Cesta k plnohodnotnému životu

Cesta k plnohodnotnému životu https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97938/bmid_cesta-k-plnohodnotnemu-zivotu-guq-97938.jpg 4 22 5

Dalajlamových knih již bylo vydáno nespočet, málokterá z nich je však tak dalece praktická pro každodenní život jako tato. Ke každému probíranému tématu najdete totiž na konci kapitoly souhrn cvičení, nad kterými je vhodné se zamyslet.

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

How to Practice The Way to a Meaningful Life , 2002


více info...

Přidat komentář

brunettlibrary
01.05.2022 1 z 5

Miluju Jeho Svatost Dalajlamu, jeho myšlenky a názory. Ovšem tohle se nedalo číst. Neúspěch této knihy vidím ve špatném stylu psaní autora Hopkinse. Informace se pořád opakují a čtenář se v textu ztrácí.

Jeronym
30.11.2017 2 z 5

Pokusím se to říct krátce a ne moc negativně.
Nelíbila se mi.
Přesto v ní je spousta pozitivních myšlenek a rad a jak autor sám na konci uvedl: "Jste-li stoupenci jiného náboženství, přizpůsobte si, prosím, cokoli vám může být ku prospěchu. A pokud si nemyslíte, že by to mohlo pomoci, prostě to nechte plavat."


Peleus
25.09.2015

„Chcete štěstí a nechcete trpět, a jestliže projevujete jiným lidem laskavost, lásku a úctu, budou vám odpovídat stejně. Tak bude vaše štěstí vzrůstat. Dáváte-li druhým najevo hněv a nenávist, jsou vůči vám stejní a vy své štěstí ztrácíte. Proto říkám, že když jste sobečtí, měli byste být moudře sobečtí. Jste-li normálně sobečtí, soustřeďujete se jenom na své vlastní potřeby, ale jste-li moudře sobečtí, jednáte s druhými stejně jako jednáte s těmi, kdo jsou vám blízcí. Tato strategie vytvoří nakonec větší uspokojení, víc štěstí.Takže i ze sobeckého hlediska dosáhnete lepších výsledků respektováním druhých, službou druhým a omezováním zaměřenosti na sebe.“

Mia...
01.03.2013 5 z 5

Co je to vlastně inteligence, že? Četla jsem to, když mi bylo šestnáct a myslela si, že tomu z velké části rozumím. Brala jsem to jako vysvětlení, co přesně je Buddhismus a co obsahuje. A pak jsem se začala časem zajímat o spousty nových a zajímavých věcí a číst spousty zajímavých knih a došla jsem k názoru, že je načase si tento skvost přečíst znovu s vyvinutější myslí a rozdílným přístupem. Najednou jsem zjistila, že to nejsou prosté definice, ale úžasná moudra a pravdy života. Líbí se mi, jak obecně je to pojaté. Ale to celkový Buddhismus je takový, nikdy nikoho nenutí k ničemu ... (wow, to byla pěkně negativní věta). Když člověk chce vidět, tak zrovna tady uvidí spousty krásných věcí a rad, které se dají příjemně využít k reálnému životu a vytvořit tak úsměv na našich tvářích.

LordSnape
13.11.2012 5 z 5

Podobně laděná příručka v duchu publikace "Jak šířit lásku" od Jeho svatosti. V této je vše, ale více volně uchopeno a hlavně komplexněji. Na začátku Dalajlama vystětluje určité pojmy a způsoby chování, či řešení různých životních situací. Svým způsobem, je to takový, lehký úvod do buddhismu a představení jeho základních principů a učení. Vše je velmi dobře vysvětleno, takže i laik pochopí o co jde. Cvičení a meditací není tolik a kromě jedné meditace, je vše dosti nenáročné. Ke zklidnění vlastní mysli určitě mohu jen doporučit!

Štítky knihy

tibetská literatura

Autoři knihy

Jeho Svatost Dalajlama XIV. (p)
tibetská, 1935
Jeffrey Hopkins
americká, 1940

Kniha Cesta k plnohodnotnému životu je v

Právě čtených1x
Přečtených43x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce20x
Chystám se číst37x
Chci si koupit16x