Cesta na popraviště - Příběhy z českých zemí

Cesta na popraviště - Příběhy z českých zemí https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177396/cesta-na-popraviste-pribehy-z-ceskych-zemi-177396.jpg 4 17 4

Cesta na popraviště série

< 3. díl

Práce nás seznamuje s různými druhy soudů na našem území, s nejdůležitějšími právními normami vztahujícími se k trestným činům, vězeňstvím, různými druhy mučení, průběhem poprav a postavením katů ve společnosti. Dále se zde můžeme seznámit se známými a méně známými popravami českých dějin od raného středověku do 2. poloviny 19. století a nechybí ani výčet pražských exekucí. V závěru nalezneme osudy mistrů popravčích. Výkon spravedlnosti ve středověku a novověku ilustrovaný známými hrdelními případy z českých dějin.... celý text

Přidat komentář

MarcoPolo936
08.08.2022 4 z 5

Knížka čitelně formuluje historii nejenom poprav, ale taky historii práva útrpného, detaily různých a děsivých rozsudků a nahlíží do života Mistrů ostrého meče, kteří ve společnosti neměli zrovna lehké žití. Rychle přečteno, děsivé. Životopisy některých popravčích hodně zajímavé.

witiko
02.10.2017 5 z 5

Nečetl jsem sice knihu celou, protože na to nemám povahu, ale našel jsem tam přesně a dobře zformulované informace, které jsem hledal. Nechápu, že je autorovi předhazován jen popularizační záběr a nedostatek odbornosti, když je ke knize (tedy k té, kterou jsem měl v ruce) připojen několikastránkový seznam pramenů a literatury.


piroušek
12.08.2017

čtivé, zajímavé, nepřináší ale žádné nové poznatky nebo všeobecně neznámé skutečnosti, nejedná se o historickou publikaci, spíše populárně naučnou formou pojmout soudní procesy, soudnictví, tresty a atmosféru doby, ve které probíhaly.

Rocker007
07.04.2015 4 z 5

Abych pravdu řekl, nejprve jsem knize příliš nevěřil. V Levných knihách za asi 80kč, co to může být za kvalitu. Skutečně se kvalitám díla Dülmena nemůže blížit. Přináší ale přijatelnou formou dějiny hrdelních zločinů a trestů z Českého prostředí. To je samozřejmě důležité. Autor se tomuto tématu věnuje již delší dobu.
Kniha je čtivá. Chybí mi však nějaký podrobnější poznámkový aparát. Přesto mohu širší veřejnosti jen doporučit.