Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem

Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250048/bmid_cesta-do-nekonecna-muj-zivot-se-ste-250048.jpg 4 80 21

Knižní předloha filmového hitu Teorie všeho Fascinující životní příběh jednoho z největších vědců naší doby Stephena Hawkinga Jane Hawkingová je první žena patrně nejznámějšího vědce současnosti Stephena Hawkinga. Tomuto dnes čtyřiasedmdesátiletému matematikovi a teoretickému fyzikovi diagnostikovali ve 21 letech neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému a dávali mu maximálně dva roky života. V knize Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem Jane Hawkingová popisuje jejich společný život, jak se pokoušela sladit péči o svého manžela s potřebami rozrůstající rodiny, jak s ním prožívala úspěchy i neúspěchy. Bez zábran líčí i krach jejich vztahu, kdy ji Stephen opustil kvůli své ošetřovatelce a ona se provdala za rodinného přítele. Všechno vypravuje se zarážející upřímností, ale zároveň s láskou a respektem. V této mimořádně otevřené, dojemné a často i vtipné knize odhaluje autorka nejenom komplikovaná a bolestná dilemata svého prvního manželství, ale odkrývá i všudypřítomný vliv slávy a bohatství. Výsledkem je kniha plná optimismu, životní síly a vůle. Tato kniha byla s úspěchem zfilmována a představitel Stephena Hawkinga herec Eddie Redmayne získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Travelling to Infinity: My life with Stephen , 2007


více info...

Přidat komentář

postrach
15.08.2022 4 z 5

Viz komentář podemnou.Kniha dobře napsaná a film skvělý.

kozisek1
26.07.2021 5 z 5

Výborná kniha. Obdivuji Jane, za to, jak ten společný čas vydržela. Co se týká těch ošetřovatelů, muselo to být peklo. Být skoro cizincem ve vlastním domě...
Paní to napsala velmi pěkně, upřímně bez zášti.


d.oliee
29.10.2020 4 z 5

Velmi těžká kniha a to nejen počtem stran. Zhruba po 150 stranách jsem ji odložila a dlouho jsem se dokopávala číst dál. Protože mě ale zaujal film dala jsem ji ještě šanci a v podstatě jsem ji dočetla naráz. Pasáže ohledně odbornosti obou hlavních postav mi přišly méně zajímavé avšak v tomle případě to asi k příběhu patří.

ajaworld
18.10.2020 5 z 5

Skvělá kniha, přes 500 stran přečteno s radostí. S. Hawking byl problematický muž a životní cesta s ním byla evidentně očistcem. J. Hawking je statečná žena, fyzicky i psychicky silná. Nesouhlasím s předchozími komentáři, že je to prosto citovosti. Ne. Je to myslím napsané, jak život šel, nepřeslazeně To nebyla žádná romantika. S.Hawking byl sobec, myslel jen na sebe.
Vřele doporučuji. Pouze velikost knihy mi trochu ztěžovala čtení. A uvítala bych nějaké dokumentační foto. Ale to píši jen na okraj.

Knihomolka506
20.09.2020 5 z 5

jedna mladá žena popisuje život s nejslavnějším mužem té doby. Stephenem Hawkingem. Kromě vtipných momentů, které spolu zaziji popisuje jeho nemoc, která přijde jako blesk zničehonic. Jenom tak.. příběh je moc pěkný a určitě doporučuji všem!

MegasBrumlů
02.04.2020

Od přečtení koukám na Stephena jinak. Kniha je lepší jak film, který si dle mého některé věci přikrášlil a neřekl celou pravdu.

jankor
06.03.2020 3 z 5

ze začátku to šlo, nakonec jsem nedočetla.....zrovna dávali v televizi film a řekla bych, že stačí vidět film, odpovídá knize a není tak zdlouhavý

Arlenka
20.08.2018 4 z 5

Knihu jsem si přečetla po shlédnutí filmu Teorie všeho a musím říct, že kniha mi dala mnohem víc náhled na kontrasty života Stephana a Jane, génius, který ale byl handicapovaný a potřeboval pomoc okolí, ke kterému se ale často choval se sobectvím a nadřazeností, a hlavně ke svým nejbližším. Bylo to poutavé čtení a kdo se zajímá o život Stepahana Hawkinga, měl by si přečíst i tuto knihu.

MikeDV3
04.04.2018 3 z 5

Kniha mi toho hodně předala. Opravdu musím obdivovat tu neuvěřitelnou upřímnost, se kterou se Jane do psaní pustila. Ukazuje nám jak kladné stránky jejich vztahu, tak i ty horší, které pro ni jistě vůbec nebyly snadné. Moc nejsem zvyklý číst životopisy, takže mi některé části připadaly nezajímavé a nudné a měl jsem problém se začíst. Myslím si, že by také pomohlo, kdyby byla kniha rozdělena do nějakých logických částí. Měl jsem dost problém odhadnout, ve které části jejich života se nacházíme. Celkově hodnotím jako zajímavou a poučnou knihu a rozhodně ji doporučuji čtenářům životopisů a těm, kteří se zajímají o téma handicapu.

