České básně všemu lidu

České básně všemu lidu https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303318/bmid_ceske-basne-vsemu-lidu-Ux7-303318.jpg 5 1 1

První série obnoveného nakladatelství a vydavatelství Lístkové Edice, které bylo v roce 1949 zakázáno režimem, obsahuje 28 básní a je určena všem, kteří lnou s úctou a láskou k vrcholným plodům české poezie. Reedice vydání Marie Markové (Hodonín 1945). Úvod napsal Miloslav Novotný. Volné listy.

Přidat komentář

grillica
15.01.2020 5 z 5

Autoři: Bezruč, Březina, Čech, Čarek, Čelakovský, Dyk, Erben, Halas, Hálek, Hora, Hrubín, Kollár, Mácha, Němcová, Neruda, Nezval, Seifert, Sládek, Stehlík, Toman, Vrchlický, Wolker.

Ze zadní části přebalu: Vyšly jako další serie nejkrásnějších českých básní v lístkové edici, kterou řídí a vydává Marie Marková, Hodonín, Masarykovo nám. 15. Vytiskly Tiskové podniky Rovnost.
_
Soubor básní uspořádán jako antologie, obsahuje 30 básní, které jsou určeny všem, kdož lnou s úctou a láskou k vrcholným plodům české poesie. Účelem jejich jest básnictví zpopularisovati přiblížiti lidu a překlenouti tu dálku, která dosud se rozprostírá mezi básníkem a čtenářem. Ve zvláštní úpravě, na sličných blanketech rozlétají se nejkrásnější české básně po osvobozených zemích československých.
_
Stane-li se kterákoliv z těchto básní onou "střelnou modlitbičkou vyššího stupně", jak to praví ve svém úvodě Miloslav Novotný, bude to ta největší odměna, kteoru vydavatelka lístkové edice "České básně všem lidu", mohla chtít.

Autorovy další knížky

1990  0%Kytička : lyrické básně s náboženskou tématikou
1990  100%České básně všemu lidu
1991  0%Česko-francouzská konverzace