Císařův stín

Císařův stín https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23837/cisaruv-stin-23837.jpg 5 16 6

Zažil bouře Francouzské revoluce. Poznal intriky v pařížských salonech. Zúčastnil se čtyřiadvaceti Napoleonových polních tažení - od rozpálených pouští Egypta po ledové pustiny Ruska. Stál na bitevním poli u Waterloo, kde vše skončilo. Jeho jméno nezůstalo zapomenuto. Jean-Dominique Larrey. Šéfchirurg císařské gardy. Tisíce vojáků, jedno zda nepřátelských, či vlastních, zachránil od jisté smrti. Jeho "Létající ambulance" se stala na evropských bojištích jakousi předchůdkyní Červeného kříže. Čestný muž, jehož nesmazatelný pocit viny poháněl k tomu, zachraňovat životy...... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Der Schatten des Kaisers , 2004


více info...

Přidat komentář

Igor1311
21.03.2021 5 z 5

pohľad na boje z druhej strany barikády, kde hrdinami nie sú obyčajní vojaci, ale lekári a chirurgovia armády. Larreyho podrobný opis zranení je miestami až brutálny, ale podrobný. Je až ťažko uveriteľné, pri akých podmienkach bol nútený vykonávať amputácie, ktoré vykonával po stovkách.

zipporah
24.11.2020 5 z 5

Ďalšia z kníh, ktoré hodnotiť mi príde nevhodné. Mám hodnotiť jazykový štýl autora, na 5 hviezd. Hodnotiť obsah? To sa nedá. Pán doktor Larrey už pár týždňov pre mňa veľa znamená a po prečítaní aj jeho pamätí v tejto knižke ma opäť donútili zamyslieť sa nad tým, v akej dobe žijem a či radšej nezápasiť s prioritami dnešnej doby... Od augusta čítam Kovaříkove práce o živote Napoleona, na každej strane umierajú ľudia. Teraz som si čítala o zachraňovaní tisícich vojakov... paralelne egyptské výpravy z pohľadu Kovaříka a Larreya, takže nastal synergický efekt. Ešte aj sila obyčajnej šalvie ma dojala k slzám. Tieto knihy nečítate preto, lebo sa nudíte, lebo máte radi knihy, ste knihomoľ, lebo žiadnej lepšej činnosti ako čítanie neexistuje pre vás, nie, tak toto nefunguje u človeka so sebareflexiou a schopnosťou robiť úsudky........... Takéto knihy sa nečítajú a nehodnotia. Takéto knihy sa prežívajú. .............. Nie som veriaca, ale niekedy mi pri ľuďoch ako je doktor Larrey, napadne len jednoduché "díkybohú, že jsi". Samozrejme, vďaka autorovi za skvelú snahu spraviť z doktorovho života príbeh, je to pocta, bola by to pocta pre každého, aj pre mňa.

„Larrey sul ponte! Larrey sur le pont! Larrey encima del puente!“
Stal se zázrak. Najednou se mi každý snažil pomoci. Posouván od jednoho k druhému, víceméně přes ušlapaná těla, ocitl jsem se ke svému velkému úžasu během chvilky na mostě a nakonec jsem se v pořádku i potřetí dostal přes Berezinu. Toto znamení respektu, které mi vojáci poskytli v situaci, kdy každý nemilosrdně bojoval o vlastní přežití, mi dalo na okamžik zapomenout na prožitá nebezpečí a ztrátu veškeré ekvipáže.

Pruské Jílové. 45 000 Francúzov proti 70 000 Rusov. V prvních 24 hodinách bitvy jsem byl nucen provést více než dvě stě amputací ruzných částí horních i dolních končetin. Jen stěží jsem schopen znovu vyvolat z paměti, co jsem tenkrát prožíval, vyrvat z nejtemnějších hlubin svého já své pocity a vjemy.

Borodino. Byla to nejkrvavější bitva, jaká kdy byla na celém božím světě vybojována. Obrazy hrúzy pomalu přikrývalo šero. Na hlavní ošetřovně jsme ošetřili zhruba dvacet tisíc raněných, polovina z nich byla raněna těžce. Do osmi hodin večer jsem já sám provedl asi dvě stě amputací. Operovali jsme za nejtěžších podmínek pod noční oblohou při studeném severovýchodním větru a při svíčkách, což púsobilo značné potíže, zvlášť při ligaturách a artérií je světlo nezbytné... Bilance bitvy byla otřesná. Třicet tisíc padlých na naší straně a skoro dvakrát tolik na straně Rusú.

Moskva vypadala jako šedá, obnažená lebka, nesoucí na čele třpytivou čelenku. Měl jsem pocit, jako bych pospíchal přes nekoněčný hřbitov, jen abych si mohl prohlédnout obrovský, starý, prázdný dúm. Císař v něm vypadal jako ryba zapomenutá v moři.

Viděl jsem ale i příklady nedostižné obětavosti. Především mezi německými vojáky přetrvávala navzdory všem těžkostem velká solidarita.

Já jsem přežil, přesto si ale královecký týfus vyžádal spoustu obětí. Mezi nimi i skvělého ženijního generála Eblého, kterému jsme vděčili za naši záchranu u Bereziny.

„Jaký to muž, jaký to skvělý a obdivuhodný muž je ten Larrey! Jak ten se staral v Egyptě při pochodu pouští, u St. Jean d´Acre i pak v Evropě! Vždycky jsem k němu cítil úctu, kterou nikdy nezklamal. Kdyby měla armáda někomu vztyčit sloup díkúvzdání, pak jedině Larreyovi! Larrey v mém duchu vždycky živil víru ve skutečně dobrého člověka.“ Napoleon Bonaparte (v záveti: „Vrchnímu ranhojiči Larreyovi, jenž je nejspravedlivějším a nejčestnějším mužem, jakého jsem kdy poznal, odkazuji 100 000 frankú.“)


eva-lupen
14.10.2019 5 z 5

Uff. Kniha je trochu náročnější na čtení, ale jsem opravdu moc ráda, že jsem ji objevila. Knih o Napoleonských válkách už jsem přečetla dost, ale tahle ukazuje válku zezadu. A ten pohled je fakt děsný. Nemoci a operace jsou tu popsány otevřeně, bez skrupulí, ale vadilo mi dost latinských názvů bez překladu.
Kniha je román, ne fakta (což je ale nejvíc vidět až na úplném konci), ale zřejmě je hodně inspirována Larreyho deníky, protože takové podrobnosti si těžko někdo vymyslí.
Moc doporučuji.

Konvalinka987
10.11.2018 4 z 5

Velmi pěkný historický román. V knize jsou popsány hrůzy, které vojáci zažívali při tažení s Napoleonem. Úplně to člověka vtáhlo do děje a už si jenom člověk přál, aby to už skončilo.

KAREL6725
28.01.2018 5 z 5

Paměti lékaře Larreye, který se zúčastnil Napoleonových tažení . Tahle kniha je knižní skvost popisující Napoleonova tažení z pohledu lékaře. Doporučuji všem , kdo se zajímají o Napoleona nebo jeho dobu. Plný počet hvězd.

irousek9
24.04.2014 5 z 5

Nezapomenutelná kniha o zapomenuté,nebo snad méně známé a přesto zcela výjímečné osobnosti...Velké činy nepotřebují velká slova...Velmi všem doporučuji k přečtení...