Cirkus svobody

Cirkus svobody https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479809/bmid_cirkus-svobody-wj8-479809.jpeg 4 31 12

Příběh neobyčejné odvahy, nezlomnosti a lásky, který je potřeba vyprávět.“ Heather Morrisová, autorka bestselleru Tatér z Osvětimi Mindla a její manžel Kubuš Horowitz, klaun ze slavného cirkusu bratrů Staniewských, utečou se svým malým synem z Polska před nacismem a pustí se na strastiplnou cestu přes Sovětský svaz, Blízký východ a Afriku, aby našli bezpečí v Austrálii. Kubuš se stane klaunem v televizním pořadu. O své minulosti nikdy nemluví, dokud na ni nepřijde autorka, žena jejich vnuka. „Proč to všechno chceš vědět?“ ptá se jí Mindla několik let před smrtí. „Můj příběh není ničím zajímavý.“ Posuďte sami...... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: ekniha , CPress
Originální název:

The Freedom Circus , 2020


více info...

Přidat komentář

Vlaďkaa4
30.03.2024 5 z 5

Beru to spíše jako vzdělávací četbu. Tohle byla hodně dlouhá cesta...

cornetka
27.08.2022 3 z 5

Téma je to velmi zajímavé, nicméně zpracování mě příliš nebavilo.


sar.janurova
01.07.2022 5 z 5

Kniha se mi opravdu líbila, už jenom z podstaty, že se jedná o skutečný příběh. A myslím si, že i přesto, že autorka tento příběh samotná nezažila, poradila si s vyprávěním své rodiny opravdu skvěle a vznikla z toho velmi krásná kniha, která kromě toho obsahuje také spoustu rodinných fotografií, díky kterým se člověk dokáže o to více do příběhu ponořit. Příběh rodiny byl opravdu zajímavý a dal mi zase jiný vhled do této události a toho, jak se s ní jednotliví lidé poprali.

picapica
26.06.2022

příběh asi silný ale mě se to hrozně špatně četlo.Naprostá nuda,prostě jsem knihu prolistovala bez požitku z četby

helca31
13.02.2022 5 z 5

Příběh podle skutečnosti zachycující období před, během a po 2. světové válce z cirkusového prostředí. Mindla a její manžel Kubuš Horowitzovi, který dělal v cirkusu klauna, jsou nuceni jako židé utíkat před nacisty přes Rusko ,Afriku, až se dostanou do Austrálie, kde najdou nový domov. Kniha je doplněna autentickými fotografiemi. Ráda čtu a sleduji skutečné lidské osudy plné odvahy. Knihu sepsala manželka jejich vnuka.

cori
20.12.2021 3 z 5

Příběh Mindly, která se zamiluje do cirkusového klauna Kubuše a v roce 1936 se vezmou, líčí osudy židovských uprchlíků, kteří měli to štěstí a dostali se do sovětského záboru Polska, i když Mindla strávila 9 měsíců ve věznici NKVD a její dvouletý syn v sirotčinci. Bohužel zbytek rodiny (otec a 5 sester a 2 bratři) takové štěstí neměli. Zajímavé bylo líčení života v předválečné Moskvě, cestování s polskou armádou utvořenou z polských zajatců v SSSR do Taškentu, život v polské vesnici pod britskou správou v Ugandě i popis slavných cirkusových čísel.

čef
18.12.2021 5 z 5

Skutečné příběhy ze životů našich předchůdců čtu vždy rád, i když se obvykle týkají osudů velmi pohnutých. A co může být strašnější než holocaust. Hrdinové této knihy však měli štěstí – unikly a přežily. Jejich příběh je však velmi zajímavý a měl by být čten hlavně dnešní mládeží, ale ti mají svých problémů, kvalitativně však samozřejmě hodně odlišných, také dost.

santa1212
17.11.2021 5 z 5

Neuvěřitelný a silný příběh, hezky napsáno. Tim, ze vse je postaveno na skutečných reáliích, a v knize je i doprovodná obrazová příloha, tak opravdu mate pocit, ze čtěte skutecny příběh skutečných lidí. A znovu si říkáte, jak dokážou byt lidé krutí a jak snadno se lidské bytosti změní v něco strašného.

martina1797
14.10.2021 3 z 5

Kniha založená na skutečném příběhu. Není špatná, ale úplně mi nesedl styl psaní. Celá kniha je taková hodně popisná, dialogy jsou tam vsunuté a přijdou mi hodně strojené. Na druhou stranu zajímavé prostředí a spousta faktických informací.

Ivana11
07.10.2021 5 z 5

Knihou jsem nadšená, přestože popisuje válečné hrůzy. Velmi mě zaujalo prostředí cirkusu ve válečné době, navíc u knihy oceňuji, že se jedná o skutečný příběh. Velmi doporučuji k přečtení.

Nicolka77
12.09.2021 5 z 5

(SPOILER) Nevím, kde začít.. při čtení kapitoly válka jsem měla pri každé stránce mráz na zádech, s každou další stránkou to bylo víc smutne, že se mi párkrát už nechtělo ani pokračovat.. Kapitola po válce, tak tam jsem měla také na krajicku..to, že se sestry nakonec sešly bylo krasne..ale to, že nevěděli o svých dalších sourozenci h bylo velmi smutné.. :(

Edda18
31.08.2021 4 z 5

Kniha určitě stojí za přečtení, doplňuje další osudy Poláků, kteří opustili válečnou Varšavu. Já například neměla o polské vesničce v Africe ani tušení. Velmi oceňuji rodinné fotografie na konci knihy, k hlavním postavám jsem měla tak nějak blíž. Jednu hvězdičku ubírám, a to skrze sloh, který mně moc nesedl, ale to bude zřejmě tím, že předtím jsem četla Rutu Sepetys.