Cesta na Olymp

Cesta na Olymp https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62844/cesta-na-olymp-62844.jpg 4 23 6

Jedna z nejúspěšnějších sportovkyň ČSSR, nositelka 140 medailí, několikanásobná mistryně Evropy, mistryně světa a olympijská vítězka podává ve své knize upřímné svědectví o nesnadné cestě k světovému prvenství

Přidat komentář

Lukyn96
21.07.2021 3 z 5

Celkem čtivá kniha o sportovní kariéře i soukromém životě paní Čáslavské, vítaným zpestřením byly přiložené fotografie.

zuzi1162
25.02.2021 4 z 5

Hezky a živě psané, ale příliš úzce tematicky vyhraněné. Je to vlastně popis závodů a jen něco málo ze života paní Čáslavské. Z této stránky jsem čekala více. Ale je to celkem čtivé, takže proč ne :).


haki34
06.10.2019 3 z 5

další nalezenec z knihobudky...potěšila jsem se, že se o paní Čáslavské dozvím něco víc...a možná i dozvěděla...ocenila jsem několik černobílých fotografií, kterých klidně mohlo být víc...ale celkově byla knížka taková nemastná - neslaná, taková...řekněme opatrná, že by jsem celkem klidně věřila tomu, jak píše Maryzka, že byla cenzurovaná...
Věra uvede několik střípečků ž rodinného života se setrami, bratrem a rodiči, několik vzpomínek na začátky v baletu, krasobruslení, a pak ve 14letech objevuje gymnastiku :) ten věk je dnes naprosto úsměvný, protože pokud děcka nezačnou drtit pomalu ve 4letech, vyšší úroveň snad ani nedosáhnou...za Věry však vrchol kariéry nastával kolem 30let..
a pak pro mně trochu nepochopitelná věc - Věru sice gymnastika ezmezně bavila, zároveň jí tam vadila spousta poviných věcí, s mnoha z nich těžce bojovala a navíc byla šílený trémista, když jsem četla, jak většinu cviků a cvičení na závodech "oddřela" napolo paralyzovaná strachem, tak jsem si říkala, proč to vlastně dělá...no jasně, před očima jí visela v pokoji fotka Larisy Latyninové a touha nedat se porazit, resp. zvítězit..takže dřina, dřina, a zároveň snaha utéct fanouškům do ústraní...zvláštní to život...pak jen velmi spoře nznačeno seznámení s Pepíkem Odložilem - v jedné kapitolce mu jako zneznámému atletovi fandí, o pár stran dál (bez jakékoliv mezihry) se šinou k oltáři v Mexiku a následně Věra v touze věnovat se rodině končí kariéru...
(vzhledem k jejím obtížím se strachem , trémou, velkými masami lidí - už tam naznačeny kořeny jejich pozdějších potíží s depresemi, a i tam už musela užívat tabletk na spaní - další věc s kterou v ozdějším období života bojovala...)

škoda, ráda bych se o ní dozvěděla víc, podrobněji, jak její život vlastně ubíhal a jak pokračoval...
ale i tak celkem poutavá knížka, zavzpomínala na všechna velká jména světové gymnastiky, na své soupeřky i kamarádky a vzory (Eva Bosáková)...a zároveň je to i zajímavé srovnání s gymnastikou, jak ji známe dnes...

p.s. docela mě bavily historky z cest a až cestopisně znějící vsuvky :) (zejména Japonsko, Mexiko - je vidět, že jí přirostly k srdci....)
...a posílám zas knihobudkou dál....

Jana283
06.03.2017 5 z 5

Kniha mého dospívání.

bikava
10.01.2016 4 z 5

Četla jsem jí jako teenager, kniha o dřině ale také radosti ze sportu, moc se mi tenkrát líbila

maryzka
13.02.2013 2 z 5

Udajně to byla druhá kniha o Věře Čáslavské, která vyšla v Československé republice. Bohužel o té první nic nevim ačkoliv jsem po ní pátrala. Ta první kniha byla o větších překážkách, které musela překonat než se dostala na vytoužený Olymp. Takže jsem zaslechla komentář obou knih. Tato kniha je udajně víc cenzurovaná, je to výtah z té první. I když udajně ta první kniha končila, když se dostala na několik mistrovství světa.
Když se mě dostala do ruky tato kniha tak se mi líbila i když to končí Olympiadou a svatbou v Mexiku, další osudy v této knize nepokračují. Tato kniha je ještě o tom, kdy sportovci nehleděli na peníze, ale reprezentace republiky byla pro ně prestižní záležitostí.

Štítky knihy

sport olympijské hry sportovci gymnastika Věra Čáslavská, 1942-2016

Autorovy knížky

Věra Čáslavská
česká, 1942 - 2016
1972  79%Cesta na Olymp

Kniha Cesta na Olymp je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce34x
Chystám se číst9x
Chci si koupit5x