Český kras

Český kras https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173234/bmid_cesky-kras-TjM-173234.jpg 3 1 1

Turistický průvodce stručně informuje o geologických a přírodních podmínkách Českého krasu, popisuje jeho jeskyně uvádí návrhy výletních tras pro pěší i motorizované turisty. Přináší také praktické informace o vlakovém a autobusovém spojení, o možnostech ubytování a táboření v této oblasti. 2., doplněné vydání, v SNK 1.

Přidat komentář

David81
19.04.2023 3 z 5

Někdo si může klepat na čelo, ale mně přijde zajímavé si čas od času přečíst nějaký starý turistický průvodce. Pro mě to byl retro výlet do úplně jiného světa, ve kterém se objevují dávno neplatné názvy jako Gottwaldovo náměstí, most Antonína Zápotockého a spousta dalších. Kniha obsahuje kromě všeobecných informací o Českém krasu i popis čtrnácti turistických tras (pro pěší, vodáky i mototuristy) a historii významných míst. Co se v knížce vyskytuje dost často, jsou zmínky o žalostném stavu většiny památek. Kaple svatého Kříže na Karlštejně na tom byla dokonce tak špatně, že po plánované rekonstrukci do ní měl být zakázaný vstup, protože ji lidé poškozovali. Podobně kriticky jsou tu zmiňovány negativní vlivy těžby vápence a celkově děsivý stav životního prostředí. V tom byla tato knížka poměrně odvážná.
Dále zaujme stručný popis objevování Koněpruských jeskyní, výčet krasových útvarů Českého krasu, nebo některé místopisné zajímavosti. Např. událost Rudých letnic, která byla za minulého režimu upravena ve stylu dobových fake news - i proto je pomník již odstraněn. Dozvěděl jsem se tu třeba i důvod, proč je v Koněpruských jeskyních jedna prostora pojmenována podle italského badatele Spallanzaniho - jde o upomínku na počest návštěvy italských speleologů.
Na čtivosti nepřidává fádní úprava knížky, ani přiložená mapka s chybami. Na druhou stranu je ale text zajímavější než třeba mnohem později vydaná publikace O. Dvořáka Soutěskami Českého krasu.

Štítky knihy

turistika jeskyně jeskyňářství, speleologie Český kras

Autorovy další knížky

Vladimír Stárka
česká, 1921 - 2005
1984  60%Český kras
1955  0%Český kras a jeskyně Na Zlatém koni

Kniha Český kras je v

Přečtených1x
Knihotéce2x