Chlapci a vrazi (2 povídky)

Chlapci a vrazi (2 povídky) https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231202/mid_chlapci-a-vrazi-231202.jpg 4 10 4

Dvě novoromantické povídky, ve kterých je cítit vliv Freuda a Dostojevského. Jde o příběhy, zobrazující dehumanizaci lidské osoby a její vnější i vnitřní rozklad. Autor se nevyhýbá ani naturalistickému popisu zvrhlých lidských popudů, aby tak dotvořil a posílil atmosféru svého vypravování.

Povídky Literatura česká
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Knaben und Mörder. Zwei Erzählungen , 1920


více info...

Přidat komentář

Kiki22
02.01.2021 2 z 5

(SPOILER) Nemůžu říct, že by to bylo špatně napsané. Ale to, o čem se psalo, se mi strašně špatně četlo. V první povídce ponižování nevinné služky Stázinky, až chorobná touha po moci nad někým, touha pokořit. Na druhé straně její odevzdanost všemu mě totálně vytáčela. Ve druhé povídce týrání koček. Ungar popisuje ošklivost vnějšku i vnitřku. Naturalismus mi neva, ale tohle mi prostě nesedělo... Určitý turnover přichází po tom, co hlavní postavy dostanou svůj osudový dopis, ale to už jsem byla dávno otrávená.

-Pečivo-
01.01.2021 4 z 5

Novej rok a rovnou takovej guláš - povídky normálně nemám rád a teď tomu valim 8/10! Člověk by si řek, Peči, tys lil! Ale nelil! Normálně 8/10! Co přijde teď? Začnu koukat na hokej? Budu nosit roláky? Uvidíme.

A co že tady máme? Herman tu vyšvihl dvě povídky o zoufalých hubeňourech, který to v životě nemaj lehký. Jeden vyrůstá v sirotčinci, kde je jedinej sirotek a jinak tam jsou tři důchodci a jelikož mu nedá služka, tak se rozhodne ji to oplatit. Na to konto odejde do Ameriky, kde zbohatne, vrátí se pro ni po X letech, odveze ji sebou a pak ji střelí do bordelu. Lol.

No a druhej vychrtlík je syn vojáka, sám chce bejt voják, ale protože je vychrtlík, tak musí jit na učení k postiženýmu holiči, kterej tyranizuje jeho fotra tak dlouho, až se mladej naštve a zabije jednoho týpka. Shrnuto v jedné větě. Tohle bude efektivní rok. 8/10.

Pečivo out.


Palivo
12.07.2017 5 z 5

Heřman, po Kafkovi druhé nejlepší český spisovatel, to zase dokázal. Teda tentokrát je to tak za 9/10, ale nebojím se to trochu nastřelit a to i přesto, že nemám bouchačku. hihi.

Kluci a vrazi jsou sbírkou dvou novel a nějakých segmentů a povídek, které Heřman stihl napsat předtím, než mu praskl Stevie Wonder - tedy slepák. Škoda. Kdyby totiž Heřman v 36 neodešel do nebe za Ivetou Bartošovou, slyšeli bychom teď o něm stejně často jako o Kafkovi a na to sázím boty. A ty rozhodně nechcete vyhrát.

Celkově mě vlastně dost rozzuřuje fakt, že je takhle moc zapomenutej. Jak je to vůbec možný? Už za života ho uctívali jak samotný pan frája Zweig, tak i frája Thomas Mann. A pak náhle nic. Že si jeho knížky musím kupovat v angličtině a objednávat vodněkud z Narnie, je pak vyloženě ostuda.

Jo a ta knížka. Dvě novely, na kterých vydání stojí, jsou silný jako blázen. Heřman klasicky ždíme degenerované charaktery, nepřízeň osudu a lidskou zbabělost a surovost do maxima. Nemám slov.

Malefisto
28.11.2014 5 z 5

Velmi sugestivní a naturalistické. Při tom ale velmi čtivé a zajímavé.

Část díla

Autorovy další knížky

Hermann Ungar
česká, 1893 - 1929
2001  91%Romány, menší prózy
1990  78%Chlapci a vrazi (2 povídky)
1929  73%Třída
1993  80%Zavraždění kapitána Haniky: tragédie jednoho manželství
2005  80%Hry, dopisy, publicistika

Kniha Chlapci a vrazi (2 povídky) je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě2x
Chystám se číst14x
Chci si koupit3x