Chodorkovskij. Legendy, mýty a jiné pravdy

Chodorkovskij. Legendy, mýty a jiné pravdy https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200861/bmid_chodorkovskij-legendy-myty-a-jine-p-Qhf-200861.jpg 3 4 1

Rozsudek veřejnosti padl: ruský premiér Vladimir Putin udělal z Michaila Chodorkovského exemplární případ, protože Chodorkovskij si dovolil míchat se do politiky – a za to nyní tento úspěšný, společensky angažovaný selfmademan platí vězením. Ale je to zas tak jednoduché? Je Chodorkovskij tak nevinný, jak tvrdí a jak to po něm média většinou papouškují? Pravdou je, že případ Chodorkovskij má více vrstev a je méně průhledný než kterýkoli jiný. Viktor Timtschenko se jako detektiv pouští do rozplétání skrytého pozadí a při hledání pravdy se prodírá hustým lesem výbušných politických souvislostí, perfidních mocenských bojů a ekonomických manipulací.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Jan Vašut (Vašut)
Originální název:

Chodorkovskij - Legenden, Mythen und andere Wahrheiten , 2012


více info...

Přidat komentář

milamarus
13.01.2016

Dlouho jsem přemýšlela, co o této knize napsat a neodradit Vás. Možná by stačilo říct, že není pro každého. A možná že ne. Takže:
- kniha je opravdu věrna svému podnázvu ,,Legendy, mýty a jiné pravdy“. Konstatuje se v ní totiž všelicos, tj. co kde psali v novinách, jaké z toho byly ohlasy na politické scéně, jak to ovlivnilo ekonomiku + mnoho jmen, lokalit, událostí + spousta vnějších okolností (zaznamenaných i číselně), které byly nějakým způsobem spjaty s životem muže, kterého vidíte na obálce. Aniž by o tom třeba sám v té době věděl.
- nemůžu popřít, že díky nim máte možnost nakouknout do světa gangstersky smýšlejících oligarchů a snad i zvážit jejich silné i slabé stránky. Jak se zdá, jsou skutečně schopni všeho možného. I toho nejhoršího.
- a myslím, že už samotná předmluva a názvy kapitol Vás nalákají. Avšak proto abyste dokázali držet s knihou tempo (=byli v lepší kondici), byste měli mít nemalou předchozí znalost tohoto případu.
- kdo jí nemá, nebude se v tom orientovat; nedá si stejně jako já události z předchozích stran do souvislostí s právě čteným; bude přeskakovat o pár listů dál - v naději, že to tam bude podané jednoduše, bez příkras; a nakonec si najde jinou publikaci.

Nedočetla jsem, takže nehodnotím.

Štítky knihy

Rusko politika moc 90. léta 20. století političtí vězni podnikatelé Vladimir Putin

Autorovy knížky

Viktor Timtschenko (p)
ruská, 1953
2013  55%Chodorkovskij. Legendy, mýty a jiné pravdy