JustWomen
02.04.2018 4 z 5

K přečení této knihy mě inspirovala smrt Stephena Hawkinga. Přestože byl SH intelektuáĺním velikánem a dosáhl nehynoucí slávy, byl sobecký, cynický a trval na tom, že je neomylný, a to přesto, že byl po většinu života bezmocný a závislý na pomoci jako dítě. Zajímaly ho jen 2 věci, jeho práce a jeho zdravotní stav.
Autorce a jeho manželce se to povedlo popsat zvláštním způsobem, bez emocí a pocitů, jakoby to psal někdo třetí. Svým způsobem to nebylo špatné, možná to ani jinak nebylo možné. Určitě kniha stála za přečtení.

Markéta137
29.03.2018 4 z 5

Nejzajímavější příběhy píše sám život a tohle je jeden z nich. Sice jen pohled z jedné strany na čtvrtstoletí života, který by si asi málokdo vybral, ale Jane je, podle mě, silná osobnost.

Stromy
10.09.2017

Kniha je Skvělá. Je taková, jak pomocí ní Jane ukázala světu život vedle velkého fyzika ze svého pohledu a svou pravdou a tím vyrovnala nevyvážený do té doby pohled pouze z druhé strany. Činila tak jistě pro svět, ale i pro samu sebe. Vypovídací hodnota má vysokou cenu i dle odezvy žen znalých podobných životních úloh. Za to jí patří obrovský obdiv a dík, kterého se jí i dostalo a dostává! !
Považuji za nepokorné až nevhodné její styl publikace snižovat nepochopením celého smyslu.

KikinkaV
22.06.2017 4 z 5

Kniha mě celkem bavila, ale bylo to takové divné. Příběh postrádal jakékoliv emoce, přitom všechno bylo popsané tak do detailu. Měla jsem pocit, jako by jednotlivé situace popisoval někdo cizí a z hodně velké dálky...

Jen tak mimo recenzi filozofická otázka... Myslíte si, že by se Jane zachovala stejně, když by věděla, že to se Stephenem není na zhruba dva roky, ale prakticky na celý život?

Denika
05.06.2017 2 z 5

Zvláštní - nikdy jsem nečetla nic tak odosobněného jako je tahle kniha. Hawkingova manželka jejich soužití popisuje dost detailně ale zároveň neskutečně stroze, povrchně a neosobně. Většinu doby jsem měla pocit, že čtu spíše manuál než autobiografii. Nedá se popřít, že měla Jane Stephena ráda, avšak něco mi na to nesedí. Knihou se táhlo něco, co ve mně vzbuzovalo divný pocit. Nicméně, ať každý posoudí sám.

fruitbueno
13.01.2017 3 z 5

Budu tady nejspíše za exota, ale jsem doopravdy jediná, která si na knize všimla neuvěřitelné odosobněnosti vypravěčky a autorky, její nezúčastněnosti, až netečnosti ke sdělovanému? Jane Hawking představila opravdu jen obtížně uvěřitelný příběh o životě pod lampou, kde je největší tma. Na jedné straně nehynoucí sláva, převratné vědecké objevy, cestování, bohatý společenský život, na té druhé pak bezmoc, rostoucí sobectví a cynismus manžela, který prohlubuje samotu, izolaci a absolutní vyčerpání z hrdinčina životního údělu. Zachytit tento rozpor se autorce povedlo báječně, nejde mi však do hlavy, proč na mě i přesto text působí, jako by ho napsal někdo třetí, nezávislý pozorovatel, nějaké objektivní oko kamery umístěné nad osudy hrdinů. Podobný text tak prostý emocí, pocitů, subjektivity i běžné denní lidskosti jsem snad ještě nikdy nečetla.

