Chuligán

Chuligán https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358806/bmid_chuligan-82P-358806.jpg 4 43 12

Všichni máme dvě rodiny. Jednu, do které se narodíme, a druhou, kterou si sami vybereme. Heiko Kolbe zahřívá v ruce chránič zubů. V žilách mu pumpuje adrenalin. Spolu s dalšími hannoverskými chuligány se vydává do bitky proti Kolíňanům. Nepochybuje, že se jednou zapíšou do dějin. Zatím ale musí brát život takový, jaký je — jeho otec je alkoholik, matka rodinu dávno opustila, Heiko se živí podřadnou prací ve strýcově posilovně a bydlí v domě podivína, který organizuje psí zápasy a jehož největším přáním je vlastnit tygra. Heikův život jsou chuligáni. Pouze při rvačkách po jejich boku totiž dokáže zapomenout na všechno, co mu osud nenadělil — milující rodiče, partnerku, domov. Chuligán je nahlédnutím do vnitřního světa outsidera a ztroskotance, drsného mladého muže s velkým srdcem, který se rve, aby ochránil svou partu a její odkaz. Philipp Winkler se tímto příběhem zařadil do silné literární tradice — dává hlas těm, kteří nejsou slyšet.... celý text

Přidat komentář

Jen_procházím
05.03.2021 1 z 5

Autor tohle téma vůbec nezvládl. Na rozdíl od skvělé Fotbalové fabriky od Kinga tady ukazuje stereotypní představu o chuligánech a jejich životě bez jakéhokoliv přesahu. V podstatě to vypadá, jako kdyby si přečetl dvě sociologické studie, zeptal se na chuligány prvního člověka, co mu na tribuně přišel pod ruku a hurá k počítači psát. Chvílemi mi přijde, že kniha vůbec nedrží po hromadě.

M.Bo.
02.02.2021 4 z 5

Celý příběh je vlastně dost smutný. Věřím, že pro spoustu lidí neexistuje nic jiného než parta a fotbalové rvačky. Bylo mi líto, že Heiko se na rozdíl od ostatních nedokázal z tohohle malého světa vymanit, protože i z jeho vztahu ke zvířatům bylo znát, že není v jádru špatným člověkem.
Jsem ráda, že jsem po knize sáhla, zajímavý vhled do světa, kde se nikdy pohybovat nechci.


Syny007
29.10.2019 1 z 5

Knihu jsem ani nedočetl. Zhruba po 170-ti stranách jsem ji odložil a myslím že se k ní už nikdy vracet nepotřebuji. Kniha mě vůbec nezaujala.

nula87
29.07.2019 4 z 5

Každý se nějak realizujeme - většina rodinou, koníčky, prací. To ale pro Heika a jeho kumpány neplatí - je nezajímá vlastně nic jiného, než rivalita s podobně postiženými "fandy" jiných klubů. A fandy je v uvozovkách záměrně. Je totiž nezajímá moc ani ten fotbal, ten je jenom záminkou. Zajímají je jenom domluvené bitky, záškodnické akce na "cizím" území.
Winkler skvěle popisuje postupný Heikův rozklad a úpadek, který je zapříčiněn hlavně tím, že se nedokáže, a ani moc nechce vyrovnat se svými stíny z minulosti i současnosti. Nakonec je úplně sám, nikdo mu nerozumí a on vůbec nechápe proč. Vždyť on měl být jednou šéf a všechno to dělal pro klub a pro ostatní "kamarády". Temný, přesto ale i zábavný pohled do subkultury fotbalových chuligánů a taky na to, zda a jak je možno ji opustit, a žít "normální" život.

