Chlapec z osvětimských stájí

Chlapec z osvětimských stájí https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526512/bmid_chlapec-z-osvetimskych-staji-6556a7608a6b3.jpg 5 17 5

Autor této knihy se narodil jako Heinz Adolf Oster v Kolíně nad Rýnem a bylo mu pět, když se v roce 1933 dostali nacisté k moci. Šrouby se postupně utahují, rodina se musí přestěhovat do židovského ghetta v Lodži a odtud je jen krůček k transportu do Osvětimi. Tam se chlapci podaří získat práci ve stájích u koní a to mu dodává sílu žít a neztrácet naději ani v nejhorších časech.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

The Stable Boy of Auschwitz , 2023


více info...

Přidat komentář

Kája_95
06.04.2024 5 z 5

Velice poutavě a čtivě psaná kniha. Jelikož jsem knih na toto téma četla více, bála jsem se, že knihu odložím. K mému potěšení se tak ale nestalo a každou stránku jsem hltala. Tento muž - Henry Oster v té době kluk zažil něco, co si ani nedokážeme představit. Musel přežít kruté zacházení a hlavně přišel o svou rodinu. Měl mnoho štěstí, kdy stačilo jen málo, aby přišel o život také. Naštěstí vždy unikl smrti a mohl vyprávět svůj příběh. Jak napovídá obálka knihy, tak se jeho práce točila kolem koní. Musím říct, že tato kniha se velice povedla, když pominu to, o jakém tématu vlastně píše.

Jirinamac
02.04.2024 5 z 5

Cituji z doslovu jeho manželky.
"Generace těch, kteří prožili a přežili holokaust, je stále méně početná, a proto potřebujeme lidi, kteří budou pomáhat šířit vyprávění z první ruky, jako jsou Henryho vzpomínky. Pomůže to, aby se o té době dozvěděli i další lidé."
Já jen dodávám, kéž se lidé poučili, ale fanatiků je stále hodně a odnesou to většinou ti nevinní, bohužel války byly, jsou a budou.


zuzca.h
30.03.2024 5 z 5

Pro mě jedno z těch lepších zpracování této tématiky. Líbí se mi jakým způsobem Henry své osudy popisuje. Kniha stojí určitě za přečtení, protože na historii se nesmí zapomínat. Je potřeba se z ní poučit.

angelak
19.02.2024 5 z 5

Pravdivé životní osudy Henryho Ostera, který byl za druhé světové války vězněn v židovském ghettě v Lodži a následně v koncentračních táborech Osvětim a Buchenwald, tam se dočkal vytouženého osvobození.

JancaMia
29.01.2024 4 z 5

Zpověď Henryho Ostera a vzpomínky na jeho život v Lodžském ghettu a na život v Osvětimi . Půjčeno z knihovny.