Medvědářka
19.11.2016 5 z 5

Kniha na mě působila na všech rovinách. Hlavně jsem ale nečekala, že pronikne až tak hluboko. Já takhle silný příběh nečekala. Ke konci knihy mi bylo líto Jane a jejích dětí a obdivovala jsem, jak se všemu statečně postavila. Jak dokázala ustát tu tíhu života, kterou na ní osud naložil.
Na Stephena teď pohlížím jinak. Dříve to byl pro mě pán na vozíčku, který je zvláště zkroucen, divně mluví přes počítač a hlavně mu to pálí. To že to bylo i malé zlostné ego, kterého do tohoto stavu dohnala nemoc a jeho okolí, jsem dospěla díky knize. Jak já ho na konci nesnášela a nadával jsem mu, když zcela jasně zahodil vše, co pro něj Jane udělala.

bookcase
14.09.2016 5 z 5

Citlivě napsané. Je vidět, že Jane svého manžela opravdu milovala. (A miluje i doposud, řekla bych :-)

MarketV
28.06.2016 4 z 5

Nejprve jsem viděla film Teorie všeho, který mě zaujal svým příběhem a také moc pěkným a kvalitním soundtrackem.
Kniha ovšem dá více nahlédnout do života na jednu stranu velkého génia, na druhou stranu muže, který by bez pomoci a odhodlání jeho nejbližších nepřežil. Hrdinkou knihy je ale především Jane, z jejíž perspektivy dostává příběh geniálního vědce úplně nový rozměr, přesvědčuje čtenáře o tom, co se skrývá za zdánlivě nablýskanou skořápkou slávy a vítězství nad nemocí. Příběh není jen cestou do nekonečna vesmíru, černých děr, ale i do nekonečna Stephenovy duše, tak, jak se ho jen jeho manželka snažila pochopit, ale i do nekonečné Janeiny trpělivosti , bezedné studnice lásky, kterou projevovala nejen manželovi, ale i svým dětem, příbuzným, přátelům a všem z vědeckých kruhů, kteří se kolem Stephena pohybovali. V tomto vesmírném i nesmírném chaosu se snažila vytvořit dětem i manželovi domov, stála mu po boku od začátku, kdy ještě nebyl slavný a lékaři mu dávali pár let života, ale i v průběhu dalších let, kdy to také nebylo jednoduché. Patří jí můj velký obdiv.
Naopak postava ošetřovatelky Elaine mi byla dosti nesympatická (i ve filmu), působila jako vypočítavá manipulátorka jak Stephena, tak i ostatních sester.
Kniha je čtivě napsána, obohacující je nejenom laicky vysvětlená Stephenova práce, ale i krátké pasáže z historie vesmírných objevů, španělské literatury (kterou se zabývá Jane), nebo popisy cest do různých zemí, které společně navštívili.

callahanh
04.04.2016 4 z 5

Knihu jsem hodně dlouho odkládal, protože fyzika jde úplně mimo mě, takže jsem měl trochu strach. Nakonec ale vůbec nebylo čeho se bát, protože kniha je spíš příběhem nesmírné lásky a velké vnitřní síly a odhodlání. Jane Hawking zaslouží uznání za vše, čím si během dlouhého manželství musela projít a je evidentní, že obrovské psychické vypětí na ní muselo zanechat stopy a málokdo by tohle vydržel. Pozitivem je, že se vůbec nelituje, ale vše podává naprosto věcně a nikdy nechce vzbuzovat soucit čtenáře, což možná přispívá k celkové působivosti. Ve druhém a třetím plánu pak kniha poukazuje na to, jak těžké je žít v jedné domácnosti s postiženým a nemocným člověkem, ignoraci úřadů, která si myslím, že je všude na světě a také na důsledky celosvětové slávy, která musí být ubíjející. Po přečtení je znát, že přes všechna příkoří svého bývalého manžela stále respektuje a svým způsobem miluje. Asi nemůžeme Hawkinga úplně soudit, protože nemoc se na něm krutě projevila a podepsala, přesto k němu osobně moc sympatií nechovám, protože nad svým chováním měl do určité míry kontrolu a spoustu věcí dělal při plném mentálním vědomí. Kniha je psána čtivě a laicky, takže i ti, co fyzice a kosmologii nerozumí, nebudou mít problém se čtením. Oceňuji, že na konci jsou dva dodatky, které přece jen vše trošku uhlazují a pohnutý příběh staví do smířlivějšího světla. Je trochu škoda, že tu chybí jakákoli obrazová dokumentace, která by čtenáři přiblížila, o kom vlastně čte, a o něco větší zmínka o všech Hawkingových dětech, abychom měli představu, jakým směrem se jejich životy momentálně ubírají. Ve výsledku jde u mě o velké překvapení a opravdu jsem nečekal, že mě kniha bude tak moc bavit a bude takhle zajímavá. 80%

lesaka
27.09.2015 5 z 5

Velmi čtivá a poutavá kniha, Jane Hawking je skutečně obdivuhodná...

Štítky knihy

zfilmováno Stephen Hawking, 1942-2018

Autorovy knížky

Jane Hawking
anglická, 1944
2015  80%Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem

Kniha Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem je v

Právě čtených6x
Přečtených108x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených9x
Knihotéce96x
Chystám se číst171x
Chci si koupit35x