu, v Krušných horách - tedy možná trochu u nás. Obě hlavní postavy se převlékají skoro na každé stránce, jeden z nich např. říká sluhovi, že bude v převleku č. 7. Wallace mám rád a tohle se mi moc líbilo.

Blue
21.04.2013 3 z 5

Dospělí už by neměli číst (možná ne všechny, ale určitě některé) knihy Karla Maye. Dospělý už vidí, že to je slátanina, naivní, v tomto případě i značně vykonstruované psaní, už není schopen to vidět dětskýma očima a snít o světě Mayových hrdinů. I když snít - dnes si nad těmi řádky vlastně také říká, jestli se mu to nezdá. Cizinec přichází je montekristovský příběh se vším, co jeho vzor poskytuje, a co mohl May v podmínkách, kam příběh umístil, recyklovat. Svému vzoru se ale bohužel zdaleka nepřibližuje tak zdařile, jako se to povedlo jinému napodobiteli, Julesu Vernovi. Dal jsem tři hvězdičky, jelikož nechci svému oblíbenci z dětských let zbytečně škodit, a jelikož si uvědomuju, že už dnes nejsem tou správnou cílovou skupinou.

Autorovy další knížky

Karel May
německá, 1842 - 1912
1969  87%Syn lovce medvědů
1965  92%Vinnetou 1
1971  85%Divokým Kurdistánem
1970  85%Pouští
1973  86%Žut