Chirurgova dcera

Chirurgova dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502989/bmid_chirurgova-dcera-7Vi-502989.jpg 5 38 16

V jeho stínu série

< 2. díl

Píše se devatenácté století a Angličanka Nora je jedinou studentkou medicíny na prestižní Boloňské univerzitě. Od žen se v té době očekává, že zůstanou v domácnosti a budou vychovávat děti, takže její ambice věnovat se chirurgii působí na okolní muže velmi pohoršlivě. Nora je pod neustálým drobnohledem, její úspěchy jsou považovány za samozřejmost, chyby jsou naopak důkazem, že ženy mezi lékaře nepatří. Nevzdává se však a společně s uznávanou lékařkou Magdalenou Marenco se snaží zdokonalit převratnou a do té doby jen velmi vzácně prováděnou operaci – císařský řez. Po návratu do Anglie se Nora snaží uplatnit výsledky svého výzkumu i v rodném Londýně, kde se setkává s pacientkou, pro kterou je císařský řez jedinou nadějí na přežití. Napřed se však musí pokusit překonat skepsi tamějších lékařů i manžela pacientky, kteří nemají důvěru ani k samotné proceduře, ani k Nořiným chirurgickým schopnostem.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Surgeon's Daughter , 2022


více info...

Přidat komentář

čef
19.04.2024 5 z 5

Autorkám se povedl i druhý díl této série a zejména závěr knihy byl patřičně dramatický a emotivní. Opět jde o příběh z lékařského prostředí z roku 1847, kdy ženy byly v tomto oboru spíše výjimkou i v Itálii natož v Anglii. Proto naše hlavní hrdinka bojuje nejen za lékařské uznání císařského řezu, ale i vůbec za uznání žen - lékařek stejně schopných léčit jako muži. Také se dozvíme o strašlivých nemocech nejen té doby, jako je tetanus nebo záškrt a o drama tedy není nouze v celé této knize. Protože se zde také jedná o nehynoucí lásku a těžké porody, je ovšem tato kniha přitažlivá zejména pro ženy, ale i muži si jistě v této historické knize přijdou na své.

boxas
18.04.2024 5 z 5

První díl se mi líbil o kousek víc, ale pořád je to hezké a bezesporu zajímavé čtení.
Popis toho, jak strašlivá je smrt na tetanus by si měl povinně přečíst každý odpůrce očkování proti této hrozné smrtelné nemoci!
A Danielův boj se záškrtem? Hrozná představa pro kteréhokoliv rodiče, že se toto skutečně dělo!


sladkovka
15.04.2024 4 z 5

Další setkání s Norou. Líbí se mi jak jde na Nora za svým snem a nenechá se nikým a ničím odradit. Kniha se moc hezky čte, baví mě prostředí chirurgie a Viktoriánská Anglie ještě k tomu.

AnetaKor
04.04.2024 3 z 5

Tam je víc mrtvých než ve Hrách o truny...

Květi62
29.03.2024 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Opět se setkáváme s Norou, která ví, že "když se nepokusíme najít si vlastní cestu, žádná se nám nenaskytne." Nora si však svoji cestu našla, chce být lékařkou, ale je 19 století. Ženy mají ve společnosti úplně jiné místo. Dramatické vyprávění o Noře, její cestě za splněným snem, se prolíná s vyprávěním o Danielovi a doktoru Croftovi, kteří se snaží udržet soukromou kliniku. Knížka má napětí, které vás nutí číst stále dál a dál. Doporučuji.

Renike
20.03.2024 5 z 5

První díl byl o malilinko lepší, ale i tahle kniha mě bavila. Nora byla moc šikovná a držela jsem jí palce.

