Chamtivost

Chamtivost https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420863/bmid_chamtivost-UOG-420863.jpg 4 15 7

Novinář Jan Born je se svou redakcí a přáteli vtažen do vyšetřování série brutálních vražd. Jak se postupně ukazuje, většinu mrtvých spojují jejich zločiny během krvavé války na Balkáně v devadesátých letech. Mstí se jim přeživší oběti a pozůstalí, nebo zemřeli pro svá současná provinění? A jakou roli v tom všem hrají ruské a izraelské tajné služby? To vše se snaží odhalit redakce česko-francouzského portálu Reportéři, její externí spolupracovníci a spřátelení policisté, kteří krok za krokem odhalují stopy ukryté na internetu i přímo na místech spojených s nepochopitelnou krutostí války. Ve spleti falešných stop, tajných operací, anonymních firem i jejich anonymních vlastníků pátrají, sledují a stávají se svědky dalších zločinů. A čím blíže jsou pravdě, tím větší je jejich vlastní ohrožení. Kúpte spolu... celý text

Přidat komentář

Ságloš
04.07.2021 5 z 5

Skvělá kniha. Přečteno jedním dechem. Thriller nejen člověka napne, ale i seznámí s leckdy zapomenutým a také pobaví. Francouzský přesah popsán excelentně, člověku se chce hned zajet do Paříže. Bravo pane Bergu, rychle další knihu.

raffi
15.09.2020 2 z 5

Z určitého dôvodu ma zaujímalo, čo vypadne z autora, ktorý si dá takýto pseudonym. A ako je ten autorský pseudonym strohý, rovnaká je aj kniha. Bohužiaľ, čo sa hodí na vecné správy, nefunguje dosť dobre v románe. Vlastne ma autor iba celú dobu informoval, kto čo v danú chvíľu robil (najčastejšie sa asi prebúdzal alebo jedol) na tom ktorom mieste (presné miestopisné údaje sú v cene knihy). Pochopila som, že hlavný hrdina Jan Born má byť „správny chlapík“, nie som o tom ale presvedčená a jeho postava vo mne nevyvoláva žiadne pocity. Môžem to však konštatovať aj u všetkých ostatných postáv a že ich tam je... Nie je ale komu fandiť, nikto sa nedá nenávidieť (okrem toho, že človek už z podstaty nenávidí všetkých, čo stoja za genocídou a zločinami, ktoré sa za ňou skrývajú).
Veľká výčitka ale smeruje k samotnému príbehu a zápletke, od začiatku skvelú hlavnú linku s balkánskym konfliktom rozbíjala akási sledovacia izraelská akcia, ktorá sa pôvodnej iba v závere dotkla, ale príbehu neuveriteľne uškodila. Keď sa na scéne objavila aj CIA, bolo mi jasné, že to pán Berg prehnal. Nevystačil si s bosenskou zápletkou, čo je náramná škoda. Keby si Mossad odpustil, mohol venovať viac priestoru postavám, nemuseli byť nezáživné a ploché, naviac mohlo dôjsť na nejaký rozumný záver, ktorý v knihe chýba. Takto si nepredstavujem ani priemerný debut, možno ako novinárska práca môže byť (obzvlášť v dnešnej dobe), ale na román je to príliš málo.


intelektuálka
11.07.2020 4 z 5

Náhodná volba - neznámý český autor ....

A já se s překvapením začítala do románu špionážního, politického a multiobsažného ....

To prostředí, které mám ráda - staré pražské uličky, pařížské zákoutí i bosenské hory tu odkrývají dávná a temná tajemství balkánského konfliktu - zpracované investigativními reportéry ....

Prostředí, které bych raději znala jako turista - ale to, co se v knize odehrává, je určitě zpracováno na reálném pokladě ...

Určitě doporučím - snad Jan Born příště přijde s něčím pozitivnějším ....

Dáduše
22.06.2020 4 z 5

Musím přiznat, že jsem se v těch lidech ze začátku opravdu neorientovala, ale sedlo si to:-) Normálně takové knihy nečtu, ale i přesto musím uznat, že to byl skvěle vystavěný příběh. Napínavý a zajímavý od začátku do konce a konec mi vyrazil dech. Škoda, že titul nemá více pozornosti. Určitě doporučím dál:-)

invocation11
10.06.2020 4 z 5

Pecka! Nechápu, že má kniha tak málo čtenářů, zasloužila by si daleko víc! Být to zahraniční titul, je už dávno na seznamu bestsellerů... Skutečně kvalitní thriller plný zvratů, tajných služeb i nám dobře známých míst, sympatické postavy, napětí, které si standardně drží svou laťku po celou dobu... Ten konec, ano, pro mě možná trochu patetický, ale proč ne? Na české poměry skutečně dobře napsaná kniha, kterou je radost číst. Já jsem spokojená a Bergovi fandím! 4,5*

Efka1969
13.03.2020 5 z 5

Precteno jednim dechem. Skvela kniha. Bohuzel prvotiba. Uz se tesim na dalsi dilo tohoto autora.

cornetka
26.01.2020 5 z 5

Zpočátku jsem se bála, jestli se budu ve všech těch lidech a místech orientovat, ale knížka je tak dobře napsána, že jsem s tím vůbec žádný problém neměla. Na jedné straně výzvědné služby, taktizování politikaření, obchod se zbraněmi, na druhé straně touha po spravedlnosti a po odvetě.
Čtení takového příběhu vás rozhodně nenechá v klidu - už jen ta představa, co všechno za hrůzy se děje vás přiměje se nad tím pozastavit. Zkrátka tenhle thriller z pera českého novináře si rozhodně nenechte ujít!

Autorovy knížky

Berg
česká
2019  81%Chamtivost