Chirurgovo srdce

Chirurgovo srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322952/bmid_chirurgovo-srdce-T0i-322952.jpg 4 13 2

Pamäti významného chirurga na jeho cestu k náročnej profesii, na výkon lekárskeho povolania v obliehanom Leningrade, na ľudí a problémy, ktoré stretal cestou životom.

Literatura faktu Biografie a memoáry Zdravotnictví
Vydáno: , Obzor (SK)
Originální název:

Serdce chirurga , 1974


více info...

Přidat komentář

mulderka
11.12.2020 3 z 5

Ty vadooo... velké hrudní a břišní operace bez celkové narkózy, doktoři se hrabou pacientovi v srdci a on jim to, jen při lokálním umrtvení, z operačního stolu komentuje??? To jako fakt???!!
Nedělala jsem si přehnané iluze o úrovni medicíny ve stalinském SSSR, ale toto... Kam se hrabe slavná M.A.S.H., do Ruska by se brblající Amíci v Koreji měli jet učit!! Nevzpomínám si, že by Hawkeye nebo Trapper museli provádět defibrilaci normálními dráty z elektriky, tak zle na tom přece jen nebyli. /Soudruh profesor to prý kdesi na zahraničním kongresu dodatečně svedl na poruchu defibrilátoru, ale faktem je, že ho ve špičkové leningradské nemocnici prostě neměli.../
Obdiv profesoru Uglovovi a spol., že za takových podmínek dokázali nejen jakžtakž léčit, ale i vyvíjet nové operační techniky. Nakolik objevovali Ameriku, těžko posoudit, nejste-li historikem medicíny. Každopádně "prostý sovětský člověk", který kolikrát ještě neuměl ani číst a psát, musel být z těch zázraků úplně vedle.
Nezbytné oslavné ódy na režim, díky kterému je obyčejným lidem umožněno to a to a to, jsou za těchto okolností naprosto pochopitelné. Dnes už se nám něco takového ani nezdá možné.
Literárně nic moc, ale po stránce faktů velice poučné čtení.

viviann
06.11.2020 4 z 5

Doktor Uglov popisuje svoji životní dráhu. Měli to v tom Rusku opravdu těžké. Líbila se mi ochota a zájem lékaře pomoci pacientovi, není to samozřejmost. Některé případy byly opravdu zajímavé, kniha mi utkví na dlouho...


Autorovy další knížky

Fjodor Grigorievič Uglov
ruská, 1904 - 2008
1978  74%Chirurgovo srdce
1988  0%Zo zajatia ilúzií

Kniha Chirurgovo srdce je v

Přečtených13x
Knihotéce24x
Chystám se číst3x
dalších seznamech1x