moudivlacek
14.03.2024 5 z 5

Zprvu doporučuji přečíst si první díl, abyste z tohoto měli ten správný okamžik, abyste si mohli plně vychutnat chování hlavních postav.
Nora je v Itálii a tam se ze všech sil snaží studovat, jenže i tam poznává úděl žen, mají rodit a starat se o muže, ne studovat medicínu, už to málem vzdá, ale do cesty jí vstoupí nejen svérázná tamější doktorka, ale i student, který je zprvu neslaný nemastný a později její kamarád. Doktora Perru, který sem Noru dostal, jsem odhladla dobře už v prvním díle, a tady se mi to vše jen potvrdilo.
Noře se stýská a rozhodla se udělat závěrečné zkoušky dříve, už tím je ještě větším trnem okolí, ale později je nucena z osobních důvodů ještě vše urychlit.
Mezitím Daniel bojuje s dětským záškrtem a odporným doktorem Vickerym, který si zde ještě více "dovoluje", než v 1. dílu. A Horace se rozhodne ze svého domu udělat ještě větší kliniku pro chudé a pořádný domov pro jeho Noru, jenže se obrovsky zadluží. A jelikož neštěstí nechodí po horách... Horace je silně zdravotně indisponován, vše leží na Danielovi.
Do toho se na scénu vrací jejich bývalý přítel a pozdější zrádce Harry. Ale i Harry si prošel svým, nyní se svou ženou je rozhodnut pomoci nejen bývalým přátelům, ale i pacientům, a vlastně i sám sobě. Vlastně nejen sobě...
Příběh, kdy to, že má někdo brilantní mozek a ruce šikovné od Boha, neznamenalo vůbec nic, pokud jste měli "špatné ženské" pohlaví. A já opět jen smekám pomyslný klobouk dolů před všemi takovými lidmi, kteří to prostě nevzdali a bojovali... A dnes, dnes díky nim máme to, co pro ně dřív byla pouhá utopie. Osobně jim děkuji.

ydnac
14.03.2024 4 z 5

NORA ODJELA STUDOVAT MEDICÍNU :-)

Horacio se rozhodl rozšířit kliniku, ale není na tom zdravotně dobře.
Daniel pomáhá kde může, pořádá přednášky, přispěl penězi, pracuje v nemocnici, zachraňuje děti, které jeho kolega klidně vyhodí na ulici!
Vrátil se dávný přítel...

Moc mě bavilo sledovat Nořiny pokusy, úspěchy, zklamání a poznání, že stojí mezi životem a smrtí a že se nesmí vzdát.
Poznala jaké je ztratit blízskou osobu nebo přijít o pacienta, ale i to bohužel k povolání lékaře patří.
Naučila se nové metody v oblasti porodnictví, seznámila se s famózní doktorkou Marenco.
Obstát mezi muži, kteří se na ní poměšně dívají a myslí si něco o dětech a kuchyni, rozhodně není jednoduché a díky bohu za takové ženy, které chtěly víc.

Noře jsem držela palce :-).

LéňaM
13.03.2024 4 z 5

Moc hezké čtení.
Prvni dil se mi líbil vic, ale klidně bych brala i další díl.
Autorka umi zaujmout

lenka5798
13.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Právě jsem tuto knihu dočetla. Prostě bomba. Druhý díl o životě slečny Beadyové jsem zhltla jedním dechem a kdyby záleželo na mě, klidně bych četla dál a dál a moc ráda bych se chtěla dozvědět víc a víc. Dál bych četla o dalších chirurgických pokrocích, o dalších výzkumech, operacích o dalším osudu doktorky Nory a její kliniky v této době. Když přeskočím zřejmé a to, že děj je skvělý a propracovaný. Musím vyzdvihnout i popis historické Itálie a prostě miluji Anglii a to i tu viktoriánskou. Pokud cca za dva roky vyjde další díl, budu velice ráda :-)

Knižní střípky
02.03.2024 5 z 5

Já si čtení užila úplně maximálně, byla jsem ráda, že jsem se vrátila za starými známými, toulala jsem se jak starou Itálií, tak i viktoriánskou Anglií, kterou sice nade všechno miluji, ale nemocná bych tam nechtěla být ani náhodou. Dozvěděla se spoustu zajímavých věcí, co více si přát.
Oba dva díly vřele doporučuji.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků

martineknatasa
22.02.2024 5 z 5

Líbilo, líbilo, líbilo... Co více říct.

zdehan
21.02.2024

Moc pěkná kniha stoji za přečteni.

ikul
12.02.2024 5 z 5

Pokračování knihy V jeho stínu předčilo první díl. Osud Nory, Horáce a Daniela se odvíjel mnohem dramatičtěji. Není to typická romantika, objeví se i milostná zápletka, takže někdo může zapochybovat nad vztahem obou partnerů. Jsou to ale výjimečné osobnosti.

Kerberos
11.02.2024 5 z 5

Pokračování osudu schovanky Nory,studentky medicíny na Boloňské univerzitě,její boj o prosazení se v mužském světě.Příběh se mi líbil,třeba bude i pokračování.

PetraN17
14.01.2024 5 z 5

Velice zdařilé pokračování knihy V jeho stínu. Je až na pováženou, jak některé názory přetrvávají i staletí ..
Doporučuji :))

Autorovy další knížky

Audrey Blake
americká
2022  85%V jeho stínu
2024  91%Chirurgova dcera

Kniha Chirurgova dcera je v

Právě čtených7x
Přečtených46x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených6x
Knihotéce106x
Chystám se číst102x
Chci si koupit21x
dalších seznamech1x