Čína, náš soused

Čína, náš soused https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74123/bmid_cina-nas-soused-Tu7-74123.png 5 4 3

Kniha nabízí jedinečný způsob, jak poznat soudobou Čínu – prostřednictvím rozhovoru, který vedl jeden ze špičkových německých odborníků na moderní Čínu, novinář Frank Sieren, s bývalým německým spolkovým kancléřem Helmutem Schmidtem. Schmidt navštívil Čínu poprvé v roce 1975. Čína – její bohatá kultura, pestrá minulost i rozporuplná přítomnost – ho fascinovala. Schmidtovým prostřednictvím získáváme možnost bezprostředně poznat přední čínské politiky, s nimiž jednal, včetně Mao Ce-tunga, Teng Siao-pchinga a Ťiang Ce-mina. Bývalý kancléř objasňuje zahraničněpolitické zájmy i vnitřní problémy Číny. Chce pochopit zásadní proměnu, kterou Čína v nedávné minulosti prodělala. A na závěr neschází ani doporučení, určené především Evropanům – abychom tuto zemi lépe poznali a porozuměli jí.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Doplněk
Originální název:

Nachbar China , 2006


více info...

Přidat komentář

Jrsnbl
30.08.2022 5 z 5

Absolutně skvělá knížka, pokud se tak jako já, zajímáte o geopolitiku, historické souvislosti a v neposlední řadě i Čínu, o které tento titul je.

Helmut Schmidt byl za své doby předním německým politikem a v letech 1974 - 82 dokonce i kancléřem Západního Německa. Jeho lidský přístup, neskutečný nadhled, porozumění věcem v souvislosti a v neposlední řadě i zájem o Čínskou lidovou republiku, skvěle v rozhovoru korigoval německý odborník na Čínu a novinář, Frank Sieren. Jejich debatování nás zavede snad do všech úskalí čínské politiky jak vnitrostátní, tak světové.

Pokud jste už unavení, jak politici otázku Číny zjednodušují, tahle kniha bude pravděpodobně pro vás. Helmut Schmidt totiž vidí, že Čína není jen černobílá. Že to není totalitní komunistická diktatura. Ukáže vám, že v některých aspektech, je Čína na podobné, dokonce i vyšší úrovni jak Evropská unie či USA.

Číně je třeba porozumět, ne se jí bát. Nenávist nikdy nic nevyřešila.

molt
21.07.2018 5 z 5

Kniha o době, kdy šlo politikům o něco víc než vlastní kapsu. Komunistickou Čínu rozhodně nemusím tolik jako Schmidt, možná je tamější kultura nepřipravená na západní demokracii, ale způsob jakým tamější komunisté zašlapávají všechny, co se od nich názorově liší je typicky komunistický.
Přesto. Velmi hodnotné dílo, komplexnost Schmidtova uvažování je obdivuhodná.


Comodore
08.09.2014 5 z 5

Skvělá kniha, kvalitní rozhovory s takovými osobnostmi jen tak nenajdete. Velmi užitečné pro porozumění čínské historii.

Štítky knihy

Čína

Autoři knihy

Frank Sieren
německá, 1967
Helmut Schmidt
německá, 1918 - 2015