Čhávata z manéže: S romským rodinným cirkusem Amerikou třicátých let

Čhávata z manéže: S romským rodinným cirkusem Amerikou třicátých let https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509021/bmid_chavata-z-maneze-s-romskym-rodinnym-658acbd7a2def.jpg 4 22 5

Autobiografický román, v němž autor, potomek romské cirkusácké rodiny, líčí dramatický život svých prapředků v USA zejména v době hospodářské krize ve třicátých letech 20. století. Gary G. Steele ví o životě v manéži své. Chápe, jaký význam mají solidarita, soudržnost, obětavost, úcta k lidem i zvířatům a humor pro přežití kočovné společnosti. Vnímá je nicméně jako univerzální hodnoty. Schopnost své rodiny projít těžkými časy se vztyčenou hlavou představuje jako inspiraci pro současnost. Za neustálého harcování do další štace po hrbolatých silničkách poznává čtenář éru třicátých let v Americe nikoli z pohledu bankéřů a burzovních čísel, ale perspektivou lidí, kteří břemeno ekonomického kolapsu museli nést na svých bedrech.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kher
Originální název:

The Gypsy Family Circus of 1933: Stories from a Long-Gone Era , 2019


více info...

Přidat komentář

666Jitka
30.10.2023 4 z 5

Knihu jsem poslouchala ve skvělém podání Miroslava Táborského, který nám svým příjemných hlasem předčítá velmi laskavým a vlídným způsobem napsanou knihu o romském kočovném cirkusu, v níž autor čtenáři přiblíží nelehké životy světských ve třicátých letech minulého století v období americké hospodářské krize. V románu se nejenom dočteme, jak takový cirkus funguje, ale hlavně též o mezilidských vztazích, lásce k lidem a ke zvířatům, vzájemné pomoci, pochopení a úctě, ale také o závažných a velmi smutných tématech jako je například rasismus nebo vyvražďování Indiánů.

tulipi
18.10.2023

Poslechnuto jako audiokniha na ČRo, velmi hezky čtená Miroslavem Táborským.
Příběhy z prostředí rodinného cirkusu provozovaného romskou rodinou Brewerových, která si najímá i další spolupracovníky. Ti u cirkusu v době krize najdou obživu, ale také dobré zacházení a "...návod, jak zůstat člověkem i v té nejtěžší době. Protože solidarita, obětavost, úcta k lidem i zvířatům a humor jsou zásadní nejen pro přežití kočovné společnosti...".
(citace vypůjčena z webu nocliteratury.cz).
Přesto, že ne vše, o čem se zde vypráví, je jen pozitivní, vyznívá kniha laskavě, moudře, optimisticky.
Za mne moc příjemné čtení / poslouchání. Že by takový trochu Cirkus Humberto na americký způsob?


Kackac77
16.10.2023 4 z 5

Audiokniha na ČRo
Knížka se mi moc líbila. Popisuje rodinu Romů, v 30.letech v Americe, kteří kočují s cirkusem. Jednotlivé příběhy popisují nejen rodinu, ale i různá čísla - klauny, akrobaty, krasojezdectví nebo třeba číslo se slony. Zároveň je z toho cítit velká láska a úcta ke zvířatům.
Všechny ty příběhy jsou takové lidsky milé, a když se tam nedějí jenom pozitivní věci ( např.příběh indiánů nebo ztráta peněz) je to všechno popsáno tak optimisticky, až se tomu těžko věří. Ale asi jsem zrovna takové milé pohlazení po duši potřebovala.

martinaandulka
16.10.2023 4 z 5

Audio český rozhlas čte Miroslav Táborský.
Moc hezké povídání cirkusácké rómské rodiny,která měla v angažmá idiány,tuláky,kovboje a hlavně zvířata.Já jsem jako dítě milovala cirkusy a je mi líto jak se nyní cirkusům nepřeje kvůli zvířatům, které je nesmyslné,záleží kdo se o ně stará a ne kde..., a dětem se vždycky nejvíc líbily zvířata a klaun a jít do cirkusu to bylo něco.

haki34
19.03.2023 5 z 5

úlovek v rámci období romské literatury. Velice milá knížka, malá rozměry, velká obsahem. Zajímavý nápad s ilustracemi - ručně vlepovanými fotkami autorovy opravdické rodiny (protože čhávata jako taková jsou vlastně posbírané histork v průběhu generací..což mě trochu zklamalo, myslela jsem, že to bude něco jako autorův životopis a vzpomínky.)
Máte rádi cirkus ? tak hurá do něj. Zjistíte, že takové věštění - drabárování , vyžaduje kus psychologie a empatie, nepotřebujete žádnou černou magii ani čáry. Že když chcete dělat cirkus, musíte to povolání zvířata a lidi mít opravdu rád. A pokud chcete poznat život v Americe třicátých let 20.století, dozvíte se toho hodně.
Vytkla bych snad jedinou věc - knížka byla až tak neskutečně idylická a pozitivní, všichni byli na sebe moc hodní, celá ta široká rodina i personál, že to bylo až neuvěřitelné.
Ráda bych si přečetla i pokračování, pokud budou u nás přeloženy.

Štítky knihy

americká literatura USA (Spojené státy americké) 30. léta 20. století Romové, cikáni cirkus rozhlasové zpracování kočovníci romská literatura

Autorovy knížky

Gary G. Steele
americká, 1943
2022  86%Čhávata z manéže: S romským rodinným cirkusem Amerikou třicátých let

Kniha Čhávata z manéže: S romským rodinným cirkusem Amerikou třicátých let je v

Právě čtených2x
Přečtených32x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst13x
Chci si koupit3x