Dela111
10.07.2019 4 z 5

Rodinu si nevybíráme, přátele ano. Hlavní postava mladík Heiko, který je vypravěčem celého příběhu, si jako přátele vybral partu chuligánů a protože je jeho rodina dysfunkční, jsou pro něj vším. Děj ze současnosti je proložený Heikovými vzpomínkami, které dotváří příběh a zároveň vysvětlují, jak k určitým věcem došlo.
V knize nahlížíme do komunity chuligánů, kde jsou běžné vulgarity, násilí, alkohol a drogy. Protagonisté jsou fotbaloví fanoušci a zároveň účastníci sjednaných rvaček.
Kniha je drsná i citlivá, může pobuřovat i vzbuzovat odpor. Je to příběh muže, který si nedokáže najít svoji vlastní cestu a je od začátku do konce poutavě napsaný. Takové čtení je těžké doporučit, vzbuzuje spíš melancholii, ale takový život někteří vedou a kniha částečně odpovídá na to proč...
Stejně jako ostatní musím pochválit brilantní překlad. Podíváte-li se na jméno překladatelky, bude vám jasné, proč je tak vynikající :-).

icewind
22.06.2019 5 z 5

V první řadě musím - jak už bylo zmíněno v ostatních komentářích - pochválit naprosto brilantní překlad, který podle mého přidal příběhu ještě větší grády. Našel jsem si zde nejen to co bych od těchto tématicky zaměřených knih čekal, ale i pozadí osudů lidí, pro které se to o čem kniha vypráví stalo životním stylem, koníčkem nebo i určitým způsobem seberealizací a vypořádáním se se vším negativním nejen kolem sebe, ale i v sobě..... za mě velké překvapení.

hurwajz
02.05.2019 5 z 5

Bylo to drsné, surové, temné....zároveň do toho byl namíchán humor a vtipné hlášky, hodně mi to připomínalo filmy Podfu(c)k nebo Sbal prachy a vypadni, které režíroval Guy Ritchie. Jo a překlad fakt úžasnej.
...jak vůbec dopadla ta poslední bitka?

JanaŠ.051
02.09.2018 5 z 5

Fascinujúca kniha a úžasný český preklad!

5tužka
25.03.2018 5 z 5

Knihou jsem opravdu nadšená, přečetla jsem ji jedním dechem za jediný den. Už dlouho jsem nenarazila na tak emotivní knihu, vzdávám holt i paní překladatelce! Navíc jsem nenarazila ani na jeden překlep nebo tiskovou chybu, což se mi už dlouho nestalo...

tatatranka
12.01.2018 5 z 5

Myšlenku, kterou si po přečtení ponesu: Jazyk - mimikry vnitřního i vnějšího světa.

Miranda
08.12.2017 4 z 5

To jsem opravdu nečekala! Jak mě kniha ze začátku nebavila a trápilo mě v ní úplně všechno, zhruba od její poloviny se vše obrátilo úplně jiným směrem. Knihu jsem nedokázala odložit, musela jsem ji dočíst za každou cenu, i když mi u toho bylo strašně smutno. Je to hodně vzdálené, ale připomnělo mi to můj vztah s jedním mým kamarádem. "Ondrou z Třeboně". Bylo mi 14 a Ondra pro mě znamenal všechno. Za čas se mi postupně začal vzdalovat, a i když on, jak sám říká "je dávno někde jinde", já si to odmítám připustit a pořád pro mě bude ten nejlepší kamarád na světě. Budu pořád vzpomínat na ty naše debaty v kavárnách a vůbec na ten pocit sounáležitosti, co jsme tenkrát měli. Někdo je holt beznadějný romantik pořád a nikdo ho o jeho bludu nepřesvědčí. My prostě nechceme. Je někdy mnohem lepší žít ve vzpomínkách a iluzi, než přijmout realitu.

tarabas
02.12.2017 3 z 5

Vhled do života fanoušků fotbalů. Jsou ochotni prolévat krev a nechat se mlátit pro svůj tým.

Štítky knihy

německá literatura

Autorovy knížky

Philipp Winkler
německá, 1986
2017  75%Chuligán