Cesty za dobrodružstvím - Příběhy velkých činů

Cesty za dobrodružstvím - Příběhy velkých činů https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275079/bmid_cesty-za-dobrodruzstvim-pribehy-vel-Dcb-275079.jpg 4 5 3

15 strhujících příběhů o smělých činech průkopnických mořeplavců, cestovatelů, horolezců a letců, kteří posunuli hranice známého světa a lidských možností. Cesty za dobrodružstvím vás křížem krážem provedou celým světem a ještě dál. Poputujete na vzdálené ostrovy jižního Tichomoří, do ledových pustin Antarktidy, z africké džungle do australské buše a z impozantních vrcholů Himalájí na nehostinný povrch Měsíce. Tyto příběhy líčí odvážné mořeplavby, svízelné putování po souši, vyčerpávající výstupy i smrtelně nebezpečné lety balónem, v letadle či kosmické lodi. A živě popisují naděje, obavy, katastrofy i triumfy některých z nejodvážnějších jedinců v historii lidstva.... celý text

Pro děti a mládež Encyklopedie
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Epic Adventures , 2012


více info...

Přidat komentář

Mánička178
24.02.2021 4 z 5

Po dlouhé době jsem zažívala u čtení velké překvapení - knihu jsem neotvírala s nějakým vysokým očekáváním, ale opravdu mě nadchla, doslova strhla :)

Průkopnictví - to je slovo, které tuto knihu vystihuje asi nejvíce a čtenář se dozví o mnoha dobrodružstvích z různých koutů světa, ať už hrdinové skončili oslavně nebo naopak smrtí. Magalhães, Apollo 11 nebo Amundsen - o těch člověk už někdy určitě slyšel, ale co takový Burke a Willis nebo Lewis a Clark? Středoevropanovi tato jména možná nic neřeknou, ale obyvatelé Ameriky nebo Austrálie je jistě znají, proto mě moc potěšilo, že i já jsem se o nich mohla při čtení dozvědět, a to napínavým a podrobnějším způsobem.

Příspěvky jsou totiž docela detailní, ale úměrně, člověk přeskákal pět stran jak nic :) Samozřejmě nechybí jak doprovodné ilustrace a fotografie, tak mapky - o cestách si lze tedy udělat trochu konkrétnější představu, což v dnešní zkratkovité době hodnotím velmi pozitivně.

Za obsah a zpracování bych s radostí a nadšením ohodnotila pěti hvězdičkami, ale jedna věc mě neskutečně drásala, a sice chyby. Ale jaké! Nehodnotím obsahové, to nedovedu posoudit, ale doslova do nebe volající odfláknutá práce korektora (pokud vůbec nějaký existoval), to pro mě bylo opravdové utrpení. Na téměř každé dvojstraně aspoň jedna pravopisná chyba, takže na 256 stranách jich bylo naseto jak plevele. Abych si např. na pár stranách přečetla čtyři varianty téhož jména, to mě úplně znechucovalo, brr :D To je ovšem temná stránka českého vydání, originál je skvostný, tak aspoň **** :)

FideiDefensor11
10.04.2020 4 z 5

Velmi hezky pojatá a zajímavá kniha. Líbilo se mi poměrně netradiční vybrání osobností, kdy nešlo ani tak o nejvýznamnější cestovatele dějin, ale především opravdu o opravdové dobrodruhy, kteří třeba ani nemuseli udělat nic významného, ale všechny je spojoval podnikavý a dobrodružstvímilovný duch. Kniha je doplněna povedeným obrazovým materiálem, který výborně dokresluje vybrané příběhy odvahy. Všechny profily dobrodruhů jsou čtivé a mnoho z nich je i napínavých. Zde bych rád vypíchl příběhy Burke a Wills a Amundsen a Scott, které se mi opravdu silně vryly do paměti. Člověk by ani nevěřil, že jde o skutečné lidské osudy a ne o literární fikci. Například při čtení o konci Burkeho a Willse jsem s nimi doopravdy soucítil a jen se divím, jak může být skutečný život tak krutý, že zvládne napsat taková tragická dramata, až antických rozměrů. Jako takřka jedinou vadou na kráse bych tak knize vytkl docela velké množství chyb v hláskování slov, které by pečlivější korektura lehce napravila.


Vydrýsek
22.05.2019 5 z 5

Mnoho zajímavostí, krásných fotografií a úžasných činů odvážných lidí, kteří se nebáli překonat hranice nemožného. ;-)

Autoři knihy

Scott Forbes
skotská, 1963

Kniha Cesty za dobrodružstvím - Příběhy velkých činů je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce5x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x