Čierna ruka

Čierna ruka https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401114/bmid_cierna-ruka-MXu-401114.jpg 3 25 25

Bratovražedná vojna medzi výnimočným detektívom a najkrutejším tajným spolkom v amerických dejinách V roku 1903 sa prevalí New Yorkom obrovská vlna kriminality, ktorá vydesí a šokuje celé Spojené štáty. Unášajú deti talianskych imigrantov, vydierajú majiteľov obchodov, holičov, pekárov a v podstate každého, ktorý disponuje akýmkoľvek – čo i len nepatrným majetkom. New Yorku vládne Tammanyho spoločnosť, synonymum politickej korupcie, predsudky a strach. V tejto ťaživej atmosfére sa púšťa do boja s gangami podvodníkov, vydieračov, únoscov a vrahov, ktoré boli známe ako Čierna ruka, prvý taliansky detektív newyorského policajného zboru Joseph Petrosino.... celý text

Literatura světová Thrillery Historické romány
Vydáno: , Premedia
Originální název:

The Black Hand: The Epic War Between a Brilliant Detective and the Deadliest Secret Society in American History , 2017


více info...

Přidat komentář

Ethys
13.05.2021 2 z 5

Na příběh jsem se těšila. Bohužel jsem se do čtení musela nutit. Na mě kniha obsahuje moc faktu.

kramver
03.05.2021 4 z 5

Myslela jsem, že to bude napsáno jako detektivní příběh inspirovaný skutečností, ale klasická beletrie to tak úplně není. Zklamaná jsem nebyla, naopak. Joe Petrosino byla nevšední postava americko-italské historie. Kniha popisuje období, kdy byli Italové v Americe stiženi terorem ze svých vlastních řad a zbytek Ameriky je všechny vnímal jako nepřizpůsobivé kriminálníky. Jak aktuální že? Petrosino zasvětil život boji s organizací Černá ruka, s mentalitou vlastního národa a s předsudky. Jeho odvaha a odhodlání mi brala dech. Množství postav v knize mi nevadilo. Na každé té postavě a jejím příběhu byl vykreslen další kousíček do puzzlí celého příběhu. Kniha nabízí detailnější pohled do historie začátku 20. století. Na začleňování irského a italského obyvatelstva do Nového světa, na násilí a teror a zhroucení amerického snu. A zároveň pohled na jednoho podsaditého hrdinu, s malou postavou, ale obrovským srdcem, odvahou a odhodláním.


Tesset
22.01.2020 2 z 5

Téma skvělé, vůbec jsem o něčem takovém neměla ani tušení, ale zpracování pro mě velmi nudné. Tak nějak napřeskačku, neucelené. Škoda.

CharlotteAnna
05.11.2019 5 z 5

Knihu jsem si koupila, protože mě zajímalo, jak italští přistěhovalci ovlivnili život za "velkou louží". Mám k tomuto tématu lidsky hodně blízko a jsem ráda, že je to jedna z mála knih, která ukazuje "syrovou" pravdu o pobytu a začleňování této horkokrevné rasy.

Plechy1
27.08.2019 4 z 5

Kniha se nečte jednoduše, ale nabízí spoustu informací o první "mafii" v Americe. Hlavní hrdina je sympatický a jeho osud vás dojme. Musím říct, že se již teď těším na filmové zpracování, pokud tedy vůbec někdy bude.

encyklopedie
12.05.2018

....pravda je, že Černá ruka není vůbec atraktivní román, a řekl bych, že se čte hodně špatně. Tohle je jen takový sled událostí , jakoby deníček policajta.....a při čtení nic nenutí čtenáře k pokračování....prostý kus historie...knize chybí šmrnc a napětí, které právě nutí čtenáře sedět a o půlnoci si říci - jdu spát? Ne, ještě jednu kapitolu, o půl druhé v noci - ještě dočtu aspoň tři stránky ...o půl čtvrté - dočteno ...... tohle není moje oblíbené kafíčko ....
nehodnotím.....

marta3736
01.05.2018 3 z 5

Kniha se silným a pravdivým příběhem.

Nejde o mafii v pravém slova smyslu, i když nikdo si nemůže být jistý, o co vlastně šlo. Čtenář má možnost sledovat osud italského detektiva, který se snaží bojovat proti něčemu, co nemá tvář.

V některých pasážích člověka až mrazí a v jiných se modlí, aby je měl už za sebou. Jde o prostý popis událostí se spoustou poznámek, které pro mě (člověka, který se nezajímá tolik do detailů o historii) byly nadbytečné.

Kniha je zajímavým zpestřením pro příležitostné čtenáře historie. Nejspíš nejvíce knihu ocení ti, které toto téma opravdu zajímá.