Chybějící říše

Chybějící říše https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273660/bmid_chybejici-rise-Hij-273660.jpg 3 6 3

Podíváme-li se na mapu světa nezaujatýma očima a se znalostí historie, můžeme dojít k překvapivému závěru: mezi současnými velmocemi jedna říše chybí. Osmanské impérium – jedna z největších a nejmocnějších říší v prostoru při Středozemním moři, která existovala přes šest set let a obsahovala nejen velkou část Malé Asie, ale i Balkánu, Černomoří, Blízkého a Středního východu a severní Afriky. Od 16. století slavný islámský Boží stát, ovládaný sultány dynastie Osmanů, spojnice mezi evropským a asijským kontinentem. Část světa, která je dnes rozdrobena na mnoho nezávislých států, v níž hoří řada válečných konfliktů a z níž v současnosti proudí do Evropy statisíce uprchlíků. Je možné, že by se z takovéto politické i ekonomické tříště mohla ještě někdy zrodit jednotná politická síla, velmoc, či dokonce říše? Ano, možné to je. Autor, který má řadu obchodních i osobních kontaktů zvláště v ekonomicky prudce se rozvíjejících bohatých zemích Blízkého a Středního východu, nás ve své žhavě aktuální knize seznamuje s myšlením, historií i současností států bývalého impéria, a co se týče budoucnosti, dochází často (pro příslušníky tradiční euro-americké společnosti) k překvapivým závěrům. Budeme v příštích desetiletích svědky vzniku nového islámského impéria?... celý text

Přidat komentář

jiri2737
04.03.2017 4 z 5

Pokud zkousnete neustálé přeskakování po celém území bývalé Osmanské říše dostanené ucelenou historickou informaci pro pochopení toho co se dnes děje na Středním východě.

nora261
25.04.2016

Plně souhlasím s Adapou, autor neustále přeskakuje z tématu na téma, pokud by měl sdělit něco závažnějšího, odbude to slovy " to přesahuje rámec knihy nebo o to se nebudeme více zajímat". Jedním slovem pel-mel. Ti, co o Osmanské říši toho moc nevědí, tak si nemohou vytvořit ucelený názor. Ti informovanější se diví, že někdo mohl něco takového vydat. Škoda peněz.


Adapa
04.01.2016 3 z 5

Kniha mne zaujala svou anotací, tak jsem si jí s chutí koupil a hned jsem se pustil do čtení. Ale přišlo mi to takové shrnutí, skákání sem a tam. Chybělo mi tam něco hlubšího, podrobnější vysvětlení myšlenek apod.
Knížka je celkem útlá na to, že chce zahrnovat šestisetletou historii Osmanské říše a k tomu ještě se zamýšlet nad dalším vývojem.
Dobře se to čte, rozšiřuje obzor, ale jinak je to zklamání.

Štítky knihy

Blízký a Střední východ Osmanská říše

Autorovy další knížky

2015  63%Chybějící říše
2014  0%Peníze za všechny prachy

Kniha Chybějící říše je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce3x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x