Cigarety

Cigarety https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426815/mid_cigarety-4Q2-426815.jpg 4 3 2

Varování ministra zdravotnictví: Černohumorný příběh z doby, kdy větší problém než kuřáci představují ti, co jim kouření zakazují. Radek Stavěl (1971) se po dvaceti letech práce v médiích a korporacích vrátil k literární tvorbě a v roce 2017 vydal román Sluneční cyklus. Ten následně vyšel také v anglickém jazyce (The Sun Cycle, 2018). Děj jeho nové knihy Cigarety sledujeme z pohledu hrdiny, jemuž proplouvá život mezi prsty stejně, jako stoupá cigaretový dým protáhlými řasami jeho přítelkyně. Stárnoucí režisér a známý odpůrce cigaret se v určitém momentu přehoupne na druhou stranu barikády, aby mírnil štvanici proti kuřákům. S překvapením zjišťuje, že nového nepřítele má v tabákovém koncernu. To ještě netuší, že největší nebezpečí doutná v jeho bezprostřední blízkosti.... celý text

Přidat komentář

KaMal
03.10.2020 2 z 5

Filosofický náhled na svobodu volby, který se na posledních pár stránkách změní v rádoby thriller... inu, zjevně jsem čekala něco úplně jiného.

NikaH.
30.01.2020

Tuhle knihu mi letos přinesl, spolu s dalšími pěti, Ježíšek. Kromě silného osobního příběhu hrdiny, který by již sám o sobě mohl být hlavním tématem knihy, je zde i další rozměr na téma osobní svobody a dobrovolné autocenzury. Otázka všeobecného dobra vynucovaná nenápadně-nápadným tlakem společnosti a médií je krajně znepokojivá a posléze odpuzující. Něco jako: "cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly". Kniha se velmi dobře čte, druhou půlku jsem přečetla na jeden zátah a četla jsem jí hodně přes půlnoc. Byla jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne. Konec byl dost překvapivý a trochu mě rozlobilo, že to nedopadlo tak, jak jsem si představovala. Ale vlastně to jen asi podtrhlo záměr autora klást znepokojivé otázky až na hranu. Kniha má krásnou češtinu. Teď jí čte moje 77 letá maminka, kniha se jí líbí a oceňuje "dobrou slovní zásobu autora". Ale pozor, maminka je zkušená čtenářka, popis erotických scén v knize není vhodný pro každou starší dámu. Já teď rozhodně kupuji tuto knihu pro 5 svých přátel jako dárek, o kterých si myslím, že by jim mohla udělat radost.


Autorovy další knížky

Radek Stavěl
česká, 1971
2017  65%Sluneční cyklus
2019  80%Cigarety

Kniha Cigarety je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x