Cesta na konec světa a zpět 1: Potulky arktickou tundrou, sibiřskou tajgou a kavkazskými horami

Cesta na konec světa a zpět 1: Potulky arktickou tundrou, sibiřskou tajgou a kavkazskými horami https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479039/bmid_cesta-na-konec-sveta-a-zpet-1-potul-NMI-479039.jpg 4 10 8

Literárně-politologický cestopis pojednávající o autorových cestách po Arktidě, Jamalu, Polárním Uralu a Sibiři, doplněný infografikou, orientačními mapami a rozsáhlou fotografickou přílohou (128 obrazových stran / 650 jedinečných barevných fotografií). Některé cestopisy se svou autentičností vymykají obvyklým popisům průběhu putování, památek a reálií, a jsou svým způsobem antropologickými sondami. Do této kategorie neotřelých pohledů na neznámé kraje patří i tato publikace. Autor se tak řadí po bok Jana Eskymo Welzla či Mnislava Zeleného-Atapany. Chcete-li se o Rusku dozvědět něco, co dozajista nevíte, určitě si knížku přečtěte. Prof. MUDr. Cyril HÖSCHL DrSc. Poutavý cestopis Fr. Hrabala-Krondaka není pouhým cestopisem, nýbrž cenným svědectvím o současném Rusku, doplněným mnohými sondami do ruské politické a kulturní historie. Zvláště cenné jsou poukazy na neuralgické body česko-ruské historie, úlohu Československých legií či srpnovou okupaci roku 1968, dodnes zkreslované ruskými médii. Mons. prof. PhDr. Tomáš HALÍK, Th.D. teolog, sociolog a filozof; prezident České křesťanské akademie... celý text

Přidat komentář

Bedřich63
16.01.2024 2 z 5

Čekal jsem cestopis z končin, kam se běžně nejezdí a také z té oblasti není moc informací. K tomu aspoň svádí i podtitul knihy "Potulky arktickou tundrou, sibiřskou tajgou a kavkazskými horami". I těch pár komentářů ke knize, které jsou tady na DK, je většinově pozitivních.
V průběhu čtení jsem několikrát řešil, jestli budu knihu dočítat, nebo ji vrátím do knihovny nedočtenou. Už dlouho jsem se nesetkal s tak nevyváženou knihou.
Fotografií a mnohdy krásných a zajímavých je tam spousta. Ale ten amatér, které je vkládal na stránky by zasloužil.....Některé jsou roztažené do šířky, jiné zase na výšku. Je to tedy vidět i na přebalu knihy.
Z mého pohledu bych pak psaný text rozdělil na dvě skoro stejné části.
Popis přírody, lidí, zvyků a životních podmínek domorodců, přepravních prostředků a organizace života v odlehlých oblastech Jamalu je výborný. Pro mě třeba až příliš podrobné pasáže s výčty rostlin a živočichů, ale to se dá zvládnout.
Co mě docela dostalo, byly autorovy názory na historii Sovětského svazu a současné Rusko. Nechápu, proč tam jezdí, když se s tím musí tolik prát a vnitřně se trápit. Těchto pasáží bylo v knize na cestopis nezvykle hodně a zde také bylo množství chyb a nedotažeností v textu. Jako kdyby tuto část psal někdo jiný než část popisnou k Jamalu. Autor text psal před pár lety. Rád bych věděl, zda v současné době ještě stále zastává své vyhraněné názory k současnému vztahu USA-Rusko-EU-zbytek světa a jejich nažívání na Zemi.
Na několika místech v knize autor uvádí, že využívá a zneužívá korupci a protekci, aby cestoval zdarma, a následně zcela cíleně využívá pohostinství domorodců. Aby tam přežil, tak před nimi tají své názory na současné Rusko.
Já se s tím ztotožnit nemohu. Čekal jsem jinou knihu, jinak zpracovanou, více profesionálně. Je mi to líto, jen 2 *. A další knihy od tohoto autora už číst nebudu. Musím si najít jiný zdroj informací z této velké země, které budou zpracovány kvalitně a pro mě přijatelněji.

Jelitovna
05.01.2024 4 z 5

Kniha by zoufale potřebovala jazykového korektora. Navíc se informace opakují, přestože to není potřeba. Autor netrpí autocenzurou, což je v pohodě přijatelné, možná snad dokonce vítané, protože v dnešní době nevídané. Fotky i informace jsou bezkonkurenční, nenajdete je pravděpodobně u žádného jiného cestovatele, ani v žádné informační cestovatelské brožurce. Politické názory mě neobtěžovaly. V jiných knihách jsou rovněž, jen lépe skryté, někdy jen špatně zakamuflované.


Borntobike
29.04.2023 4 z 5

Tesim se na dalsi knihy pana Krondaka.

heavy66
25.02.2023 5 z 5

Obdivuji cestovatele, kteří i v dnešní době, kdy je cesta na druhý konec světa záležitostí několika hodin, dokážou najít skutečnou divočinu a lidi žijící podle dávných kmenových tradic. Kniha Hrabala-Krondaka je o to zajímavější, že mapuje odlehlé, řídce obydlené krajiny dálného Severu, z kterých díky tradiční mlčenlivosti ruských úřadů žádné jiné informace nemáme. Kniha je doplněna mnoha fotografiemi, které možná postrádají profesionální provedení, ale jsou velmi bezprostřední. Líbil se mi „jamalský fastfood“ s domorodými dětičkami pojídajícími místní specialitu.

kaja77
15.02.2023 5 z 5

Po obsahové stránce to bylo nesmírně obohacující čtení, především to seznámení se s národem Něnců, jejich zvyky, životem, místem, kde žijí apod. atd. do takových končin se běžný smrtelník opravdu nedostane a to bylo na knize báječné. Zpracování fotek, map apod. moc neodpovídá vyšší ceně knihy. Fotky a mapy jsou zdeformované, přijde mi, jako by všechny práce na knize provedl autor v rámci akce "urob si sám" a to je z mého pohledu škoda

Vidlička
11.10.2022 4 z 5

Knížka sama jako předmět mi připadala trochu nakladatelsky pofidérní na to, jak byla drahá, ale vem to nešť. Podívala jsem se do končin, které mě neuvěřitelně lákají a obdivuju se jim, ale protože jsem domosed (rusky pecivál), nechala jsem pana Krondaka, ať mrzne za mě (já si toho teď užiju dost, když nám netopěj v práci, takže požitek z četby byl umocněn i teplotními podmínkami). Nejvíc jsem ale samozřejmě ocenila jeho letité zkušenosti z cestování po zemi zmrzlých zítřků, takže jeho komentáře a názory jsou více než opodstatněné. Nádherně vám třeba vysvětlí pojem Rusák, a co se od takového člověka můžete nadít. Takový byl měl cestopis být - bez servítků.

d.p.
23.08.2022 5 z 5

Cestopisy nejsou žánrem, který bych běžně četl, ale tahle kniha byla skvělou volbou. Inspiroval mě rozhovor s autorem na idnes a jsem rád, že jsem pak zrovna objednal oba díly. Tolik zajímavostí a pro mě nových informací o myšlení běžných Rusů a jejich národní nátuře bych v cestopisu nečekal. Pan autor je vážně dobrodruh a podle mě vystihl Rusy naprosto upřímně a dokonale. Zcela zaslouženě plné hodnocení.

Arminus
13.12.2021 5 z 5

Můj názor na celou serii cestopisů viz komentáře k dílu druhému. Výborné, vysoce poučné a aktuální.