Chuť soužení

Chuť soužení https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49420/chut-souzeni-49420.jpg 4 36 10

Kniha vypráví o výjimečné rodině osmnáctého století, pocházející z odlehlé, nenápadné farnosti. Navzdory životu v děsivých podmínkách napsaly sestry Brontëovy dva nejskvělejší, nejznepokojivější romány, jaké kdy byly napsány: Janu Eyrovou a Na větrné hůrce. Román Chuť soužení odhaluje počátky exploze génia v této rodině a představuje její jednotlivé členy v období jejich dětství a mládí: samotářskou Emily, která se odvrací od světa k většímu pokušení představivosti; nejmladší Anne, frustrovanou a zastrašenou; jediného bratra Branwella, který chce být králem, ale nedokáže být ani princem, a velmi talentovanou, nekompromisní a přímočarou Charlotte, toužící po lásce a nezávislosti, která proslaví jméno rodiny a pochopí jeho cenu.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Taste of Sorrow , 2009


více info...

Přidat komentář

broskev28
24.10.2018 3 z 5

Četla jsem tuto knihu už kdysi dávno a když se mi nyní dostala do ruky knížka Hany Whitton na stejné téma, teprve jsem se rozpomínala a hledala autora i název. Souhlasím s kritikou překladu (ač nejsem kovaná v angličtině, někdy ta česká spojení drhnou) a hlavně chybovosti: častý nešvar nakladatelství, která šetří na práci kvalitního korektora.
Samotný příběh je smutný: vikář měl šest nadaných a šikovných dětí (nejméně se vyvedl ten jediný syn) a všechny je přežil. I tak si myslím, že obě nejznámější díla sester B. by ony samy jen stěží, ve své další tvorbě, překonaly. Ovšem kdyby sepsaly své dětské fantazijní příběhy, to by asi byla jiná! Je velká škoda, že se k tomu neodhodlali - i s bratrem Branwellem, který se jich často a rád účastnil.
Dětská literatura asi tenkrát nebyla příliš žádaná a ceněná, jinak si neumím vysvětlit, proč jeden proud své fantazie, který navíc všichni sourozenci tak milovali, v knižní tvorbě zcela ignorovali. Možná jsme tak zůstali ochuzeni o zajímavé dílo typu Letopisů Narnie, škoda!

orinka3
13.06.2016 3 z 5

Nemohla jsem se začíst, bohužel, tento styl mi něčím vadí.


wooloong
31.01.2015 4 z 5

Osudy členů rodiny Bronteových jsou obecně známy, tak jsem byla zvědavá, jak je pojme autorka. Pro mě velmi čtivé a zajímavé, napsané s vášní i rozmyslem. Největší slabinou knihy je mizerný český překlad, spousta překlepů (najměte si korektora nebo stávajícího vyhoďte, je to lajdák a neumí pravopis) i několik výživných pravopisných chyb, jimž vévodí - obědnávat.

eiramka
12.02.2014 3 z 5

Obávám se, že kniha utrpěla nekvalitním překladem. (Když někdo přeloží benefit of the doubt jako dát výhodu pochybnosti, použil zřejmě google translator - a tedy doslovný překlad). Zlobí mě, když kniha, která by mohla být dobrá a poutavá, je špatným překladem takto zničena - čtenář klopýtá přes podivná spojení a může jen hádat, co vlastně měl autor na mysli.
Taková škoda!

bookcase
04.01.2014 2 z 5

Sestry Brontëovy miluju, na knížku jsem se těšila. Jenže jsem se nemohla začíst, těžkopádný styl vyprávění mi vůbec nesedl a tak jsem stránky většinou jen přelétávala rychločetbou. Byla jsem zklamaná.

cicibajza
13.10.2013 3 z 5

Na knihu som sa tešila, ale nijak extra ma nenadchla. Striedali sa pasáže, keď ma to bavilo s tými, keď som preskakovala odseky... bohužiaľ, tých druhých bolo viac a musím sa priznať, že som knihu nedočítala. čakala som od nej viac.

miriama
10.06.2013 5 z 5

Velmi pěkně napsaný životopisný román o sestrách Brontëových a jejich bratrovi Branwellovi. Líčí jejich těžké dětství a dospívání otřesné poměry ve škole, kde studovaly i jejich smutné osudy v dospělosti, které skončily úmrtím v mladém věku. I přes krtátkou dobu, která byla sestrám vyměřena, dokázaly napsat knihy, které se čtou dodnes a stále si získávají nové čtenáře.

iška
30.04.2012 2 z 5

Tak tahle kniha mě zklamala. Vadil mi styl napsání, kterému jsem nějak nemohla uvěřit. Přišlo mi to takové příliš strojené.

Vojslava
29.04.2012 5 z 5

Velmi krásný a věrohodný životopis, a tak dobře se četl... Kromě toho je velmi milé sledovat, kde autorky braly motivy pro své romány... Vřele doporučuji všem!

KarlaP
15.05.2011 5 z 5

Výborná kniha, která vás vtáhne do těžkého života dospívajících dětí 18. stol. a následně do těžkých chvilek dospělých žen, které se musejí rozhodnout o kvalitě svého psaní. I slzička vám ukápne při smutných koncích životů těchto nadaných spisovatelek a říkáte si, jaké příběhy by mohly ještě napsat, kdyby je nezastavily časté nemoci této doby. Určitě se chystám na další autorova díla.

Autorovy knížky

Jude Morgan
britská, 1962
2010  73%Chuť soužení