Cestovatelé ve Třetí říši: Vzestup fašismu očima obyčejných lidí

Cestovatelé ve Třetí říši: Vzestup fašismu očima obyčejných lidí https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426610/mid_cestovatele-ve-treti-risi-njv-426610.jpg 4 35 6

Události, k nimž došlo v Německu v letech 1919–1945, byly dramatické a děsivé. Nicméně našlo by se také spousta okamžiků nejistoty, pochyb i naděje. Kniha Cestovatelé ve třetí říši se snaží odpovědět na otázku, zda současníci mohli pochopit podstatu nacionálního socialismu, čelit vlivu nacistické propagandy a tušit či předvídat holokaust. Autorka vychází ze zpráv a svědectví očitých svědků, cizinců, kteří zemi především ve 30. letech navštívili a které Hitlerovo Německo z mnoha důvodů fascinovalo. Ze zkušenosti těchto cestovatelů, studentů, politiků, diplomatů, vědců, novinářů, umělců i prostých turistů, mezi nimiž najdeme např. Knuta Hamsuna, Charlese Lindbergha nebo Samuela Becketta, vytvořila Boydová komplexní, velmi barvitý a živý obraz tzv. třetí říše včetně všech jejích paradoxů od nenápadných, ale varovných počátků, přes vrchol moci až po konečný zánik. Knihu zahrnul Daily Telegraph mezi nejlepší knihy roku 2017. Nejlepší kniha roku 2017 podle čtenářů deníku Guardian. Vydání knihy podpořilo hlavní město Praha.... celý text

Literatura naučná Historie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Travelers in the Third Reich: The Rise of Fascism: 1919-1945 , 2017


více info...

Přidat komentář

nai.ivka
21.07.2022 5 z 5

V některých dějích letos podobnost čistě náhodná ... nebo ne? Tehdy i teď, kdo v tom nežije, nemusí si všeho všimnout ... oni ani našinci radši neviděli a do poslední chvíle doufali, že to nebude tak zlé. Přesto, že Německo prohlašovalo, že půjde na východ. Koho by napadlo, že někdo nám nechá sebrat naše území a že se nedá spolehnout na smlouvy.

Felidae
07.11.2021 5 z 5

Zajímavý historický vhled na nástup nacismu v Německu očima návštěvníků. Ještě hvězdičku Argu za nakladatelský počin.


vendy246
31.12.2020 3 z 5

Zajímavé čtení o Německu po první světové válce, během nástupu Hitlera až do konce druhé světové. Pohledem cizinců, kteří v Německu studovali, byli zde na dovolené, služebně nebo se do Německa přiženili/vdaly. Ať už to byli sympatizanti nebo skrytí odpůrci nacizmu. Svědectví každodenního života - jídlo, příroda, zvyky, němečtí muži, ženy a děti a jako pozadí nacistické převzetí země, přípravy na válku a válka. Zdá se, že z velké části se o okolní dění cizinci ani nezajímali, dokud měli čerstvé pečivo s máslem na stole a nezačali je bombardovat. Zajímavý počin autorky, pro ty kdo znají trochu souvislosti.

jan7940
17.04.2020

Nedočteno. Kniha mi nějak nesedla... a z mého pohledu to bylo takové čtení o ničem.

Arbenin
29.03.2020 4 z 5

Velmi mile jsem byla prekvapena, protoze autorka vybrala soukrome zdroje (deniky, dopisy) lidi z ruzne spolecenske vrstvy, aby celkem plasticky vykreslila situaci v Nemecku 1919-1945. Byt nazev je trochu skandalnejsi a zavadejici (Treti rise preci jen nebyla hned od komce 1.sv.valky), mohu knihu doporucit pro rozredeni jasnych nazoru, ze je vse cerne nebo bile.

Metroušek
06.03.2020 4 z 5

Vskutku dobrý nápad, předválečný třetí rajch jako turistická destinace v podání očitých svědků. Je docela poučné číst, jak snadno se dají lidé ošálit, jak dokáží vytěsnit nebo omluvit viditelně špatné a zlé věci, a hledat na ďáblovi jeho pozitivní stránky. Je to spíš pro historiky a zájemce o reálie nacismu, ale kdo si tam občas dokáže představit komunismus místo nacismu, objeví docela zajímavé paralely. Člověk by řekl, že příště už na špek neskočíme, ale skáčeme zas a zas.

Štítky knihy

20. století dějiny Evropy Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945 meziválečné období

Autorovy knížky

Julia Boyd
britská
2019  79%Cestovatelé ve Třetí říši: Vzestup fašismu očima obyčejných lidí