Český špalíček pohádek, říkadel, hádanek, přísloví a písniček

Český špalíček pohádek, říkadel, hádanek, přísloví a písniček https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294323/bmid_cesky-spalicek-pohadek-rikadel-hada-0kG-294323.jpg 5 46 8

Český špalíček je originální výbor z textů lidové slovesnosti českého národa, který uspořádala redaktorka, etnografka a známá autorka literatury pro děti Milada Motlová. Do svazku zahrnula říkadla pro nejmenší i balady a milostné romance. Největší prostor věnovala samozřejmě pohádkám, které rozdělila podle náročnosti do několika skupin. Začala od nejjednodušších (např. O veliké řepě, O Smolíčkovi, O Budulínkovi), přes chytrácké (např. Kocour v botách, O hloupém Honzovi, O chytré královně…) po nejkrásnější kouzelné pohádky (Princ Bajaja, Zlatovláska, O Šípkové Růžence, Mahulena, krásná panna…). V knize jich najdete víc než padesát. A k tomu ještě pověsti, přísloví, hádanky, písničky... Autorka nezapomněla ani na vánoční a velikonoční koledy. Dárkovou knihu, která potěší děti i jejich rodiče a prarodiče, vybavila nádhernými ilustracemi známá brněnská ilustrátorka Vlasta Baránková.... celý text

Přidat komentář

simca9342
29.03.2024 5 z 5

" Z pravěku"
Klasiku nic nepřekoná. Důkaz je i v pohádkách, které vznikly nejdříve ústním podáním, aby se dochovaly , musely být sepsané.
Tlustopis má i koledy , starší i novější, pohádky a různá říkadla sestavena podle věku čtenáře. Ilustrace podnou hned do oka a čtení je příjemnější :)

666Jitka
14.10.2021 5 z 5

Souhlasím, že se jedná o jedinečný výbor pohádek, pověstí, říkadel, hádanek, písniček a textů lidové slovesnosti. Tato kniha je moc pěkně zpracovaná a je velmi pěkně ilustrovaná. Myslím, že tento výtisk ocení každý, kdo má rodinu, obzvlášť s malými dětmi.


Daněla
08.12.2020 4 z 5

Máme vydání 2006. Kniha obsahuje krásné pohádky, říkanky i hádanky. Nekteré jsou trochu krkolomné - prostě sebrané, původní. Na konci jsou koledy jak na Vánoce tak Velikonoce. Dcera má moc ráda, když ji čteme před spaním.

Abukšákul
27.10.2020 5 z 5

Nám se moc líbila. Super řazení pohádek dle věku čtenáře. A je v ní snad každá klasická pohádka. Pohádky jsou proloženy říkadly a písničkami, kdo nechce, číst nemusí a závěr jsou hádanky. Dětem 7 a 10 let i rodičům se líbila celá kniha =)

Kiwi328
05.03.2019 4 z 5

Krásně převyprávěné pohádky, koledy na konci knihy jen ty hádanky. Většinu jsem dal kamarádům a skoro vše uhodly. Jo holt ro jsou věci téměř každodenní potřeby.
Jinak super kniha doporučuji jako čtení na dobrou noc.

veronie
31.01.2016 3 z 5

Pohádky hezké, říkadla tak půl na půl - některá byla opravdu hrozná. Hádanky bych snad radši úplně vynechala. Většina také nestála za nic. Co oceňuji jsou koledy na konci knihy.

jites
15.01.2014 5 z 5

V knížce je velká spousta pohádek, říkadel a i hádanek a pranostik. Hlavně jsou zde skoro všechny nejznámější pohádky. V první části jsou ty kratší pro menší děti a v druhé už i ty delší. Byla jsem překvapená, že mého sedmiletého syna ještě pohádky baví, protože jsem měla strach, že jsme knihu dostali pozdě.

MAGY
30.11.2012 3 z 5

Když jsem byla menší tak jsem tuto knížku zbožnovala . Ted si z ní čas od času přečtu nějakou hádanku .