Čínska cisárovná

Čínska cisárovná https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154060/cinska-cisarovna-154060.jpg 5 34 34

Hlavná hrdinka tohto pútavého príbehu vstupuje na scénu vo chvíli, keď ju jej nevlastní bratia odprevádzajú na dvor čínskeho cisára, kde sa má stať jednou z jeho manželiek piateho stupňa, čiže príslušníčkou jeho početného háremu. V 6. storočí po Kr. to bolo pre čínske dievča z urodzenej rodiny veľké vyznamenanie, čomu predchádzala osobitná výchova. Chu z rodiny Wuovcov sa však dožila ešte ovela vyššej pocty - vďaka svojim výnimočným schopnostiam sa stala rovnocennou partnerkou cisára a spolu s ním rozhodovala o osudoch velkej ríše. Román je o to zaujímavejší, že sa nezrodil iba v autorkinej fantázii, ale je zaľudnený zväčša reálnymi historickými postavami a, hoci možno trochu ináč, naozaj sa odohral. Ďalšou záhadou okolo príbehu by mohol byť fakt, že nám ho s toľkou znalosťou veci vyrozprávala nie čínska, ale americká spisovateľka.... celý text

Přidat komentář

ZUZANA-123
24.03.2023 5 z 5

Hodnĕ zajímavá kniha která čekala na svého čtenáře v naší vesnické knihobudce.Po přečtení najednou sleduji i dokumenty o Čínĕ.

Schamila
04.12.2016 4 z 5

Krásný příběh - zajímavé prostředí, kus nepoznané historie - jiný svět, doporučuji.


notburga
30.03.2016 5 z 5

Krásný příklad toho, jak lze vtěsnat životopis jedné osoby do jedné (byť poměrně rozsáhlé) knihy.
Velmi se mi líbily skutečné historické reálie, o kterých vím, že v dané době skutečně existovaly. Kniha šla rychle dopředu a je jen mou chybou, že jsem se občas ztrácela v podobně znějících čínských jménech. Jen bylo zajímavé pozorovat, jak některá jména překladatel převedl do češtiny zatímco jiná se pouze poddala transkripci.
Jde také o dobrou příležitost udělat si pořádek v dobových korejských královstvích, na což se dobře navazuje při studiu další odborné literatury.
Konečně jsem pochopila události kolem Velkého Oblaku a několika další věcí. Pro doplnění určitě doporučuji knihu WU - čínská císařovna, ve které se i s některými úryvky z této knihy setkáte.

Kniha mě velmi bavila. Četla se skoro sama a na konci mi bylo opravdu líto, že nemá více stránek. Politikaření ve staré Číně je popsáno s jistou dávkou lehkosti a bez velkého množství detailů. Je toho tak akorát, aby se čtenář dobře zorientoval a neupadl do nudy.

Babo
22.04.2015 5 z 5

Hodně zajímavá kniha,samozřejmě neobyčejný život císařovny Wu nepřipouští nic jiného.
Spisovatelce se podařilo vdechnout život císařskému dvoru v 7. století.A ať byly pohnutky císařovny jakékoliv, v knize vše vypadá tak skutečně a pravděpodobně .
nezbývá mnoho místa k vlastní fantazii .Nejedná se o žádnou romantiku,ale o neustálý boj .
Intriky,vraždy ,to vše přináší vláda nad nekonečnou říší.
Lidská povaha se od těchto dob příliš nezměnila .Neuvěřitelná touha po moci a bohatství
jakoby vedla kroky nejvyšších úředníků obklopujících císařský dvůr.

Rup
21.02.2014 3 z 5

Určitě zajímavé počtení se spoustou dobových, místních a společenských reálií především s ohledem na život a postavení žen v podmínkách starověké Číny. Co mě však v románu vadí, je absence jakékoli dramatičnosti. Prakticky v každé kapitole je naznačena potřeba učinit zásadní rozhodnutí, které následně spočívá v uspořádání slavnosti, založení zahrady nebo vybudování chrámu, v lepším případě jakési soukromé mini vzpoury, v horším se nestane vůbec nic. Nuže, jsem na vážkách, ale asi nedoporučím.

beat.ea
27.04.2013 4 z 5

Kdyby kniha byla o něco kratší, neváhám s pěti hvězdami.
Sledujeme nezkušenou dívku při příchodu do harému i chvíle, kdy jí naslouchá samotný císař. Později její čas strávený v klášteře i moment,kdy se dostává na úplný vrchol. Ke konci už ale neustálé rozebírání politické situace a strach postarší císařovny trochu nudil.

Štítky knihy

Čína královny 7. století

Autorovy knížky

Evelyn McCune
severokorejská, 1907 - 2012
1998  92%Čínská císařovna