Cesta čaje, mysl čaje

Cesta čaje, mysl čaje https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147456/cesta-caje-mysl-caje-147456.jpg 4 35 7

Prostý úkon podávání a vděčného přijímání čaje je základem způsobu života, který se nazývá Čadó – Cesta čaje. Je-li miska čaje podávána v souladu s čajovou etiketou, vchází do hry kulturní syntéza širokého rozsahu s aspekty náboženství, morálky, estetiky, filozofie, kázně a společenských vztahů. S miskou čaje lze dosáhnout opravdového míru a mírumilovnosti.... celý text

Literatura naučná Filozofie Historie
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Tea Life, Tea Mind , 1979


více info...

Přidat komentář

PMR
30.06.2023 5 z 5

Hm ... o čaji můžeme říct hodně.
Ale moc o něm nevíme ... jenom že všechno posvěcuje.

EinAr
28.01.2021 5 z 5

dej si čaj a vychutnej si ho, to je vše


Shindo
04.12.2017 5 z 5

Jedna z tých kníh, ktoré by si mal podľa mňa prečítať každý, kto sa chce o čaji a čajovej kultúre niečo dozvedieť. Kniha zaváži o to viac, že nejde o populárny blaf nejakého Jana z Hornej Dolnej ale knihu priamo z pera bývalej hlavy jednej z najvačších japonských čajových škol, teda človeka, ktorý zohráva minimálne v japonskej čajovej kultúre podstatnú rolu.

Thevar
15.07.2017 5 z 5

Kniha, která Vás naučí nevnímat čaj jako pouhý nápoj, ale jako příběh souladu, úcty, čistoty a klidu. Když usednete k šálku čaje po přečtení této knihy, zamyslíte se nad tím, jaké máte štěstí ochutnat chuť dálek, o kterou již po celé generace pečují milovníci čaje.

Eldar80
03.01.2015 4 z 5

Pití čaje je zde představeno ani ne jako tradiční japonský čajový obřad, ale jako způsob života. Cesta čaje je tak současně filozofií, náboženstvím, zenovým učením, respektem k přírodě a životním postojem. Praktikování cesty čaje tak vede k duševnímu klidu a míru. Jedny z důležitých ctností jsou zde skromnost, pokora a úcta k okolnímu světu. Čtení knihy byl zajímavý zážitek, člověk měl pocit, že se lehce dotkl nitra japonské čajové kultury. V knize je popsán historický vznik čajové školy Urasenke a průběh čajového setkání. Velká část je sice nepraktikovatelná, protože málokdo má na zahradě tradiční čajový domek, ale vlastně to není vůbec důležité, to cenné se skrývá za vnějším popisem. Cesta čaje je tak více než o pití čaje cestou mysli čaje. Osobně koány a zen-budhismus příliš nemusím, ale i tak na mě kniha zapůsobila svou prostotou a zároveň hloubkou. 80%

notburga
02.07.2014 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih o tomto tématu. Jednoduché a stručné, přitom hluboké poselství. S lehkostí napsané příběhy a naučení, která si snadno vybavíte a využijete.

Knihomol22
14.04.2013 5 z 5

Bible pro milovníky čaje a čajové kultury, která by neměla chybět v žádné knihovně čajomilce.
Vřele doporučuji.

Štítky knihy

čaj rituály a obřady

Autorovy další knížky

Sóšicu Sen XV
japonská, 1923
1991  90%Cesta čaje, mysl čaje
1999  91%Čadó: japonská cesta čaje