České ženy známé a neznámé

České ženy známé a neznámé https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130924/bmid_ceske-zeny-zname-a-nezname-ySN-130924.jpg 4 7 4

Kniha mapuje české ženy 19. a 20. století, které se významých způsobem podílely ve veřejné sféře. V knize se dočtete o spisovatelkách, političkách či novinářkách, které se aktivně zapojovaly do tehdejšího společenského života a dokázaly se prosadit ve společnosti , kde měli do té doby hlavní slovo muži. Autorka se zaměřila například na Karolinu Světlou, Zdeňku Wiedermannovou-Motyčkovou, Magdalenu Dobromilu Rettigovou, Růženu Svobodovou či Annu Chlebounovou a mnohé další významné české ženy... celý text

Přidat komentář

Amneris
18.12.2019 4 z 5

Kniha je velmi zajímavě sepsaná, hodnotím z pohledu historika. Pro laiky je trochu těžkopádnější a hodně odborně sepsaná.

Jana_Hlus
06.07.2019 3 z 5

Velmi zajímavé téma, zpracované do posledního detailu, ale takovým strohým, vědeckým stylem, který běžnou čtenářku neosloví. Textu by prospělo určité odlehčení, možná spolupráce s nějakou autorkou beletrie. (3/5)


Lenka4
31.08.2015 3 z 5

Možná, že dvanáct žen je na jednu publikaci až moc. Spojovala je snaha o zlepšení postavení žen ve společnosti, většinou se potkávaly, spolupracovaly, dopisovaly si. Některá jména se proto objevují i v životních příbězích jiných osobností. Osudy jednotlivých žen v konečném dojmu splývají, ale vyniká jejich společný zájem a cíl. Kniha tak přináší jedinečné shrnutí ženské otázky v kontextu doby a připomíná některé dnes již těžko pochopitelné reálie, např. celibát učitelek.

Danafantom
18.08.2013

Na můj povrchní zájem je knížka moc podrobná. Jelikož neznám ani kontext doby, ani kulturní pozadí, nemůžu jí dost ocenit. Ale pro historiky, možná ještě lépe historičky, bude jistě velmi přínosná.